19. 10. 2018

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu otvorí svoju jubilejnú sezónu

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu 
otvorí svoju jubilejnú sezónu

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu vstupuje do jubilejnej 90. koncertnej sezóny. Otvorí ju v piatok 19. októbra o 19:00 slávnostným koncertom k 100. výročiu vzniku Československa.
Vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu zaznejú Metamorfózy Eugena Suchoňa, Vyšehrad Bedřicha Smetanu a Novosvetská Antonína Dvořáka pod dirigentskou taktovkou Ondreja Lenárda. Umelec, ktorý patrí k najvýraznejším dirigentským osobnostiam slovenskej hudby 20. storočia, strávil s terajším Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu od roku 1970 celé dve dekády, z toho v rokoch 1977 až 1990 pôsobil ako šéfdirigent. „Symfonický orchester Československého rozhlasu mi prirástol k srdcu, pretože som s ním mal možnosť vytvoriť množstvo krásnych nahrávok. O takom šťastí nemôže hovoriť každý. V tomto období mojej „kariéry" ma spolupráca s ním donútila k perfekcionizmu," povedal Ondrej Lenárd.

Slávnostný koncert symbolicky otvorí časť Vyšehrad z cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetanu. Ikonické dielo českej hudby vznikalo v čase, keď jeho autor trpel takmer úplnou stratou sluchu. Premiéru malo v Prahe v roku 1882 a bolo to prvé a súčasne posledné kompletné uvedenie skladby, ktorého sa jeho autor dožil. Metamorfózy Eugena Suchoňa mali premiéru v roku 1953. Toto autobiografické dielo reflektuje prostredníctvom hudby predchádzajúce udalosti v skladateľovom živote. Jedno z najuvádzanejších diel klasickej hudby Novosvetská komponoval Antonín Dvořák od decembra 1892 do mája nasledujúceho roku počas svojho pobytu v New Yorku, kde pôsobil ako riaditeľ národného hudobného konzervatória.

Novým šéfdirigentom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sa v jeho jubilejnej sezóne stal Peter Valentovič, ktorý bude orchester dirigovať na viacerých mimoriadnych koncertoch a festivaloch. „Spolupráca s naším najstarším domácim symfonickým telesom, ktorého história je neodmysliteľne spätá s takými významnými slovenskými dirigentskými osobnosťami ako Ľudovít Rajter, Ladislav Slovák, Ondrej Lenárd, Bystrík Režucha či Róbert Stankovský, je pre mňa mimoriadne inšpirujúca a dúfam, že bude pre ďalšie umelecké napredovanie orchestra prínosom," poznamenal Peter Valentovič.

Ďalší koncert SOSR-u si verejnosť môže vypočuť 9. novembra.