23. 8. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Šesťdielny kriminálny thriller Sever, ktorý natočil držiteľ Českého leva a dvoch Cien českej filmovej kritiky režisér Robert Sedláček, sa vracia do rokov okolo roku 2010. Okrem hlavnej korupčnej kauzy, ktorá sa linie celým seriálom, rieši každý diel jeden konkrétny kriminálny prípad. Hlavnú postavu nádejného kriminalistov, ktorý uverí vo vyšší princíp, za čo je následne potrestaný, stvárnil Jiří Mádl. Prvý diel seriálu Sever s názvom Pomáhať a chrániť uvedie Česká televízia 2. septembra. Novinárov o tom dnes informovali tvorcovia.
Podľa režiséra Sedláčka v rokoch 2005 až 2010, kedy sa príbeh odohráva, zavládla v spoločnosti úplná dezilúzie. V seriáli z policajného prostredia, s niekoľkými líniami a prekvapivými zvratmi, ukazuje spôsob fungovania najsilnejšej štátnej mocenskej organizácie vo všetkých jej zložkách. "Chceme zaspomínať, aké boli vtedy pomery, keď nadávame na tie dnešné," povedal Sedláček. "Keď ste sa pozrel na nemocnicu, tak ste vedel, že tretina peňazí tečie niekomu do vrecka. Keď ste sa pozrel na stavbu diaľnice, tak ste vedel, že polovica peňazí tečie do vrecka niekomu, kto tu diaľnici nestavia," dodal.
Štáb natáčal od decembra minulého roka do tohtoročného mája v trojuholníku miest Teplice, Bílina a Ústí nad Labem. Symbolom seriálu je skalnatý vrch Bořeň. "Boli sme pri niektorých skutočných udalostí, ktoré sa stali na trase Bílina, Ústí nad Labem. Mali sme možnosť natáčať v autentických priestoroch, kde sa podobné veci diali," uviedol Sedláček. Hlavný hrdina seriálu inžinier Petr Svoboda, ktorý pracuje na stavebnom odboru radnice, sa potom, čo sa stane svedkom brutálnej vraždy, rozhodne stať kriminalistov. Vyhovuje to jeho zmysle pre spravodlivosť. Chce hrať fair, ale narazí. "Peter je taký spravodlivý psychopat, pretože jeho túžba rýpat do vecí je pre neho ako návyková droga," podotkol k svojej postave Mádl.
Vítka Brázdila, kriminalistického kolegu Slobody, hrá Štěpán Benoni, ktorý doteraz predstavoval skôr recidivistov. "Určite je pravda, ze zápornej postavy sa hrajú lepšie. Ale vlastne som si to dosť užil. Myslím, že hranie sa na dobrého policajta je splnenie jedného z chlapčenských snov. Pre mňa bolo skvelé, že som sa vďaka tejto úlohe naučil trosku strieľať a hlavne konečne riadiť auto, čo sa v mojich tridsaťpäť naozaj hodí. Aj žena má radosť, "konštatoval Benoni.
V ďalších úlohách sa objaví Eliška Křenková, Roman Luknár, Aleš Bílík, Martin Havelka, Martin Pechlát, Jan Novotný, Pavla Beretová, Martin Myšička, Petra Špalková, Taťjana Medvecká a ďalšie.

Copyright © ČTK 2019

Americký výrobca hračiek Hasbro kupuje za približne 3,3 mld. britských libier (GBP) spoločnosť Entertainment One podnikajúcu v zábavnom priemysle, ktorej akcie sú kótované vo Veľkej Británii. Celá transakcia sa uskutoční v hotovosti, pričom akcionári firmy Entertainment One dostanú 5,60 libry za každú kmeňovú akciu. Informuje o tom portál bbc.com.
Entertainment One produkuje filmy a televízne seriály. Firma uviedla, že jej najúspešnejšie programy pre deti predškolského veku boli preložené do viac ako 40 jazykov a vysielajú sa na vyše 180 teritóriách. Tvorba Entertainment One je osobitne populárna v Číne, kam sa začala exportovať po roku 2000.

