6. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook v noci na utorok informovala, že v predvečer volieb do federálneho Kongresu v Spojených štátoch zrušila 115 užívateľských účtov, ktoré mohli byť prepojené na "zahraničné subjekty". Informovala o tom agentúra DPA.
"V nedeľu večer nás kontaktovala polícia Spojených štátov ohľadom on-line aktivity, ktorú nedávno objavili a domnievajú sa o nej, že môže mať väzby na zahraničné subjekty," uviedol v stanovisku vedúci oddelenia kybernetickej bezpečnosti Facebooku Nathaniel Gleicher.
Spoločnosť oznámila, že zrušila 30 účtov na Facebooku a ďalších 85 účtov na komunikačnej aplikácii Instagram, ktoré môžu byť zapojené do "koordinovanej zavádzajúcej činnosti".
Takmer všetky stránky na Facebooku prepojené s týmito účtami sú vo francúzštine alebo v ruštine, zatiaľ čo účty na Instagrame zase prevažne v angličtine," uvádza sa v stanovisku spoločnosti s tým, že niektoré zo zrušených účtov boli zamerané na politickú diskusiu.
Spoločnosť tiež oznámila, že vyšetrovanie tejto aktivity je ešte v počiatočnej fáze, ale vzhľadom na rýchlo blížiace sa voľby chcel tento technologický gigant "dať ľuďom vedieť", aké kroky boli v tejto veci prijaté.
V Spojených štátoch sa tento utorok konajú tzv. voľby v polovici volebného obdobia (midterm elections), v ktorých si voliči volia tisíce svojich zástupcov vo verejných funkciách od členov Kongresu cez guvernérov štátov až po členov školských rád.
V auguste administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila, že v súvislosti s riešením ohrozenia kybernetickej bezpečnosti - vrátane pokusov o ovplyvnenie volieb prostredníctvom sociálnych sietí - podnikla príslušné kroky.


Renomovaný americký denník The Washington Post založil v pondelok Partnerstvo slobody tlače, ktorého cieľom je posilniť nezávislosť a bezpečnosť novinárov a zabezpečiť, aby si verejnosť uvedomovala náročnosť práce žurnalistov a vážila si ju.
Zakladajúcimi partnerskými organizáciami sa stali Výbor na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku, Výbor reportérov za slobodu tlače (RCFP) so sídlom vo Washingtone a Reportéri bez hraníc (RSF) so sídlom v Paríži. Postupom času by sa mala partnerská základňa rozšíriť.
Partnerstvo je vyvrcholením dlhšie trvajúcej iniciatívy denníka s cieľom zvýrazniť organizácie, ktoré podporujú slobodu tlače a posilňujú povedomie o právach novinárov na celom svete. Washington Post intenzívne informuje o útokoch na novinárov a viackrát písal aj o vražde Jána Kuciaka. Začiatkom októbra zažil denník priamy útok na jedného zo svojich spolupracovníkov, saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.
"Washington Post sa dlhodobo zaväzuje chrániť nezávislosť novinárov. Veríme, že je dôležité, aby sme využili náš hlas a naše platformy na pritiahnutie pozornosti na útoky na slobodu tlače a aby sme robili všetko, čo môžeme, na presadzovanie nezávislosti a bezpečnosti novinárov na celom svete," uviedol Frederick J. Ryan Jr, riaditeľ a vydavateľ denníka.
Výkonný riaditeľ Výboru na ochranu novinárov Joel Simon zdôraznil, že sloboda tlače nebola nikdy taká dôležitá a viac ohrozená než v súčasnosti. Podobne výkonný riaditeľ Výboru reportérov za slobodu tlače Bruce Brown zdôraznil, že počet pokusov o podkopanie slobody tlače - či už verbálnymi alebo fyzickými útokmi - rastie.
"Nemôžeme dovoliť, aby prenasledovanie a zastrašovanie zvíťazili. Je na nás všetkých, ktorí sa spoliehame na novinárov, že odokryjú pravdu a prinesú nám informácie, aby sme prehovorili proti týmto hrozbám v USA i na celom svete," povedal Brown.
Predstaviteľka Reportérov bez hraníc Margaux Ewenová dodala, že líderstvo Washington Postu vo vnášaní svetla do tejto problematiky dáva nádej tým, ktorí pri písaní správ riskujú vlastné životy.

Copyright © TASR 2018