8. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Televízia Prima začala nakrúcať druhú sériu úspešného kriminálneho seriálu Temný Kraj. Titul, ktorý patril v roku 2017 medzi najsledovanejšie projekty českej Primy, vysielala na Slovensku od začiatku minulého roka Prima Plus.
Nová séria Temného Kraja sa začne návratom bývalého elitného kriminalistu z pražského oddelenia vrážd Petra Kraja do práce po operácii mozgu. Aj v nových častiach ho pritom bude prevádzať jeho verný spoločník, pes Egon. Na scénu sa vráti aj veterinárka Tereza Coufalová, policajtka Naďa Hamplová, snaživý policajt Vojta Coufal a lenivý Pepa Sláma a chýbať nebude ani Petrov kolega Luboš Bach či súdny patológ Kryštof Steiner.
Popri Lukášovi Vaculíkovi a Tereze Kostkovej sa tak na pľaci opäť stretnú Kristýna Nováková, Jan Teplý, Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov či Zdena Studenková, ktorá sa, rovnako ako v prvej sérii, predstaví v úlohe šéfky pražskej kriminálky Libuše Kvapilovej. „Jej úloha síce už nebude taká významná ako v prvej sérii, no napriek tomu ju diváci v niekoľkých epizódach uvidia,“ uviedol pre agentúru SITA PR manažér kanálu Prima Plus Filip Roháček.
Rovnako ako herci, tak i zástupcovia televízie Prima a tvorcovia seriálu veria v úspech novej série. Na uvedenie Temného Kraja 2 si však diváci a diváčky v Česku i na Slovensku budú musieť ešte nejaký čas počkať. Česká Prima plánuje pokračovanie vysielať už budúci kalendárny rok, kedy presne sa však seriál dostane na obrazovky a kedy ho uvedú na Prima Plus, zatiaľ zástupcovia televízie nepotvrdili.



Prvá tlačová konferencia amerického prezidenta Donalda Trumpa po kongresových voľbách šokovala agresívnym štýlom, ktorým na nej prezident vystupoval voči novinárom. Viacerí z nich vzápätí zverejnili zdesené komentáre na sociálnych sieťach, v ktorých sa sťažovali, že s nimi prezident jedná ako s malými neposlušnými deťmi a agresívne na nich útočí. "Sadnite si, nevyvolal som vás," bola ešte jedna z miernejších prezidentových reakcií na otázky novinárov.
"To stačilo! Odložte mikrofón!" povedal Trump napríklad reportérovi televízie CNN Jimovi Acostovi, ktorý sa ho pýtal na karavánu migrantov, ktorá sa momentálne nachádza v Mexiku. Keď sa Acosta pokúšal urgovať odpoveď na svoju otázku, pracovník Bieleho domu mu skutočne vytrhol mikrofón z ruky. "Keď prinášate falošné správy, ste nepriateľom ľudu," odkázal ešte Trump Acostovi.
"Nikdy som nevidel nič podobné. Bol som na tlačových brífingoch chicagských poslancov predtým, ako ich brali do väzenia, aj zahraničných tyranov, ktorí sa správali ľudskejšie. Pracovníci Bieleho domu by nemali vytrhávať mikrofóny z rúk novinárom, ktorí si robia svoju robotu," komentoval Trumpove správanie sa Scott Simon, veterán americkej žurnalistiky a reportér rádia NPR.