Služba YouTube vymazala tento týždeň viac ako 200 videí, ktoré boli súčasťou snahy o šírenie dezinformácií o protestoch v Hongkongu. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, ako sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter zrušila vyše 200-tisíc účtov napojených na kampaň čínskej vlády zameranú proti protestom. Facebook uviedol, že takisto zrušil účty a odstránil stránky po tom, ako ho upozornil Twitter.
Spoločnosť Google, ktorá vlastní YouTube, nespojila prípad vyslovene s čínskou vládou, no uviedla, že videá mali niečo spoločné s účtami na Facebooku a Twitteri. Sociálne siete čelia veľkej kritike za šírenie dezinformácií a v uplynulých mesiacoch začali bojovať proti takýmto používateľom.

Anglický herec Hugh Laurie si zahrá politika v pripravovanej trilerovej minisérii Roadkill. Novinka vzniká pre televíziu BBC. Jej scenár má na starosti David Hare a réžie sa ujme Michael Keillor. Séria bude mať štyri epizódy.
Roadkill je fiktívny triler o ambicióznom, ráznom a charizmatickom konzervatívnom politikovi Peterovi Laurenceovi (Laurie), ktorému sa s pričinením jeho nepriateľov rozpadá verejný aj súkromný život. Hoci sa potýka s osobnými odhaleniami, bez hanby, výčitiek svedomia a ľútosti pokračuje ďalej a snaží sa napredovať so svojou agendou, zatiaľ čo iní sa ho chystajú zosadiť. Udalosti, ktorým čelí, však ukážu, že pre jednotlivca i pre krajinu, je ťažké zanechať minulosť minulosťou.
Hugh Laurie je známy najmä ako Gregory House zo seriálu Dr. House (2004 - 2012). Za túto rolu si vyslúžil dva Zlaté glóbusy, dve Screen Actors Guild Awards a šesť nominácií na Primetime Emmy. Na Britských ostrovoch však bol už predtým známy ako polovica komediálneho dua Fry and Laurie, ktoré tvoril so Stephenom Fryom. Spolu účinkovali tiež v seriáloch Blackadder (1983 - 1989) a Jeeves and Wooster (1990 - 1993). Zahral si aj vo filmoch ako Myšiak Stuart Little (1999), Let Fénixa (2004), Králi ulice (2008) či Krajina zajtrajška (2015). V rokoch 2015 - 2019 stvárňoval senátora Toma Jamesa v komediálnom seriáli Viceprezident(ka) (2012 - 2019), v roku 2016 sa predstavil aj v kriminálnej minisérii Nočný recepčný, ktorá mu vyniesla tretí Zlatý glóbus, v rokoch 2016 - 2017 účinkoval v projekte Chance a v roku 2019 sa predstavil v minisérii Hlava 22. Angličan, ktorý sa sám naučil hrať na gitaru a klavír, vydal v roku 2011 debutový bluesový album Let Them Talk, na ktorý o dva roky neskôr nadviazal druhou štúdiovkou Didn't It Rain. Známy je aj ako autor bestselleru Obchodník so smrťou (1996).

Záznam koncertu zosnulého anglického speváka Davida Bowieho v programe Storytellers televízie VH1 vyjde po prvý raz na vinyle. Novinka sa dostane na trh 11. októbra a ponúkne všetky skladby, ktoré zazneli počas koncertu a tiež štyri bonusové piesne. Celkovo sa bude na dvoch vinyloch nachádzať dvanásť skladieb.
Muzikant vystúpil v relácii 23. augusta 1999 a predstavil pestrý výber zo svojho repertoára. Po 33 rokoch vtedy zaznela po prvý raz naživo pieseň Can’t Help Thinking About Me, po 23 rokoch zas Word On A Wing. V roku 2009 vyšiel záznam na CD a DVD.
David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či “Heroes“ (1977). Na konte má viac ako dve desiatky štúdioviek, pričom posledná, Blackstar (2016) vyšla na jeho 69. narodeniny. Podarilo sa mu získať šesť Grammy vrátane ceny za celoživotné dielo, alebo šesť BRIT Awards vrátane ceny za prínos britskej hudbe a BRITs Icon Award. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu. Zomrel 10. januára 2016 vo veku 69 rokov na rakovinu.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané