13. 12. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Facebookové stránky s problematickým obsahom dosahujú na jeden príspevok dvakrát väčšie počty lajkov a komentárov ako štandardné facebookové stránky spravodajských portálov alebo webstránok. Oznámila to na dnešnej tlačovej konferencii mimovládna organizácia Globsec. Mimovládka od 1. októbra do 15. novembra skúmala 601 zdrojov informácií na sociálnej sieti.
Najväčšie počty interakcií na jeden príspevok dosahujú stránky s problematickým obsahom, a to stránky Ľuboš Blaha (4 007), Milan Uhrík (3218), Eduard Chmelár (2317) a Štefan Harabin (1170). Rebríček problematických spravodajských portálov alebo webstránok vedie magazin1.sk (3 637), prehladsprav.sk (1252), hlavnespravy.sk (948) a infovojna.sk (716).
Štandardné webstránky a spravodajské portály dosahujú takmer o polovicu nižší priemerný počet komentárov a lajkov na jeden príspevok. Najsledovanejším je portál komentare.hnonline.sk, ktorý dosahuje priemerne 1 549 interakcií na jeden príspevok. Nasledujú dennikn.sk (1 476), slovensko.hnonline.sk (1 017) a topky.sk (867).
V otvorených skupinách na Facebooku ľudia od začiatku októbra do polovice novembra najčastejšie útočili na Andreja Kisku (8 príspevkov), Luciu Ďuriš Nicholsonovú (5 príspevkov) a Zuzanu Čaputovú (4 príspevky). V rámci problematických otvorených skupín sa najčastejšie spomínali strany Vlasť (40 krát), Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) (36 krát), Za ľudí (29 krát) a Smer-SD (28 krát).
Z výskumu mimovládky zároveň vyplýva, že na monitorovaných facebookových stránkach sa objavujú najčastejšie pozitívne príspevky o ĽSNS. Vyplýva to z prepojenia strany na stránku magazin1.sk, za ktorou sa skrýva nejasné vlastnícke pozadie, tvrdí Globsec. Stránka často propaguje v pozitívnom svetle ĽSNS, v príspevkoch ju pozitívne vykreslila 34 krát.
Podľa Globsecu sa často objavovali pokusy zasahovať do parlamentných volieb, a to najmä prostredníctvom problematických facebookových stránok a stránok skupín so sporným obsahom. Zaujímavosťou bolo aj zdieľanie predvolebných prieskumov. „Stránky s pochybným obsahom citujú predvolebné prieskumy rovnako často ako mainstreamové média. Je otázne, prečo ich promujú v približne rovnakej miere ako mainstream, ak zároveň tvrdia, že výsledky týchto prieskumov sú zmanipulované,“ uviedla Miroslava Sawiris z organizácie Globsec.
Mimovládna organizácia Globsec, ktorá sa zameriava na politické štúdie a analýzy rozličných tém v oblasti medzinárodnej politiky a bezpečnosti, bude podobné výskumy uskutočňovať na pravidelnej báze.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.