6. 11. 2019

Kauza zmenky TV Markíza


       Kauza zmenky TV Markíza

Parlamentná SaS odmieta, že by mal niekto v strane akýkoľvek poznatok o zmenkách TV Markíza. Reaguje tak na stredajšiu svedeckú výpoveď podnikateľa Ivana Cvika. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.
„Je pravda, že zbežne poznám prokurátorku Janette Plhákovú, avšak nikdy mi nič o žiadnej zmenke nespomínala, ako tvrdí svedok Ivan Cvik," povedal predseda strany Richard Sulík. Vyjadrenia svedka považuje SaS za "úbohé divadlo".
Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej sú Cvikove tvrdenia nielen nepravdivé, ale aj absurdné. "Ivana Cvika nepoznám, nikdy som s ním a ani nikým iným nehovorila o kúpe žiadnej zmenky. Z medializovaných informácií o Cvikovej výpovedi pred súdom je zrejmé, že v mojom prípade obhajca Marek Para svedkovi Cvikovi položil navádzajúcu otázku, v ktorej on a nie svedok explicitne spomenul moje meno,“ myslí si.
Na stredajšom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu vo veci falšovania zmeniek TV Markíza sa opätovne objavila piata zmenka, a to počas svedeckej výpovede podnikateľa Ivana Cvika. Obžalovaní Pavol R. aj Marian K. vystavili podľa vlastných tvrdení štyri zmenky. Piatu mal ponúkať Cvik politikom, Markíze, ale aj prokurátorke Janette Plhákovej, ktorá ju mala mať pre predsedu SaS Richarda Sulíka.
Cvik ponúkal na verifikáciu túto zmenku viacerým politikom, podľa jeho slov na pokyn Mariana K. Medzi nimi boli aj poslanec NR SR Milan Krajniak (Sme rodina), Sulík aj europoslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS). Zmenku na verifikáciu mal ponúknuť aj jej exmanželovi a bývalému novinárovi Tomovi Nicholsonovi.





To, či je svedok Ivan Cvik príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS), nie je pre kauzu zmeniek podstatné, myslí si to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. O tom, čo „robí“, vedia podľa jeho slov orgány činné v trestnom konaní, ale nepovedia to. Obhajca obžalovaného Mariana K. Michal Mandzák označil výpoveď Cvika ako spravodajskú hru.
„Máme v tomto smere určité informácie, ktoré iste viete, že ďalej posúvať nemôžem. Aj keby bol, aj keby nebol, je to úplne nepodstatné v tomto kontexte,“ odpovedal Šanta na otázku, či je Cvik príslušníkom SIS. Rovnako nechcel odpovedať na to, za aký skutok bol v minulosti odsúdený. Cvik počas svojej výpovede potvrdil, že bol odsúdený za ekonomickú trestnú činnosť.
„Z výpovede tohto svedka vyplýva, že tu existujú spravodajské hry s cieľom nezákonným spôsobom zasahovať do tohto trestného konania,“ uviedol Mandzák. Dodal, že jeho klient Marian K. nikdy takúto zmenku nevidel. „Môj klient sa vyjadril úplne jednoznačne, existujú len štyri zmenky,“ povedal.
Na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu vo veci falšovania zmeniek TV Markíza sa opätovne objavila piata zmenka, a to počas svedeckej výpovede podnikateľa Ivana Cvika. Obžalovaní Pavol R. aj Marian K. vystavili podľa vlastných tvrdení štyri zmenky. Piatu mal ponúkať Cvik politikom, Markíze, ale aj prokurátorke Janette Plhákovej, ktorá ju mala mať pre predsedu SaS Richarda Sulíka.
Údajná piata zmenka, ktorú v stredu prečítal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, je vystavená na sumu 26 miliónov eur. Dátum vystavenia je 11. jún 2000 s tým, že ju vystavuje Pavol R. pre Mariana K. Štefan Á., ktorý je z falšovania zmeniek tiež obvinený a odčlenený na samostatné konanie, na tejto zmenke nie je uvedený.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.
Marian K. je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.


 
Copyright © TASR 2019