8. 11. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka


Vražda novinára Jána Kuciaka
Členovia brannobezpečnostného parlamentného výboru sa na najbližšom stretnutí vo štvrtok (14. 11.) budú zaoberať témou rozpustenia vyšetrovacieho tímu "Kuciak" len v tom prípade, ak to navrhne policajný prezident Milan Lučanský, ktorý by mal byť na stretnutí prítomný. Pre TASR to uviedol predseda výboru Anton Hrnko (SNS).
Nezaradený poslanec Ľubomír Galko totiž od Hrnka žiada, aby Lučanský a ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) poslancom výboru vysvetlili dôvody rozpustenia vyšetrovacieho tímu vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Galko poukázal na to, že tento tím v samotnom vyšetrovaní oboch vrážd dosiahol "mimoriadne výsledky", ale zároveň narazil aj na ďalšie dôkazy a indície o spáchaní ďalších závažných trestných činov.
"Normálne by bolo, keby sa schopnosti a skúsenosti tohto tímu využili na vyšetrovanie týchto podozrení. Namiesto toho sme sa dozvedeli, že ho policajný prezident zrušil. Nepáči sa mi to, chcem vedieť prečo. Bol rozpustený tím, ktorý dokázal účinne bojovať proti mafii, a ja chcem vedieť prečo a kto ho nahradí," komentoval Galko.
Hrnko však tvrdí, že Galko má "1000 možností", ako sa to ministerky opýtať. "Či už priamo otázkou, ona mu ako poslancovi musí odpovedať, alebo interpeláciou či inak," komentoval predseda výboru. "V princípe ide o kompetenciu policajného prezidenta. Ak to navrhne do programu, tak to bude schválené. Ja s tým nemám problém. Každopádne si myslím, že toto sú akcie pána Galka, ktorými si chce naháňať PR, a ja som ten posledný, ktorý by mu ho robil," uzavrel šéf brannobezpečnostného výboru.







Konanie advokáta Mareka Paru, ktorý mal s Marianom K. komunikovať cez aplikáciu Threema aj o diskreditácii prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka, považuje Rada prokurátorov SR za nezlučiteľné s jeho funkciou. Informujú o tom na webe generálnej prokuratúry.
Rada vo svojom stanovisku tvrdí, že sa oboznámila s medializovanými informáciami týkajúcimi sa komunikácie konkrétneho advokáta s Marianom K. „v úmysle pôsobiť na prokurátora v súvislosti s výkonom jeho funkcie, nezákonnými lustráciami generálneho prokurátora zo strany iných osôb, ako aj úvahami nad jeho sledovaním“.
„Oceňujeme, že Slovenská advokátska komora sa už touto medializovanou informáciou zaoberá, a pevne veríme, že takéto zatiaľ neverifikované neštandardné konanie advokáta neujde ani pozornosti orgánov činných v trestnom konaní,“ uvádza sa v stanovisku rady. Reaguje tak na komunikáciu cez aplikáciu Threema, v ktorej mal podľa právnych zástupcov TV Markíza komunikovať Marian K. aj s advokátom Marekom Parom. Komunikáciu čítal obhajca televízie Daniel Lipšic na pojednávaní vo veci falšovania zmeniek Markízy a marenia spravodlivosti.
V komunikácii si mal podľa zástupcov televízie obžalovaný Marian K. písať s Parom aj o prokurátorovi Špirkovi. Ten podal v marci minulého roku trestné oznámenie aj na niekdajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vtedy tiež povedal, že mala byť nariadená jeho diskreditácia. Bolo voči nemu vedené aj disciplinárne konanie.
„Všetky takéto útoky predstavujú vážny zásah nielen do integrity dotknutého prokurátora, ale aj útok na podstatu prokuratúry ako dôležitého štátneho orgánu,“ pokračuje rada prokurátorov. Tá vyzdvihuje občiansku statočnosť Špirka, ktorá podľa nej v kontexte aktuálnych informácií nadobudla nový rozmer.
      

  Copyright © TASR 2019