5. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Synovia zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího žiadajú, aby im saudskoarabské úrady vydali otcovo telo. Rodina ho chce pochovať v meste Medina po boku ostatných zosnulých členov rodiny.
"Hovoril som o tom so saudskoarabskými úradmi a dúfam, že sa to stane čoskoro," povedal najstarší syn novinára, Saláh.
V rozhovore, ktorý americká spravodajská televízna stanica CNN odvysielala v noci na pondelok, Saláh Chašukdží taktiež uviedol, že rodina zavraždeného novinára žiada vyšetrenie tohto trestného činu. Podľa tlačovej agentúry AFP synovia poznamenali, že v snahe "pochopiť smrť svojho otca" sa najviac spoliehajú na správy médií.
"Je tu veľa vzostupov a pádov... snažíme sa dať dokopy celý príbeh. Je to zmätené a ťažké," uviedol Abdalláh Chášukdží. "Nie je to normálna situácia a nie je to normálna smrť," dodal. Vyjadril tiež nádej, že "nech sa už stalo čokoľvek", jeho otec "netrpel, bolo rýchle alebo mal pokojnú smrť".
Chášukdžího synovia v rozhovore pre americkú televíziu vyslovili obavy, že novinárska práca ich otca sa z politických dôvodov zneužíva.
Saláh Chášukdží vysvetlil, že sa teraz objavuje veľmi veľa ľudí, ktorí sa hlásia k otcovmu odkazu, pričom niektorí to politicky využívajú spôsobom, s ktorým pozostalí "plne nesúhlasili".
"Mám obavu, že (kauza) je nadmerne spolitizovaná." uviedol Saláh Chášukdží, podľa ktorého jeho otec "nebol nikdy disidentom a veril v monarchiu - že to je tá vec, ktorá drží krajinu pohromade".
Saláh Chášukdží tiež povedal, že verí slovám kráľa Saudskej Arábie, ktorý prisľúbil postaviť pred súd všetkých páchateľov. "V opačnom prípade by Saudovia nezačali interné vyšetrovanie," dodal tento najstarší syn Chášukdžího.
Snúbenica zavraždeného novinára medzičasom vyzvala amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby podporil úsilie Turecka vyšetriť Chášukdžího smrť.
Chášukdží, 59-ročný spolupracovník amerického denníka The Washington Post, zmizol 2. októbra po tom, ako vstúpil do budovy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule s cieľom prevziať dokumenty potrebné na uzavretie manželstva so svojou snúbenicou, občiankou Turecka. Krátko na to sa objavili podozrenia, že novinár tam bol zavraždený, čo však Rijád popieral.
Vraždu zmiznutého novinára priznala Saudská Arábia až 19. októbra. Podľa jej verzie na konzuláte došlo k bitke, ktorá viedla k smrti novinára. Turecké a americké médiá predtým prišli s tvrdením, že Chášukdžího zabil špeciálny tím, vyslaný do Istanbulu na základe pokynu "z najvyšších miest" v Saudskej Arábii.
Úrad tureckého generálneho prokurátora je presvedčený, že novinár bol uškrtený, jeho telo bolo rozrezané a zničené - údajne rozpustené v kyseline.

