6. 11. 2019

RTVS NEWS

RTVS NEWS
Televíznu novinku Nero a Seneca predstavila v utorok zástupcom médií RTVS. Réžie súčasnej televíznej drámy podľa divadelnej hry Edvarda Radzinského Divadlo za čias Neróna a Senecu sa ujal programový riaditeľ televíznej časti RTVS Marek Ťapák. "Svetová klasika v ateliéri" podľa neho predstavuje návrat k niekdajším televíznym inscenáciám za využitia filmových a naratívnych prístupov 21. storočia. "Text sme si vybrali k 17. novembru, pretože pojednáva o politike, moci, o zneužívaní moci, všetko to, čím dnes tak intenzívne žijeme," poznamenal Ťapák.
Výnimočnou inscenáciou sa chce verejnoprávna televízna vrátiť k slávnemu cyklu televíznych pondelkov, aj keď z pondelkov budú napokon nedele a tvorcovia sa nezaväzujú presným počtom vyrobených titulov. "Nehovoríme o kvantite, vyrobíme toľko kusov, koľko kvalitnej literatúry nájdeme. Ide nám o to, sprostredkovať divákom kvalitu podobného typu, sú to artové veci, líšime sa od konkurencie a ideme cestou čohosi, čo smelo môžeme nazvať rodinným striebrom a dlhé roky ostane v našom zlatom archíve," povedal dramaturg Roman Brat k uvedeniu televíznej adaptácie dramatickej predlohy Divadlo za čias Neróna a Senecu ruského dramatika a prozaika Edvarda Radzinského. O slovenský preklad hry sa už v roku 1984 postaral Anton Kret, na doskách slovenských javísk sa však nikdy neobjavil. "Jediné umelecké stvárnenie tohto divadelného textu realizoval Slovenský rozhlas v réžii Viktora Lukáča, on si počkal na Mareka Ťapáka ako spoluscenáristu a režiséra odhadom 30 rokov," dodal dramaturg nevšednej inscenácie. "Tá hra je výborným odrazovým mostíkom do finálnej podoby artefaktu, ktorý ja osobne vnímam ako výnimočné dielo, aké sme za posledných 30 rokov v televízii nemali," konštatoval Brat.
Televízna dráma opisuje stretnutie najkrvilačnejšieho cisára Nera a jeho niekdajšieho učiteľa, stoického filozofa Senecu počas jednej horúcej noci v rímskej aréne. Dlhý rozhovor, ktorý je v skutočnosti len zámerným odďaľovaním Senecovej popravy, vyústi do napätej polemiky o vzťahu človeka k Bohu, k moci a k inému človeku. Stretnutie sa odohráva za prítomnosti gréckeho filozofa Diogena (ktorý je stovky rokov po smrti) a senátora Flavia, ktorého Nero bez okolkov považuje za koňa. Bizarné nadrealistické panoptikum dopĺňa dvojica otrokov - mladík a dievčina, ktorých Nero oslovuje Amor a Venuša.
Ťapák priznal, že drámu skúšali s hercami dva mesiace. Pevne verí, že vo výsledku je viditeľná energia a súzvuk, ktoré pri tvorbe nechýbali. V titulnej úlohe Nera sa predstaví člen Činohry Slovenského národného divadla Richard Autner, ktorého si diváci môžu pamätať z televíznej rozprávky Vianočné želanie. Senecu stvárnil dlhoročný člen súboru Divadla Jána Palárika v Trnave Vladimír Jedľovský. "Pre mňa to bola veľmi zaujímavá štúdia pozorovať týchto dvoch hercov, ako k sebe nachádzajú cestu, ako zápasia s postavou, pretože mi to je blízke, keďže som doteraz bol na tej ich strane a viem, aké je to trápenie," komentoval Ťapák obsadenie. V televíznej novinke ďalej účinkujú Martin Horňák, Peter Šimun, Marta Maťová a René Schleifer. Pod scenár sa podpísala Zuzana Šajgalíková Hekel. Kostýmovým výtvarníkom bol Peter Čanecký, za kamerou stál Peter Bencsík, hudbu napísala Ľubica Čekovská. Tvorivý tím dopĺňa choreografka Stanislava Vlčeková.
"Pozorný divák si uvedomí, že každá doba v histórii ľudstva má svojho Nera, každá historická éra má svojho Hitlera a svojho Stalina, nevynímajúc súčasnosť. Nezaškodí, keď z času na čas zarezonuje vo verejnoprávnej televízii, práve k 30. výročiu Nežnej revolúcie, aj takáto téma," uzavrel Brat.
Premiéru televíznej drámy Nero a Seneca si môžu pozrieť diváci v nedeľu 10. novembra o 20.30 h na Jednotke.
Ako potvrdil pre TASR Ťapák, RTVS plánuje na budúci rok spracovať dva titulu v rámci cyklu svetová dráma v ateliéri, jeden komediálny a druhý dramatický.



Copyright © TASR 2019