27. 11. 2018

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS


Slovenský filmový ústav (SFÚ) oslávil v apríli 55. výročie svojho vzniku. Počas celého roka sa k nemu vracia rôznymi aktivitami, jednou z nich je aj novembrové vydanie špeciálneho čísla mesačníka Film.sk, venovaného činnosti a aktivitám SFÚ za posledných päť rokov. Číslo sa tiež vracia k významným historickým medzníkom inštitúcie a slovami osobností z filmového prostredia reflektuje jej význam v kontexte dejín slovenskej kinematografie. Špeciálne vydanie mesačníka Film.sk k 55. výročiu Slovenského filmového ústavu vyšlo ako súčasť novembrového čísla Film.sk 11/2018. V elektronickej podobe bude zverejnené na webstránke časopisu http://www.filmsk.sk, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.
Špeciálne vydanie otvára úvodník od režiséra Martina Šulíka. Ten „v nadväznosti na zničenie materiálnej základne slovenskej kinematografie politikmi a kapitalistami v 90. rokoch minulého storočia, ktorú reprezentovala Koliba, zdôrazňuje dôležitosť SFÚ, ktorý pre filmových nadšencov a roztratených tvorcov už 55 rokov udržiava vedomie kontinuity ako jediná integrujúca inštitúcia,“ informovala ďalej Nôtová. Vznik SFÚ a dôležité momenty jeho vývoja pripomína rubrika Z histórie SFÚ. O najvýznamnejších udalostiach hovorí v ústrednom rozhovore čísla generálny riaditeľ inštitúcie Peter Dubecký. Dve základné organizačné jednotky SFÚ Národný filmový archív (NFA) a Národné kinematografické centrum (NKC) predstavujú ich riaditelia. O činnosti, koncepcii a práci filmového archívu, projektoch NFA aj zaujímavostiach z archívnych zbierok hovorí Marián Hausner, riaditeľ NFA. Aktivity a priority NKC, ktoré smerujú najmä k prezentácii a propagácii slovenských filmov doma i v zahraničí, predstavuje jeho riaditeľ Rastislav Steranka. Špeciálne vydanie približuje aj viaceré dlhodobé projekty inštitúcie. Patria medzi ne Projekt systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva SR, nevyhnutný pre jeho uchovávanie či projekt Digitálna audiovízia, vďaka ktorému vzniklo digitalizačné pracovisko, pripomenula Nôtová. Čitatelia sa podľa nej dozvedia viac aj o Kine Lumiére, predajni Klapka.sk či edičnom oddelení SFÚ, ktoré nevydáva iba knihy, ale i DVD a blu-ray nosiče. O Slovenskom filmovom ústave hovoria v špeciálnom čísle i viaceré osobnosti slovenského filmu, ako filmový publicista a kritik Pavel Branko, režiséri a scenáristi Eduard Grečner, Dušan Hanák, Juraj Lehotský, režisér, scenárista a predseda Rady Audiovizuálneho fondu Miloslav Luther či dramaturg, scenárista, prekladateľ a básnik Albert Marenčin. Číslo uzatvára príspevok o SFÚ od generálneho riaditeľa Národného filmového archívu Praha Michala Breganta.
Slovenský filmový ústav bol založený 1. apríla 1963 v Bratislave. Jeho súčasťou sa stal filmový archív vtedajšej Ústrednej požičovne filmov, ktorý založil v roku 1958 Ivan Rumanovský. Po obnovení činnosti Československého filmového ústavu v Prahe bol ešte v roku 1963 SFÚ ustanovený za jeho pobočku a krátko na to bol počas Kongresu Medzinárodnej federácie filmových archívov FIAF odsúhlasený štatút spoločného archívu ČSFÚ Praha a SFÚ Bratislava. Samostatnou inštitúciou sa SFÚ stal v roku 1991, samostatným členom FIAF-u až v roku 2001, informuje o tom Slovenský filmový ústav na svojej webstránke http://www.sfu.sk.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.