28. 11. 2018

Medzinárodný filmový festival Bratislava

Medzinárodný filmový festival Bratislava

Vo štvrtok sa začne 20. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (MFF Bratislava). Ústrednou témou podujatia, ktoré potrvá do nedele 2. decembra, bude tentoraz postavenie žien v spoločnosti a v kinematografii. Reflektovať ju okrem festivalového spotu a vizuálnej identity tohto ročníka podujatia bude najmä sekcia Lexikón, ktorej zostavovateľmi sú dramaturg festivalu Tomáš Hudák a režisérka tohtoročného festivalového spotu, dokumentaristka Ivana Hucíková.

V ich výbere filmov dostane priestor napríklad debut cyperskej režisérky, scenáristky a producentky Tonie Mishiali Pauza (2018) či film Dobrá práca (1999) francúzskej režisérky Claire Denis, inšpirovaný novelou Billy Budd Hermana Melvilla. Ženský pohľad v snímke umocňuje dlhoročná kameramanka Agnes Godard, ktorá divákom predkladá obrazy mužskej sily a krásy, no zároveň ukazuje ich slabosti. Sexistický pohľad na ženy a ich zobrazovanie vo filmoch ponúkne zas dokumentárny film španielskeho režiséra Diega Galána Ako uviazaná na reťazi (2013), zachytávajúci neraz vtipné, no zároveň smutne stereotypné scény z vybraných španielskych filmov od 30. rokov po súčasnú tvorbu.

Divácky obľúbená sekcia Cinema Now prinesie prierez súčasnou kinematografickou tvorbou. Jej zostavovatelia Nenad Dukić a Tomáš Hudák vybrali najzaujímavejšie filmy, ktoré zarezonovali na významných svetových festivaloch. Sekcia tak prinesie napríklad snímku Rafiki (2018) režisérky Wanuri Kahiu, priaznivci Vanessy Paradis sa zas môžu tešiť na film Nôž v srdci (2018) francúzskeho režiséra Yanna Gonzaleza a na rad príde aj odvážny dokument Svedkovia Putinovi (2018) Vitalija Manského ozrejmujúci divákom a diváčkam situáciu, ktorá nastala na prelome rokov 1999 a 2000, keď sa novým ruským prezidentom stal Vladimir Putin.

Okrem toho budú môcť návštevníci a návštevníčky festivalu vidieť i biografický film amerického režiséra Juliana Schnabela Pri bráne večnosti (2018), ktorý je pohľadom na posledné, temné roky života maliara Vincenta van Gogha, žijúceho v tom čase v Arles a Auvers-sur-Oise vo Francúzsku či očakávanú snímku režiséra a scenáristu Davida Loweryho Gentleman s revolverom (2018) - posledný film, v ktorom účinkuje Robert Redford. Herec sa totiž v 82 rokoch rozhodol svoju 60-ročnú kariéru ukončiť snímkou nakrútenou podľa skutočného príbehu, v ktorej stvárňuje 70-ročného bankového lupiča Forresta Truckera, ktorému sa počas života podarilo 17 ráz ujsť z väzenia. Teraz by si mohol užívať dôchodok, no stále ho láka zorganizovať ešte jednu lúpež.

Vďaka výberu filmov z VŠMU priblíži MFF Bratislava tiež aktuálnu študentskú tvorbu a 2. decembra o 13:30 v bratislavskom kine Mladosť ponúkne projekciu novej vianočnej rozprávky Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla, z ktorej výťažok poputuje Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Ako ďalej agentúru SITA informovala PR manažérka festivalu Marianna Miklová, súčasťou programu budú aj diskusie. Hneď v prvý deň festivalu sa o 20:00 v Bohéma Bare uskutoční otváracia párty s diskusiou pod názvom Išla som len po mandarínky... ale v Bohéme bola párty s diskusiou, ktorú pripravili organizátori MFF Bratislava v spolupráci s filmovým magazínom Kinečko. Diskusia načrtne problematiku ženského pohľadu v spoločnosti, v živote, ale aj v kinematografii. Povedie ju šéfredaktorka Kinečka Eva Krížiková, ktorá si do debaty prizvala filmové profesionálky, strihačku Janu Vlčkovú, kameramanku Radku Šišulákovú a scenáristku Barboru Námerovú, s ktorými spolu posúdia, či ešte i dnes stoja ženskosť a mužskosť v kinematografii na opačných brehoch rieky.

V spolupráci so Slovenskou filmovou agentúrou (SFA) zas organizátori festivalu pripravili panel prednášok a diskusií na tému GreenScreen - ekologizácia audiovizuálneho priemyslu. Ich cieľom je priniesť verejnosti informácie o možnostiach zmien v oblasti audiovizuálneho priemyslu a motivovať filmových tvorcov k zavedeniu ekologických postupov do produkcie audiovizuálnych diel. Prednášať bude koordinátor trvalej udržateľnosti Flámskeho audiovizuálneho fondu Tim Wagendorp. Okrem neho sa návštevníci môžu stretnúť aj so zoológom z TANAPu Pavlom Ballom, ktorý povie niekoľko slov k téme Komu patrí obloha v Tatrách?, ale aj s Jopy Hečkom zo spoločnosti Skyeye, ktorý sa podelí o skúsenosti z nakrúcania dynamických záberov z vtáčej perspektívy. Svoje postrehy predostrie v rámci prednášky Využitie dronov pre filmové účely.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.