5. 11. 2018

Médiá majú posledné dni na vysielanie diskusií k obecným voľbám


Médiá majú posledné dni na vysielanie 
diskusií k obecným voľbám

Televízie a rádiá majú posledné dni na vysielanie diskusií k obecným voľbám, ktoré nás čakajú už túto sobotu 10. novembra. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Michelčíková, špecializované diskusné programy s kandidátmi na primátorov, starostov či poslancov môžu vysielatelia do programu zaradiť v období začínajúcom sa 21. deň predo dňom konania volieb a končiacim sa 48 hodín predo dňom konania volieb. „To znamená, že diskusné programy môžu vysielatelia zaradiť od 20. októbra od polnoci do tejto stredy 7. novembra do polnoci,“ spresnila hovorkyňa RVR. Licenčná rada už vopred upozornila, že diskusie musia byť vysielané tak, aby určením času vysielania nebol žiaden z kandidátov znevýhodnený.
RVR monitoruje od soboty 20. októbra dodržiavanie zákonnej úpravy vysielania v čase volebnej kampane a počas volieb do orgánov samosprávy obcí. Pod dohľadom sú štandardne vysielané spravodajské a publicistické relácie rozhlasových aj televíznych vysielateľov, ako i mimoriadne predvolebné diskusné programy. Rada konkrétne „monitoruje spolu 24 pravidelne vysielaných a špecializovaných predvolebných programov, a z nich 10 televíznych a 14 rozhlasových na piatich televíznych staniciach a v šiestich rozhlasových staniciach“, doplnila pre SITA Michelčíková. Pripomenula, že rada kontroluje vysielanie aj na základe podnetov a sťažností od občanov. Závažnejšie podnety k dnešnému dňu RVR nezaznamenala. Prevažne dostáva otázky od menších vysielateľov a podnety prichádzajú najmä od kandidátov na obecné funkcie, ktorí sú nespokojní s prístupom vysielateľov k informovaniu o uchádzačoch o posty v samospráve ich mesta či obce. Vlastné zistenia RVR budú známe po voľbách, po vyhodnotení monitoringu vysielania.
Dva dni pred konaním volieb je vysielanie diskusných programov zakázané, rovnako tak vysielanie informácií propagujúcich kandidátov. Volebné moratórium platí až do skončenia hlasovania, a teda trvá od štvrtka od 8. novembra od 7:00 do 10. novembra do 22:00. Obmedzenia už druhý týždeň platia aj pre zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov. Tie je zakázané publikovať 14 dní pred voľbami až do skončenia hlasovania. Posledným dňom na zverejňovanie výsledkov prieskumov bol teda 26. október, keď sa prieskumy dali zverejniť do polnoci.
Vysielanie politickej reklamy v rozhlase a televízii je v súvislosti s voľbami do orgánov samosprávy obcí zakázané. Zákon o volebnej kampani totiž o vysielaní politickej reklamy vo vzťahu k voľbám do orgánov samosprávy obcí nehovorí. Zároveň, podľa zákona o vysielaní a retransmisii je vysielanie politickej reklamy zakázané, pokiaľ osobitný zákon neustanovuje inak. Na internetových vysielateľov, ktorí programovú službu vysielajú výhradne prostredníctvom internetu, a na poskytovateľov audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie sa zákaz vysielania politickej reklamy nevzťahuje. Zákaz akejkoľvek volebnej kampane 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň volieb, teda počas volebného moratória, však platí aj pre nich.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.