Tím expertov, ktorý mal tureckým úradom pomôcť pri vyšetrovaní zabitia novinára Džamála Chášukdžího, poslala Saudská Arábia do Turecka v snahe zatajiť dôkazy o jeho vražde. Informoval o tom v pondelok provládny turecký denník Sabah, ktorý citoval "dôveryhodné zdroje".
Súčasťou 11-členného tímu saudskoarabských vyšetrovateľov, ktorý prišiel do Turecka 11. októbra - deväť dní po zmiznutí novinára po vstupe do budovy saudskoarabského konzulátu v Istanbule - boli podľa spomínaných novín aj chemici a experti na toxikológiu.
Noviny Sabah ďalej podľa agentúry AFP uviedli, že tím expertov predtým, než 20. októbra z Turecka odcestoval, navštevoval príslušný konzulát každý deň až do 17. októbra. Saudská Arábia povolila tureckej polícii prvýkrát prehľadať konzulát 15. októbra.
Chášukdží, 59-ročný spolupracovník amerického denníka The Washington Post, zmizol 2. októbra po tom, ako vstúpil do budovy spomínaného konzulátu v Istanbule s cieľom prevziať dokumenty potrebné na uzavretie manželstva so svojou snúbenicou, občiankou Turecka. Krátko nato sa objavili podozrenia, že novinár tam bol zavraždený, čo však Rijád vtedy popieral.
Vraždu zmiznutého novinára priznala Saudská Arábia až 19. októbra. Podľa jej verzie na konzuláte došlo k bitke, ktorá viedla k smrti novinára.
V sobotu denník Sabah uviedol, že telo novinára - ktoré sa stále ešte nenašlo - bolo rozrezané a z konzulátu vynesené v piatich kufroch. Medzitým Chášukdžího synovia požiadali, aby im saudskoarabské úrady vydali otcovo telo. Rodina ho chce pochovať v meste Medina po boku ostatných zosnulých členov rodiny. Pre americkú spravodajskú televíznu stanicu CNN vyjadrili tiež nádej, že "nech sa už stalo čokoľvek", ich otec pri tom "netrpel".

Právnici dvoch mjanmarských novinárov pracujúcich pre tlačovú agentúru Reuters podali odvolanie proti rozsudku, ktorým boli ich mandanti odsúdení na sedem rokov väzenia.
Dvojica novinárov - 28-ročný Ťjo Sou U a 32-ročný Wa Lone - boli zadržaní vlani 12. decembra na predmestí Rangúnu po tom, čo sa zišli s dvoma policajtmi, ktorí pôsobili v mjanmarskej provincii Jakchainský štát. Bezpečnostné zložky tam čelia obvineniam z porušovania ľudských práv pri ťažení proti moslimskej menšine Rohingov.
Pred násilnosťami ušlo od vlaňajšieho augusta z Mjanmarska do susedného Bangladéša už viac než 700.000 Rohingov.
Reportérov obvinili zo získania dôverných dokumentov, za čo im hrozilo až 14 rokov väzenia. Novinári však pred súdom uviedli, že listiny im tesne pred zatknutím podstrčili dvaja policajti. Túto výpoveď prekvapivo potvrdil jeden zo svedkov.
Príslušný súd ich napokon začiatkom septembra odsúdil na sedem rokov väzenia za neoprávnené držanie tajných štátnych dokumentov. Obaja muži pred súdom trvali na svojej nevine a tvrdili, že im dokumenty podstrčila polícia.
Proti rozsudku sa vyslovili veľvyslanci USA a Británie aj šéfredaktor Reuters, podľa ktorých ide o krok späť pre demokraciu v Mjanmarsku. Európska únia vyzvala na okamžité a bezpodmienečné prepustenie novinárov.
Jeden z právnikov dvojice novinárov vo svojom vyhlásení pre médiá vyjadril presvedčenie, že odvolací súd nájde veľa nedostatkov v konaní súdu i v jeho verdikte, preukáže sa nevina jeho mandantov a vyjde najavo, že "robiť žurnalistiku v Mjanmarsku nie je trestným činom."

Copyright © TASR 2018

Šírenie nepravdivých informácií, teda takzvaných hoaxov na internete, môže byť vyhodnotené ako trestný čin. Ako ďalej vo videu na sociálnej sieti upozornil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, trestného činu sa jednotlivci môžu dopustiť vtedy, ak je šírená informácia schopná vyvolať "aspoň u časti obyvateľstva vážne znepokojenie". Za takýto trestný čin môže hroziť trest od dvoch do ôsmich rokov väzenia. Význam slova hoax podľa Slivku znamená podvod alebo žart. "No ak sa rozhodnete na internete žartovať takýmto spôsobom, majte na pamäti, že sa môžete dopustiť aj trestného činu," dodal Slivka.
Za účelom upozorňovania na hoaxy a podvody, ktoré sa šíria predovšetkým prostredníctvom internetu, zriadila polícia aj nový profil na sociálnej sieti, konkrétne stránku "Hoaxy a podvody - Polícia SR". Polícia zdôrazňuje, že považuje hoaxy za nebezpečný nástroj šírenia dezinformácií a manipulácie značnej časti spoločnosti.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.