15. 10. 2018

Mistr zábavního umění

Mistr zábavního umění

Do Siene slávy zábavného umenia v nedeľu Karel Gott uviedol Jiřinu Bohdalovú. Tretí ročník podujatia Majster zábavného umenia vyhlasovaný združením ARTES sa uskutočnil v pražskom Divadle na Perštýne. Ceny v podobe zlatej divadelné masky, o ktorých v hlasovaní rozhodlo kolégium približne 250 umelcov, združení udeľovalo v ďalších šiestich kategóriách. Medzi odovzdávajúcimi boli väčšinou víťazi predchádzajúcich ročníkov. "Ešte nekončím. A to som prvú rolu mala v roku 1934 ako štvorročná," povedala Bohdalová.

V kategórii spevákov vyhral Václav Neckář, speváčok Jitka Molavcová. Hudobným skladateľom roka sa stal Jaroslav Uhlíř, hudobným aranžérom Jiří Škorpík. Za najzábavnejšieho režiséra kolégium zvolilo Jiřího Menzela, ďalšiu cenu dostal textár Eduard Krečmar. "Mám pre vás dobrú správu, Jiří je už z nemocnice doma," oznámila Menzlova manželka Olga pri preberaní ceny.
Titul Entertainer (zabávač) roka si odniesol Jiří Korn. "Na zábavné umenie sa niekedy hľadí trochu s dešpektom, ale taký Vladimír Menšík bol iba jeden, zatiaľ čo Rómeov a Júlií máme veľa," poznamenal režisér večera Jiří Adamec.
Okrem titulov Majster zábavy boli udelené ešte ďalšie ceny. Herecká asociácia ocenila Bolka Polívku, Konfederácia umenia a kultúry Lukáša Pavláska. Marie Formáčková vyhrala cenu Obce spisovateľov ČR a ocenenie od organizujúceho umeleckého združenia ARTES prevzal Josef Laufer.
"Naozaj kvalitné zábavné umenie je medzi nami a okolo nás stále - napríklad vo výkone inštrumentalistu, v podobe televízneho programu, keď sa tu a tam podarí, ako dobrý film, ako divadelné predstavenie, ktoré publikum prijalo, alebo prezentácie populárneho speváka aj výkony iných umelcov , ktorí vás chcú zabaviť. Tých, ktorým sa práve toto darí, si vážime a považujeme je právom za Majstrami, "uviedol predseda združenia ARTES Václav Junek


Copyright © ČTK 2018