22. 10. 2018

Marian Kočner platil za sledovanie slovenských novinárov

Marian Kočner platil za 
sledovanie slovenských novinárov

Podnikateľ Marian Kočner platil za sledovanie minimálne piatich slovenských novinárov vrátane Jána Kuciaka, informuje o tom Denník N. „Najal si na to svojho priateľa a spolupracovníka Petra Tótha, ktorý to pred necelými tromi týždňami priznal polícii,“ informuje denník na svojom webe.
Tóth sa niekoľko dní po zásahu špeciálneho komanda voči Tomášovi Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi, Zoltánovi Andruskóovi a Alene Zsuzsovej prihlásil na polícii, že by chcel vo veci vraždy svedčiť. „Vyšetrovateľom priznal, že pre Kočnera sledoval pred vraždou nielen Kuciaka, ale aj reportéra portálu Aktuality.sk Mareka Vagoviča, reportéra SME Adama Valčeka, šéfredaktora časopisu .týždeň Štefana Hríba a aj reportérku Denníka N Moniku Tódovú,“ uvádza web Denníka N s tým, že Tóth policajtom povedal, že sledovaných novinárov bolo viac. Ďalšie mená však neuviedol. „Kočner ho o to vraj požiadal asi pred rokom a pol a odôvodnil mu to tým, že chce pripraviť špeciálnu diskreditačnú kampaň o novinároch, ktorá by sa týkala aj ich súkromia,“ píše denník.
Výpoveď bývalého novinára a bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petra Tótha Denníku N potvrdili zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa zatiaľ k údajnému sledovaniu novinárov zo strany exnovinára a bývalého šéfa kontrarozviedky SIS vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nevyjadruje.
"Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme k veci vyjadrovať ani komentovať informácie z neoverených zdrojov. Informácie budú médiám poskytnuté, keď to bude vzhľadom na procesnú situáciu možné tak, aby nebolo sťažené alebo zmarené vyšetrovanie," uviedla v pondelok pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.


Copyright ©TASR 2018