7. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Štvordielna miniséria Rédl režiséra Jana Hřebejka ukáže zločinnosť v období delenia Československa a zárodky sklamanie z ponovembrového vývoja. Príbeh, ktorý vznikol podľa scenára Mira šifry, sa odohráva v roku 1992, kedy sa po páde komunistického režimu sovietska okupačná armáda po železnici sťahuje späť do východnej Európy. V hlavnej úlohe sa predstaví Ondřej Sokol, ktorý ako vojenský prokurátor Roman Rédl čelia najväčšiemu prípadu svojej kariéry. Prvý diel krimi thrilleru uvedie Česká televízia 11. novembra.
"Titulná úloha bola pre Ondreja (Sokola) obrovskú a myslím že splnenú výzvou. Pre mňa bolo to téma fascinujúce, pretože my sme tá deväťdesiate roky intenzívne prežívali, aj keď pochopiteľne v úplne inom prostredí. Téma bezpečnostných zložiek, s ktorým prišiel scenárista Miro Šifra , transformácie spoločnosti a tiene minulosti sú nesmierne zaujímavé a originálne, "povedal ČTK režisér Hřebejk
V seriáli sa strácajú vagóny plné zbraní, náhradných dielov, munície a ďalších cenných vecí v evidencii. Dvaja mladí muži, ktorí na nezrovnalosti náhodou prišli, sa ocitajú v ohrození života. "Stručne povedané, Redl je tragikomický príbeh o tom, ako sa prepojí vtedy novo vznikajúce organizovaný zločin s bývalými bezpečnostnými štruktúrami," uviedol Hřebejk.
V hlavnom hrdinovi Rédl sa bije profesijné povinnosť s túžbou niekomu pomôcť a ochrániť ho pred zlom. "Myslím, že pre moju generáciu a pre generácie mne blízkych to bude veľa zaujímavá a často aj prekvapivá sonda do doby vzniku našej stále ešte mladé demokracie," uviedol predstaviteľ hlavnej úlohy Sokol. "Ja som často veľa naštvaný, keď sa pozerám na niektoré filmy, čo teraz vznikajú o našej histórii, pretože mám pocit, že je to zaobchádzanie s históriou rovnako tendenčné a ideologické, ako bývalo za komunistov, len opačne. A veľká hodnota tejto minisérie je v tom, že dosť prísne trvá na tom nečiernobielom delení postáv. Nie sú tam zlí komunisti a dobrí disidenti, "dodal.
Podľa Davida Novotného, ​​ktorý hrá mafiána Karola, sú charaktery predstavené v chystanom Hřebejkovom filme univerzálne. "Stále sa medzi nami pohybujú," konštatoval.
Filmový a divadelný režisér Hřebejk svojím debutom Šakalí leta z roku 1993 získal na prvých výročných cenách Český lev ocenenie pre najlepší film i réžiu. Na konte má úspešné filmy ako Pelíšky, Pupendo, Musíme si pomáhať alebo Kráska v nesnázích. Jeho snímka Učiteľka zožal väčší úspech v zahraničí, kde vlani vstúpil do americkej, kanadskej, argentínskej, estónskej a talianskej distribúcie, ako v tuzemsku. Posledný Hřebejkov veľký filmový a televízny projekt, trojdielna rodinná komédia Záhradníctvo, ktorá časovo predchádza snímke Pelíšky, sa stretol s nepriazňou filmovej kritiky i menším záujmom u divákov.

Copyright © ČTK 2018

To, že demokrati opätovne získali väčšinu v americkej Snemovni reprezentantov, je oveľa viac než víťazstvo jednej strany. Ukazuje to stav zdravia americkej demokracie, uviedla rada editorov renomovaného denníka Washington Post krátko po tom, ako predbežné výsledky utorkových volieb v USA potvrdili, že Demokratická strana po ôsmich rokoch znova "ovládne" Snemovňu reprezentantov.
"Neveriac nekontrolovaným väčšinám, autori ústavy uprednostnili systém bŕzd a protiváh, vrátane kľúčovej protiváhy, ktorú môže zákonodarný zbor uplatniť voči exekutíve. Počas uplynulých dvoch rokov republikánske väčšiny v Snemovni reprezentantov a v Senáte zlyhali vo vykonávaní primeraného dohľadu. Teraz má ústavný systém novú šancu fungovať tak, ako bol nastavený," napísali editori.
Víťazstvo Demokratickej strany je podľa nich znakom politického zdravia a zároveň formou odbitia excesov, slovných i vo forme politík, spáchaných Trumpovou administratívou. Voliči od Floridy po Kansas odmietli akceptovať pokračujúcu degradáciu politickej kultúry krajiny, odmietli Trumpovu pozvánku na hlasovanie založené na strachu z imigrantov a nereagovali na Trumpovo zobrazovanie jeho opozície ako nebezpečných nepriateľov, zhodnotili novinári výsledky volieb.
"Utorok bol dobrý deň pre demokratov a môže to byť dobrý deň aj pre republikánov, ak sa poučia, zoberú si porážku v snemovni k srdcu a prehodnotia diabolskú dohodu, ktorú uzavreli s Trumpom. Ak výsledky napomôžu znovu objaviť anjelov tej strany, tak potom môže byť utorok dobrý deň pre Ameriku ako celok," dodali editori.

Copyright © TASR 2018