10. 12. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS




Na Floride zatkli dvanásťročné dievča, ktoré sa prostredníctvom aplikácie Snapchat vyhrážalo zabitím žiakov Falcon Cove Middle School vo Westone. Dievča zadržali v piatok večer. Informovala o tom kancelária šerifa z Broward County s tým, že iná školáčka a jej rodič upozornili políciu na menný zoznam žiakov, ktorých zadržaná plánovala zabiť.

Ako dodali, v piatok sa na Snapchate objavil ďalší zoznam, podľa ktorého "žiaci neboli v bezpečí a podozrivá ich plánovala zabiť v pondelok". Dievča sa priznalo, že to v skutočnosti nemyslelo vážne. V súčasnosti je v rukách príslušných úradov.

Špeciálny zmocnenec Organizácie Spojených národov (OSN) pre slobodu vyjadrovania David Kaye v pondelok vyzval etiópsku vládu, aby nevypínala internet. Vláda sa k tomuto kroku opakovane uchyľuje v rámci snahy zamedziť slobodnému šíreniu informácií. Ide o jednu z tienistých stránok novej politickej reprezentácie krajiny na čele s premiérom Abiyom Ahmedom, ktorú doteraz vo svete skôr chválili, predovšetkým za ukončenie konfliktu s Eritreou. Ahmed za to tento rok dostal aj Nobelovu cenu za mier.
V oblasti slobody vyjadrovania však situácia v krajine podľa OSN nie je ružová. Zmocnenec OSN Kaye v pondelok v etiópskej metropole Addis Abeba vyhlásil, že aj počas jeho týždňového pobytu v krajine vláda raz vypla celý internet. Celkovo sa k takémuto kroku v roku 2019 uchýlila zatiaľ deväťkrát, pričom väčšinou sa to dialo vtedy, keď sa chystali opozičné demonštrácie.
"Vypínanie internetu je tu takmer vždy spojené s potieraním práva na slobodu názoru a vyjadrovania. Rád by som rázne apeloval na vládu, aby nepoužívala vypínanie internetu ako takýto nástroj. Viackrát som sa pýtal: ´Aký zákon vám povoľuje vypínať internet?´ No nikto mi na to nevedel odpovedať," vyhlásil Kaye.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Nominácie 77. ročníka filmových a televíznych cien Zlatý glóbus oznámili v pondelok v USA. Slávnostné odovzdávanie ocenení za rok 2019 sa uskutoční 5. januára v Beverly Hills, píše agentúra AP.
Rebríček so šiestimi nomináciami okrem iného v kategórii najlepší dramatický film vedie rozvodová sága Marriage Story z produkcie spoločnosti Netflix.
Po piatich nomináciách majú triapolhodinová snímka z prostredia mafie The Irishman režiséra Martina Scorseseho, ako aj posledný film režiséra Quentina Tarantina Vtedy v Hollywoode. Ten si zabezpečil aj nomináciu v kategórii najlepší komediálny alebo muzikálový film.
V kategórii najlepší dramatický film sú nominované aj snímky The Two Popes z dielne Netflixu, vojnová dráma 1917 a kriminálny thriller Joker.
V kategórii najlepšia herečka nominovali Cynthiu Erivoovú (Harriet), Scarlett Johanssonovú (Marriage Story), Saoirse Ronanovú (Malé ženy), Charlize Theronovú (Bombshell) a Renée Zellwegerovú (Judy).
Do súboja o Zlatý glóbus v kategórii najlepší herec postúpili Christian Bale (Le Mans '66), Antonio Banderas (Bolesť a sláva), Adam Driver (Marriage Story), Joaquin Phoenix (Joker) a Jonathann Pryce (The Two Popes).
Ocenenia Zlatý glóbus sa udeľujú od roku 1944, o nominantoch a víťazoch rozhoduje 90-členná porota z Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA).
Výber favoritov na prestížne ocenenie každoročne naznačí aj horúcich kandidátov na Oscary, ktorých nominácie sa uzatvárajú dva dni po vyhlásení Zlatých glóbusov.


Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) v pondelok oznámila, že v roku 2019 prišlo zatiaľ vo svete o život 49 novinárov. Informovala o tom agentúra AP.
Minulý rok zahynulo 95 novinárov. IFJ upozornila, že pokles je spôsobený aj tým, že do najnebezpečnejších oblastí chodia pracovníci médií v menšom počte.
Tohtoročný počet zabitých novinárov je podľa oficiálnej tlačovej správy zverejnenej na webovej stránke IFJ najnižší od roku 2000, keď prišlo o život 37 žurnalistov.
Najviac novinárov, desať, zahynulo tento rok v Mexiku. V Latinskej Amerike zomrelo celkovo 18 novinárov; v Európe dvaja.
Pokles v počte úmrtí je podľa IFJ sčasti spôsobený porážkou extrémistickej organizácie Islamský štát v Iraku a Sýrii a aj zvyšujúcou sa neochotou zahraničných reportérov spravodajsky pokrývať nebezpečné oblasti.
Federácia pozitívne zhodnotila skutočnosť, že novinári sú viac opatrní. Generálny tajomník IFJ Anthony Bellanger však povedal, že nedostatok investícii a podpory v oblasti bezpečnosti médií spôsobuje, že ľudia sú menej informovaní o záležitostiach, ktoré sú vo verejnom záujme.
IFJ pri príležitosti utorkového (10. decembra) svetového Dňa ľudských práv upozornila na pokračujúce útoky na novinárov v Palestíne, Pakistane a na Filipínach, zatknutia žurnalistov v Burundi a v Turecku a útoky na pracovníkov médií spravodajsky pokrývajúcich protesty vo Francúzsku a v Hongkongu.


Jemenskí povstalci húsíovia v pondelok začali súdny proces s desiatimi novinármi, ktorých v hlavnom meste krajiny Saná zadržiavajú od roku 2015. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na právnika novinárov.
"Proces sa uskutočnil bez toho, aby upozornili obhajcu alebo príbuzných zadržiavaných žurnalistov," uviedol vo vyhlásení obhajca novinárov Abdul Básit Ghází a súdny proces označil za nespravodlivý.
Medzinárodné ľudskoprávne skupiny a novinárske organizácie opakovane húsíov vyzvali, aby desiatich mužov prepustili. Zadržiavajú ich od roku 2015 na základe obvinení zo spolupráce s koalíciou vedenou Saudskou Arábiou.
Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v apríli vyzvala húsíov, aby novinárov prepustili, písala agentúra Reuters. Novinárov v decembri 2018 oficiálne obvinili z viacerých trestných činov vrátane špionáže a napomáhaniu koalícii. Podľa AI ich mučili a v prípade usvedčenia zo špionáže im hrozí trest smrti.
Niektorí z novinárov pracovali pre médiá spojené s politickou stranou, ktorá nesúhlasí s vládou húsíouv.
Násilie v Jemene sa začalo už v roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády. Húsíov podporuje Irán, ktorý je rivalom Saudskej Arábie v oblasti Blízkeho východu.

Copyright © TASR 2019