30. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská premiérka Theresa Mayová plánuje v rámci summitu skupiny G20 v argentínskom Buenos Aires hovoriť so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom aj o vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Britská líderka to povedala novinárom cestou na toto dvojdňové podujatie, ktoré sa začína v piatok, píše agentúra DPA.
"Odkaz, ktorý odovzdám, bude veľmi jasný," uviedla predsedníčka britskej vlády. "Chcem vidieť úplné a transparentné vyšetrenie v súvislosti s tým, čo sa stalo, a - samozrejme - u zodpovedných vyviesť dôsledky."
Na ropu bohaté kráľovstvo zastupuje na summite G20 33-ročný korunný princ Muhammad bin Salmán. Podľa saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA už v Buenos Aires viedol rozhovory s indickým premiérom Naréndrom Módím. Muhammad bin Salmán, de facto vládca Saudskej Arábie, pricestoval do Argentíny už v stredu.
Okrem Mayovej by o vražde saudskoarabského novinára chcel s princom hovoriť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Francúzsky líder podľa avizovaných informácií plánuje pred samotným summitom zvolať stretnutie európskych lídrov zo skupiny G20, zamerané na ich názorovú koordináciu.
Novinár Džamál Chášukdží, ktorý bol pôvodne blízky saudskoarabskému kráľovskému dvoru, no neskoršie sa stal kritikom vplyvného korunného princa Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre denník The Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule.
Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr priznala, že bol zámerne zavraždený a rozštvrtený.
Zodpovednosť za vraždu sa neoficiálne pripisuje saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi, k čomu podľa správ viacerých amerických médií dospela i americká Ústredná spravodajská služba (CIA). Saudskoarabskí činitelia však označujú vraždu za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci, a podiel korunného princa na tomto čine odmietajú.


V sídle maďarskej komerčnej televíznej stanice ATV v Budapešti vypukol v piatok popoludní požiar strešnej konštrukcie. Z budovy evakuovali 30 ľudí, informoval spravodajský server Index.hu.
Televízia sídli v X. budapeštianskom obvode. Požiar, pre ktorý museli prerušiť jedno televízne vysielanie, vznikol pri rekonštrukčných prácach. Horelo tesnenie na ploche zhruba 150 štvorcových metrov.
Riaditeľ ATV Szilárd Németh serveru povedal, že pri zváraní iskra zapálila umelohmotný kábel. Profesionálni hasiči plamene rýchlo uhasili.
Predtým, než pustili zamestnancov späť, dôkladne preverili stav celej budovy. Pri požiari sa nikto nezranil.  


Copyright © TASR 2018

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo "na koberec" poľského veľvyslanca Wlodzimierza Marciniaka, aby mu tlmočilo výhrady Kremľa k štvrtkovej diskusnej relácii poľskej štátnej televízie o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte. Súčasťou grafiky tohto programu totiž bol aj nápis "Achtung Russia", v ktorom boli dve písmená S znázornené v tvare symbolu nacistických oddielov SS, zatiaľ čo tvár ruského prezidenta Vladimira Putina bola vsadená do znaku divízie SS Totenkopf. O predvolaní poľského veľvyslanca ruským ministerstvom zahraničných vecí informoval v piatok večer poľský rezort diplomacie.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.