25. 10. 2018

Židia protestujú proti zaradeniu Tisa do ankety Najväčší Slovák

Židia protestujú proti zaradeniu Tisa do 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt B‘ nai B’rith – Tolerancia
ankety Najväčší Slovák

Židovská humanitárna organizácia B‘ nai B’rith – Tolerancia protestuje proti zaradeniu Jozefa Tisa do zoznamu oceňovaných osobností nového televízneho projektu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), celonárodnej ankety Najväčší Slovák. V liste adresovanom generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi šéfa verejnoprávnej rádiotelevízie vyzýva, aby zrušil zaradenie Jozefa Tisa do spomínaného projektu. Považujú totiž „prípravu nového titulu v programovej skladbe RTVS pod názvom Najväčší Slovák s návrhom zaradiť do zoznamu oceňovaných osobností prezidenta fašistického vojnového slovenského štátu za veľmi nevhodné“. Podľa nich „už jediná upútavka na tento titul s Jozefom Tisom pod názvom ‚Vojnový zločinec alebo mučeník?‘ vzbudila pohoršenie, keďže hraničí s propagáciou fašizmu“. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková, RTVS bude na list reagovať a oficiálnou cestou odpovie priamo organizácii B‘ nai B’rith – Tolerancia.

Ako pre SITA uviedol Peter Werner z B´nai B´rith – Tolerancia, „je pozoruhodné, ak RTVS, tvrdí, že má v rámci marketingovej kampane pripravených 15 upútavok a RTVS nedáva návod, ako hlasovať, keď v čase vrcholiacich osláv 100-ročnice ČSR nepoužije upútavku napríklad na Milana Rastislava Štefánika, ktorého meno je úzko späté s týmto výročím, ale na prvom mieste práve Jozefa Tisa“. B´nai B´rith – Tolerancia sa navyše podľa Wernera domnieva, že „vytváranie platformy pre diskusiu o kladných a záporných vlastnostiach osobností slovenskej histórie je neprijateľné podsúvaním titulku, že Jozef Tiso bol mučeníkom“.

RTVS začal tento týždeň vysielať upútavky na televíznu celonárodnú anketu najväčší Slovák, ktorá vyvrcholí 1. mája budúceho roka. Nominačná fáza projektu najväčší Slovák odštartuje 1. novembra a potrvá až do poslednej decembrovej dekády. V rámci nej bude môcť verejnosť hlasovať prostredníctvom SMS za ľubovoľnú slovenskú historickú či súčasnú osobnosť. Na Nový rok - 1. januára 2019 diváci Jednotky počas galavečera spoznajú prvú stovku a v rámci nej finálnu desiatku osobností. Spomedzi nich bude môcť verejnosť hlasovať za svojho favorita do 1. mája. Budúcoročné hlasovanie bude sprevádzať desiatka večerov, ktoré odvysiela Jednotka vždy v stredu od 20. februára do 24. apríla. Každý z večerov bude venovaný jednej osobnosti z top desiatky, pričom každá osobnosť bude mať svojho obhajcu z radov verejne známych ľudí z rôznych oblastí. Ich tvrdenia budú dokresľovať dokumentárne zábery, ktoré neskôr potvrdí alebo vyvráti odborný garant. Nasledovať bude odborná diskusia.

Najväčší Slovák je licencovaným formátom britskej BBC. Program The Great Britons spustila začiatkom roka 2002 a jej diváci si za Najväčšieho Brita zvolili Winstona Churchilla. Formát BBC predala a úspešne zrealizovala v 24 krajinách sveta.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.