1. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Argentínsky prezident Mauricio Macri v piatok otvoril summit skupiny krajín G20 výzvou voči členským krajinám, aby podporovali medzinárodnú spoluprácu a multilateralizmus. Povedal, že stretnutie hlavných ekonomických veľmocí v hlavnom meste Buenos Aires sa bude zameriavať na témy ako pracovná sila, infraštruktúra, rozvoj, finančná stabilita, udržateľnosť klímy a medzinárodné obchodovanie.
Argentínky líder podľa tlačovej agentúry AP dodal, že lídri budú mať agendu "sústredenú na ľudí".
Macri pripustil názorové rozdiely vo vnútri G20, ale dodal, že "zhoda nie je niečo, čo sa vybuduje za noc, ale proces s krokmi smerom dopredu aj dozadu". Požiadal svetových lídrov, aby mali "cit pre naliehavé potreby" a pre činy "založené na spoločných záujmoch".
Svetoví lídri, vrátane rozžiareného ruského prezidenta Vladimira Putina, privítali na summite G20 saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ukázali, že nie je žiadnym vyvrheľom. Pritom od zavraždenia saudskoarabského kritického novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte v Istanbule prešli necelé dva mesiace.
Na zábere, ktorý sa rýchlo rozšíril na internete, sa ruský líder a princ radostne usmievajú a podávajú si ruky ako priatelia, ktorí sa dlho nevideli. Potom si obaja sadli vedľa seba, napísala tlačová agentúra AFP.
Toto privítanie nasledovalo po správach, že Rusko a Saudská Arábia dosiahli dohodu o obmedzení ťažby ropy, pričom Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa má 6. decembra stretnúť vo Viedni. Cieľom dohody je pomôcť stabilizovať klesajúce ceny ropy.
Ambiciózny 33-ročný princ sa na začiatku dvojdňového summitu najsilnejších ekonomík sveta rozprával aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho dcérou Ivankou a podal si ruku takisto s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.
Francúzsky prezidentský úrad oznámil, že Macron sa s princom rozprával o vražde novinára Chášukdžího a o saudskoarabskej ofenzíve v Jemene, kde sú milióny obyvateľov na pokraji hladomoru. OSN označuje túto situáciu za najhoršiu humanitárnu krízu na svete.
Macron povedal princovi, že Európania chcú, aby sa na vyšetrovaní Chášukdžího smrti zúčastňovali aj medzinárodní vyšetrovatelia, a zdôraznil "potrebu politického riešenia v Jemene".
Britská premiérka Theresa Mayová ešte pred summitom G20 uviedla pre televíznu stanicu Sky News, že bude tlačiť na vyriešenie konfliktu v Jemene i vraždy novinára. Mayová podľa svojich slov bude trvať na "dôveryhodnom, transparentnom" vyšetrovaní, ktorého "výsledku budú môcť ľudia dôverovať".
Chášukdžího vražda vyvolala všeobecné pobúrenie, ale západné veľmoci vyhlásili, že budú udržiavať so Saudskou Arábiou úzke vzťahy. Kráľovstvo je jedným z najväčších producentov ropy a dôležitým nákupcom zbraní od USA.
Trump pred summitom G20 dôrazne povedal, že nezáleží na tom, či princ Muhammad vedel o Chášukdžího vražde, a že Saudská Arábia je významná z hľadiska obchodu i svojho nepriateľského postoja k Iránu.
Senát Spojených štátov však tento týždeň odhlasoval ukončenie podpory pre koalíciu vedenú Saudskou Arábiou a jej boj proti povstalcom v Jemene. Senát tak rozhodol v období, keď verejnosť rozhnevali útoky na civilné ciele v Jemene vrátane školského autobusu a nemocníc.

Copyright © TASR 2018


Prevádzková riaditeľka Facebooku Sheryl Sandberg, všeobecne považovaná za druhú najvýznamnejšiu predstaviteľku tejto spoločnosti po jej šéfovi Markovi Zuckerbergovi, v piatok priznala, že medzi Facebookom a americkým filantropom Georgeom Sorosom panuje nepriateľstvo. Sandberg potvrdila informácie, ktoré krátko predtým priniesol americký denník The New York Times (NYT), a podľa ktorých žiadala svojich podriadených, aby sa snažili "preklepnúť si" Sorosa a najmä jeho prípadné aktivity, ktoré by mohli byť namierené proti Facebooku.
Sanderg túto požiadavku zamestnancom firmy adresovala krátko po tom, ako Soros v januári Facebook kritizoval za to, že sa len veľmi málo snaží zasiahnuť proti štátnym aktérom, ktorí prostredníctvom tejto sociálnej siete ovplyvňujú voľby a názory v cudzích krajinách. Známe sú v tejto súvislosti najmä aktivity Ruska, ktoré si podľa mnohých odborníkov na tento účel platí nielen inzerciu a sieť dezinformačných médií, ale aj samotných používateľov Facebooku, ktorí pôsobia najčastejšie pod falošnými účtami a snažia sa ovplyvňovať verejnú mienku.
Nepriateľstvo medzi Facebookom a Sorosom je známe už od polky novembra, kedy NYT priniesli informácie o tom, že Facebook si najal služby výskumnej spoločnosti Definers Public Affairs, ktorá má blízko k protrumpovskému alt-right hnutiu, a poveril ju hľadaním "špiny" na Sorosa. Facebook po týchto zisteniach so spoločnosťou Definers Public Affairs rozviazal spoluprácu.
Facebook sa snažia na boj proti Sorosovi, ktorého obviňujú zo snahy zasahovať do ich vnútornej politiky, už dlhšie podľa amerických médií využívať cudzí štátni aktéri. Až investigatívna práca novinárov NYT však upriamila pozornosť na to, že samotný Facebook rozohráva boj proti Sorosovi aj po vlastnej línii.
Soros, 87-ročný americký finančník a filantrop s maďarskými koreňmi, sa stáva čoraz častejším terčom nacionalistických politikov a ich priaznivcov po celom svete. Tŕňom v oku je im predovšetkým jeho podpora liberalizmu, menšín, utečencov a ľudských práv. Priaznivci konšpiračných teórií ho radi vykresľujú aj ako súčasť finančnej elity, ktorá podľa nich ovláda svet.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.