24. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Zastavenie štátneho financovania tlačových agentúr vo verejnom vlastníctve v Európe by malo vážne následky pre mediálne systémy na kontinente. V prípadovej štúdii britskej London School of Economics and Political Science o budúcnosti národných agentúr v Európe vypracovanej v spolupráci s Európskou alianciou tlačových agentúr (EANA) to uviedli výskumníci Wolfgang Vyslozil a Jasmin Surmová.
Experti uvádzajú, že napríklad francúzska agentúra AFP dostáva na základe zmlúv so štátom dotácie v sume okolo 100 miliónov eur ročne, španielska agentúra EFE na úrovni 26 miliónov eur.
"Hypotetické zastavenie dotácií pre agentúry by malo vážne následky pre európske mediálne systémy," upozorňujú autori.
Ako ďalej pripomína štúdia, medzinárodné tlačové agentúry sú jedným z hlavným zdrojov spravodajského obsahu na internete a osobitne sa ich dotýka "kradnutie správ bez platenia v podaní Googlu, Facebooku a spol". Podľa Vyslozila a Surmovej by reforma autorských práv a súvisiacich opatrení zabezpečila ekonomickú rovnováhu v prospech tlačových agentúr.
Francúzska agentúra AFP poskytuje spravodajský servis 5500 mediálnym klientom po celom svete, španielska agentúra EFE, pre ktorú je súčasťou jej domovského teritória aj Latinská Amerika, má 3500 zákazníkov.
Výskum sa zaoberá aj vzťahom sociálnych médií a tlačových agentúr. Autori sa nenazdávajú, že tieto nové médiá nahradia tlačové agentúry. Naopak, sú pre agentúry užitočné, keďže v nich redaktori často nachádzajú prvotné informácie o aktuálnych udalostiach. Úlohou tlačových agentúr je potom overiť tieto informácie v súlade s novinárskymi štandardmi.
"Svetové agentúry sú účinnou zbraňou proti falošným správam v medzinárodnom meradle," uvádzajú autori.
V súvislosti s trendmi v spravodajstve poukazujú na to, že globálny rozmach zaznamenáva predovšetkým videoservis. Napríklad v prípade AFP fotografie a videá tvoria 36 percent celkového obratu, pričom v priebehu piatich rokov by mohli dosiahnuť až 50-percentný podiel, spresňuje štúdia.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Dva kufre a osobné veci patriace zrejme saudskoarabskému novinárovi Džamálovi Chášukdžímu, ktorého začiatkom októbra zavraždili na saudskoarabskom konzuláte v tureckom meste Istanbul, objavili vyšetrovatelia vo vozidle patriacom konzulátu. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica CNN Türk.
Opustené auto s diplomatickou poznávacou značkou patriace konzulátu našla v pondelok turecká polícia v podzemnom parkovisku v istanbulskej štvrti Sultangazi. Auto tam podľa tureckých médií parkovalo asi dva týždne.
Nemenovaný svedok pre agentúru Reuters uviedol, že vozidlo prehľadali tureckí a saudskoarabskí vyšetrovatelia. CNN Türk na svojej webstránke uviedla, že pri prehliadke našli počítač a dokumenty, ktoré by mali patriť práve Chášukdžímu. Stanica zároveň informovala, že prehliadku nateraz prerušili a opätovne v nej budú pokračovať v stredu ráno.
Saudskoarabského novinára Chášukdžího zavraždili 2. októbra na konzuláte v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou. Novinár si so sebou na konzulát podľa záznamov bezpečnostných kamier zjavne nepriniesol nijaké osobné veci.
Saudská Arábia celé týždne tvrdila, že Chášukdží žijúci v USA a píšuci články pre denník Washington Post, odišiel z konzulátu živý. Kráľovstvo nakoniec v noci na sobotu priznalo, že novinára zavraždili na konzuláte, ale v rozpore s tvrdeniami tureckých úradov vraždu opísalo ako výsledok hádky a následného "pästného súboja".
Televízna stanica Sky News s odvolaním sa na dva nezávislé zdroje v utorok oznámila, že v záhrade domu saudskoarabského generálneho konzula, vzdialenom približne 500 metrrov od konzulátu, sa našli časti tela patriace Chášukdžímu. Podľa jedného z nemenovaných zdrojov novinár rozštvrtený a jeho tvár bola znetvorená.