Prominentný reportér stanice CNN Jim Acosta už nemôže pokrývať dianie v Bielom dome. Povolenie chodiť na tamojšie tlačové konferencie a brífingy mu nateraz odobrali po ostrej výmene názorov, do ktorej sa v stredu dostal s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.
K slovnej prestrelke medzi oboma mužmi došlo v minulosti už viackrát. Tá najnovšia sa odohrala po tom, ako sa Acosta prezidenta začal vypytovať na tzv. karavánu migrantov zo Strednej Ameriky, ktorá sa blíži k hraniciam USA, priblížila vo štvrtok agentúra AFP.
Trump po pár otázkach, v ktorých Acosta spochybňoval jeho tvrdenia, reportéra zahriakol a nariadil mu, aby sa vzdal mikrofónu. Keď to Acosta odmietol, Trump ho nazval "hrubým a hrozným človekom" a podobne počastoval neskôr i samotnú CNN.
"CNN by sa mala hanbiť za to, že pre ňu pracujete. Ste hrubý, hrozný človek. Nemali by ste pracovať pre CNN," povedal prezident Acostovi, ktorého sa následne zastal reportér stanice NBC Peter Alexander. "Nie som ani váš fanúšik, ak mám byť úprimný," pustil sa Trump i do neho. Na margo Acostu vzápätí ešte americký prezident dodal, že "ak robíte falošné správy, čo CNN robí často, ste nepriateľom ľudu."
Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová zakrátko informovala, že Acostovi až do odvolania odobrali vstup do Bieleho domu. "Prezident Trump verí v slobodu tlače a víta ťažké otázky smerujúce na neho či jeho administratívu," uviedla hovorkyňa. "Nikdy však nebudeme tolerovať reportéra, ktorý chytá mladú ženu, pokúšajúcu sa vykonávať svoju prácu stážistky v Bielom dome. Takéto správanie je absolútne neprijateľné," zdôvodnila ďalej vo vyhlásení.
Narážala tak na moment, keď sa stážistka pokúšala na tlačovej konferencii Acostovi vytrhnúť mikrofón z rúk, čo jej on odmietal dovoliť. Reportér, ktorého sa medzičasom zastalo viacero novinárov, označil Sandersovej tvrdenie za "lož".
Samotná CNN na incident reagovala vyhlásením, v ktorom uviedla, že prezidentove útoky voči médiám "už zašli priďaleko. Nie sú len nebezpečné, ale aj znepokojivo ne-americké."
Acostu sa následne zastalo i Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA), ktoré združuje žurnalistov akreditovaných v sídle prezidenta USA. WHCA ostro namietalo proti rozhodnutiu odobrať akreditáciu do Bieleho domu Acostovi, "s ktorým má Trump zložitý vzťah" a Biely dom vyzvalo, aby zákaz vstupu novinárovi okamžite zrušil. 




Nemecká prokuratúra obžalovala 33-ročného muža z podpory zahraničnej teroristickej organizácie na základe obvinenia, že šíril propagandu Islamského štátu a pomáhal militantom v komunikácii. Spolková prokuratúra v stredu informovala, že Samir K., ktorý má dvojité nemecké a alžírske občianstvo, použil pseudonymy na vytvorenie účtov na sociálnych sieťach Facebook, WhatsApp, Twitter a Telegram a u poskytovateľov elektronickej pošty. Samir K. potom prihlasovacie údaje zdieľal so štyrmi militantmi Islamského štátu z Nemecka, ktorí boli v Sýrii a Iraku, takže mohli tajne komunikovať s inými členmi organizácie.
Nemecká prokuratúra ďalej uviedla, že podozrivý, ktorého zatkli v marci, okrem toho vytvoril "mediálne centrum". To šírilo propagandu Islamského štátu, vrátane videí zobrazujúcich popravu sťatím, k publiku hovoriacemu po nemecky a nabádalo ľudí na podporu organizácie a pripojenie sa k nej.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Už 64. ročník Eurovíznej pesničkovej súťaže známej kedysi pod pôvodným názvom Veľká cena Eurovízie, sa uskutoční v dňoch 14.-18. mája 2019 v priestoroch Expo Centre v izraelskom meste Tel Aviv.
Izraelu sa pocty usporiadať toto megapodujatie dostane - vďaka tohtoročnému víťazstvu piesne Toy v interpretácii speváčky Netty Barzilaiovej na 63. ročníku súťaže v portugalskom Lisabone - už po tretí raz. Organizátori si pre budúcoročné súťaženie talentovaných autorov a interpretov z celkove 42 krajín vybrali motto Dare to Dream (Trúfnuť si snívať).
Informácie zverejnila v stredu Európska vysielacia únia (EBU).
Podľa rovnakého zdroja sa dva semifinálové koncerty uskutočnia v dňoch 14. a 16 mája budúceho roka, veľké finále, v ktorom majú už tradične istú účasť najväčší prispievatelia do EBU, bude na programe 18. mája 2019.


Copyright ©TASR 2018