24. 10. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka




Finančné riaditeľstvo (FS) SR preveruje medializované informácie o tom, že do sledovania zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a ďalších novinárov bol zapojený aj súčasný zamestnanec finančnej správy Miroslav Kriak. Ten je bývalým príslušníkom ŠtB a Slovenskej informačnej služby (SIS).
"Ide o naozaj závažné informácie, ktoré sme okamžite začali preverovať. V tejto súvislosti sme v komunikácii aj s orgánmi činnými v trestnom konaní, vrátane Generálnej prokuratúry SR," uviedla hovorkyňa FS Ivana Skokanová. Šetrenie veci podľa nej prebieha aj interne, bližšie kroky však konkretizovať nechce.
"V žiadnom prípade nechceme, aby sa meno takej štátnej inštitúcie, ako je finančná správa, spájalo s uvedenými medializovaným informáciami a už vôbec nie s praktikami, ktoré sú spájané s trestnou činnosťou," zdôraznila Skokanová.
„Mrzí ma, že média najskôr vystrelia a potom mieria... Nateraz nebudem, a ani nemôžem k veci uviesť viac. Prosím, pochopte to. Nechajme orgány činné v trestnom konaní pracovať," napísal Kriak pre TV Markíza.
Podľa týždenníka Plus 7 dní nemal novinára Jána Kuciaka a jeho kolegov sledovať len bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth. Ten si mal podľa týždenníka najať aj Miroslava Kriaka, bývalého príslušníka ŠtB aj SIS. Novinárov mali sledovať na objednávku podnikateľa Mariana K.

Copyright © TASR 2018