Španielsky parlament nepodporil v utorok návrh na zastavenie predaja zbraní do Saudskej Arábie. Poslanci zaň nezahlasovali napriek rastúcemu medzinárodnému tlaku na potrestanie Rijádu za vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom agentúra Reuters.
Socialistická vláda španielskeho premiéra Pedra Sáncheza uplynulú sobotu deklarovala svoje zdesenie nad vraždou Chášukdžího. Napriek tomu sa však rozhodla pridať sa k najväčšej opozičnej Ľudovej strane (PP) v snahe prehlasovať v parlamente návrh na zastavenie predaja zbraní Rijádu.
Predaj zbraní Saudskej Arábii vyvolal v Španielsku rozruch už v septembri. Tamojšia vláda totiž oznámila zastavenie predaja 400 bômb navádzaných laserom do Rijádu, svoje rozhodnutie však o pár dní zmenila. Podľa španielskych médií totiž Rijád Madridu pohrozil, že odstúpi od zmluvy na nákup španielskych vojnových lodí v hodnote 1,8 miliárd eur.
Saudskoarabského novinára Chášukdžího zavraždili 2. októbra na konzuláte v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou. 





Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa ohlásila sankcie voči dvom desiatkam predstaviteľov Saudskej Arábie, ktorí sú podľa Washingtonu zrejme zodpovední za vraždu novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom agentúra AP.
Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo v utorok oznámil, že administratíva podniká kroky na zrušenie víz predstaviteľom saudskoarabskej vlády a tajných služieb.
"Tieto tresty nie sú posledným slovom, ktoré k tejto záležitosti vyrieknu Spojené štáty. Budeme zvažovať dodatočné kroky na potrestanie zodpovedných," vyhlásil Pompeo. Súčasne varoval, že USA nemôžu tolerovať brutálny násilný čin, ktorého cieľom bolo umlčanie novinára.
Ministerstvo zahraničných vecí USA neskôr spresnilo, že opatrenie sa týka celkovo 21 občanov Saudskej Arábie, ktorých Washington podozrieva, že sú zapletení do vraždy Chášukdžího. Spojené štáty im buď zrušia už vydané víza alebo im neumožnia vstup na svoje územie.
Podľa Pompea opatrenie postihne predstaviteľov saudskoarabských tajných služieb, kráľovského dvora, rezortu diplomacie a ďalších ministerstiev.
Koho konkrétne sa reštrikcie budú týkať, americký Štátny department nezverejnil, keďže informácie týkajúce sa víz majú dôverný charakter.
Viacerí členovia amerického Kongresu už vzniesli požiadavku na zavedenie sankcií voči Saudskej Arábii v súvislosti s vraždou Chášukdžího. Prezident Trump však odmieta výzvy na zastavenie dodávok zbraní Rijádu a šéf diplomacie Pompeo zdôrazňuje strategickú dôležitosť vzťahov medzi USA a Saudskou Arábiou.
V utorok ohlásené vízové reštrikcie sú podľa pozorovateľov doposiaľ najtvrdšou sankciou, ktorú USA uvalili Saudskú Arábiu, ktorá je kľúčovým spojencom USA na Blízkom východe.

 
Copyright ©TASR 2018


Japonská vláda v utorok oznámila, že v Sýrii prepustili muža, o ktorom predpokladajú, že je to japonský novinár na voľnej nohe Džumpei Jasuda, ktorý tam zmizol pred tromi rokmi. Vládny tajomník Jošihide Suga počas tlačovej konferencie v utorok uviedol, že Japonsko o mužovi informovala katarská vláda s tým, že sa momentálne nachádza v Turecku. Podľa Kataru je muž momentálne pod ochranou tureckých úradov. Suga okrem iného uviedol, že už informovali novinárovu rodinu.
Jasuda sa naposledy ozval zo Sýrie, kde pracoval na správach o svojom kolegovi Kednžim Gotovi, ktorého zajala a zabila extrémistická organizácia Islamský štát v júni 2015. Za uplynulý rok sa na internete objavilo viacero videí s mužom, o ktorom sa predpokladá, že je to Jasuda. Vo videu zverejnenom v júli muž s bradou považovaný za novinára tvrdil, že sa nachádza v drsných podmienkach a potrebuje okamžitú pomoc.
Jasudu už držali ako zajatca v roku 2004 v Iraku, kde ho zajali s ďalšími troma Japoncami, dostal sa však na slobodu.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.