7. 11. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Poslanci rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom novembrovom zasadnutí odsúhlasili vznik novej redakčnej rady mestských novín Gemerské zvesti/Gömöri Hírlap (GZ/GH). Nahradila pôvodnú komisiu MsZ, ktorá bola zameraná na toto periodikum.
Za predsedu novej redakčnej rady zvolili zástupcovia občanov poslanca Jána Jurkemíka. Členmi sa stali Erika Juházsová ml., Zoltán Cziprusz, Roman Slanina a Ladislav Polgári. Bývalý predseda komisie GZ/GH, prednosta mestského úradu Štefan Szántó, z vlastného rozhodnutia nebude ani členom redakčnej rady.
„Odôvodňujem svoju neochotu byť v tejto rade tým, že nemôžem súhlasiť so štatútom novín, ktorý ste schválili. Podľa mňa je protiústavný,“ vysvetlil prednosta poslancom. Zároveň dodal, že vyzýva okresného prokurátora, aby sa z úradnej moci týmto štatútom zaoberal.
Ako reagoval predseda poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť Roman Vaľo, štatút GZ/GH bol schválený MsZ, pričom bolo prelomené aj veto primátora, a je teda platný. „Vyslovovanie dohadov o tom, že je protiústavný, bez nejakého právneho rozhodnutia, vyhodnocujeme len ako dohad,“ konštatoval Vaľo.
GZ/GH začali vychádzať v roku 1968 a približovali dianie v Rimavskej Sobote i celom okrese. V súčasnosti majú rozsah 16 strán, polovicu v slovenskom a druhú polovicu v maďarskom jazyku. Bezplatne sú distribuované do poštových schránok obyvateľov mesta a mestských častí. Vychádzajú dvakrát do mesiaca a na ich príprave sa podieľajú dvaja píšuci a jeden technický redaktor.



Copyright © TASR 2019