12. 12. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Služba YouTube už nebude tolerovať videá, ktoré "niekoho urážajú" v súvislosti s rasou, rodovou identitou alebo sexuálnou orientáciu. Takisto zakážu videá obsahujúce "skryté hrozby násilia" či "simulované násilie voči jednotlivcovi".
Nové pravidlá sa budú týkať všetkých vrátane politikov, populárnych osobností na YouTube, ale aj širokej verejnosti. Výnimku dostali napríklad hudobné videá či stand-up vystúpenia. Predstaviteľ YouTube Neal Mohan pre BBC povedal, že sťažnosti jednotlivcov budú musieť posudzovať postupne, pričom musia brať do úvahy kontext celého videa. Služba zrejme stiahne aj príspevky, v ktorých americký prezident Donald Trump nazýva demokratickú senátorku Elizabeth Warren Pocahontas.
"Nechceme, aby sa z YouTube stal priestor, kde je potláčaný verejný diskurz v dôsledku toho, že by ľudia mali strach z obťažovania na našej platforme," dodal Mohan.
Celú kauzu rozpútali sťažnosti novinára Carlosa Mazu, ktorý uviedol, že ho neustále zosmiešňuje a uráža Steven Crowder, ktorý má svoju talkšou na YouTube. Crowder si pritom robil žarty z jeho sexuálnej orientácie a etnickej príslušnosti. Mnohí z jeho fanúšikov následne začali Mazu obťažovať na sociálnych sieťach. Predstavitelia YouTube následne obmedzili Crowderove možnosti týkajúce sa príjmov z reklamy.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Omnicom Media Group Agency OMD Worldwide sa podľa najnovšej správy COMvergence dostáva na špičku v oblasti objemu vyfakturovaných služieb na základe projekcie platieb mediálnej agentúry a skupiny za rok 2019. S predpokladanou výškou fakturovaných platieb za rok 2019 vo výške 19,6 miliárd USD a mierou rastu +6,1% získava OMD predstih o 1,7 miliardy USD pred svojím najbližším konkurentom a dramaticky prevyšuje úroveň rastu v tomto odvetví o 0,6%.
Správa prichádza v čase, keď má spoločnosť OMD za sebou už deviaty štvrťrok rastu a retencie nových obchodov, čo predstavuje výkon, ktorý sa do vyfakturovaných platieb premieta sumou 3,5 bilióna dolárov - 18% zo súčasného súčtu. Tento prírastok za obdobie rokov 2018 – 2019 je najväčší zo všetkých mediálnych agentúr.
Umiestnenie v rebríčku COMvergence uzatvára rok, ktorý sa začal tým, že sa OMD stala Globálnou mediálnou agentúrou roka, keď sa dostala na špičku v obchodnej publikácii USA, Adweek, po reorganizácii v duchu napĺňania hesla „lepšie a rýchlejšie rozhodnutia". Agentúra si vyslúžila viac než 20 ocenení za činnosť v priebehu celého roku 2019 vďaka pokračujúcim investíciám do ľudského kapitálu, výrobkov a technológií, ktoré napĺňajú práve toto heslo, najvyšší index efektivity Effie a 28 medailí na tohtoročnom oceňovaní Cannes Lions (najväčší počet zo všetkých agentúr súťažiacich na festivale 2019).
Generálny riaditeľ spoločnosti OMD Worldwide Florian Adamski pri tejto príležitosti dodáva: „Po výraznom rozšírení našej ponuky a dĺžky zoznamu klientov v roku 2019 vstúpi OMD do nového roku vo výnimočne silnej pozícii, keď sa vplyv všetkých ocenení za rok 2019 premietne do účtovných záznamov. V novej dekáde sme pripravení poskytnúť klientom lepšie rozhodnutia, lepšie nápady a lepšie výsledky - rýchlejšie.


O SPOLOČNOSTI OMD

OMD Worldwide je najväčšou mediálnou sieťou na svete s viac ako 13 000 zamestnancami vo viac ako 100 krajinách. S rastúcim počtom príležitostí vo svete je najdôležitejšie reagovať lepšími rozhodnutiami rýchlejšie, kombinovaním inovácie s kreativitou, empatiou a dôkazmi s cieľom prinášať lepšie obchodné výsledky. OMD, Omnicom Media Group agency, je globálna mediálna agentúra roka 2019 a tiež agentúra zaradená medzi najefektívnejšie siete mediálnych agentúr na svete v indexe efektivity Effie.
Omnicom Media Group je divízia mediálnych služieb spoločnosti Omnicom Group, Inc. (NYSE: OMC), poprednej svetovej reklamnej, marketingovej a korporátnej komunikačnej spoločnosti, ktorá poskytuje služby viac ako 5000 klientom vo viac ako 100 krajinách.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli zaslal novému predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi list, v ktorej delegácia europarlamentu vyjadrila znepokojenie v súvislosti s politickým zasahovaním do vyšetrovania vraždy maltskej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Europoslanci vyzvali maltského premiéra Josepha Muscata na okamžité odstúpenie. Informoval o tom vo štvrtok server lovinmalta.com.
"Naša delegácia vyjadrila znepokojenie nad odloženou rezignáciou predsedu vlády, avizovanou na 12. januára, a pozastavením činnosti parlamentu," uvádza sa v zmienenom liste. Podľa eurposlancov to totiž predstavuje "vážne ohrozenie vyšetrovania" vraždy novinárky, ako aj "súvisiacich vyšetrovaní".
Správu delegácie by mali europarlamentu predložiť 15. decembra. Europoslanci už teraz vyzvali na naliehavé kroky: "Malta je súčasťou Európskej únie a všetky inštitúcie EÚ sú zodpovedné za zabezpečenie toho, aby sa európske hodnoty presadzovali na celom území EÚ."
Premiér Joseph Muscat sa v súčasnosti zúčastňuje na summite v Bruseli, ktorého témou je aj dlhodobý rozpočet EÚ (2021-27). Zdá sa však, že po niekoľkých verejných výzvach politikov a aktivistických skupín bude na programe summitu aj Malta, konštatuje lovingmalta.com.
Caruanovú-Galiziovú, ktorá písala protikorupčný blog, viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola ostrou kritičkou maltskej vlády, zabila v októbri 2017 bomba nastražená v jej aute. Jej smrť krajinou otriasla a vyvolala protesty. Caruanová-Galiziová z korupcie obviňovala aj Keitha Schembriho, bývalého vplyvného spolupracovníka premiéra Muscata, a exministra cestovného ruchu Konrada Mizziho.
Premiéra Muscata, ktorý avizoval, že odstúpi v polovici januára, kritici obviňujú, že marí spravodlivosť, aby chránil svojich politických spojencov a spolupracovníkov.



Prezident Spojených štátov Donald Trump vo štvrtok kritizoval rozhodnutie časopisu Time, ktorý vyhlásil švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú za osobnosť roka 2019 a označil ho za "smiešne". Trump Thunbergovej odporučil, aby pracovala na zvládaní svojho hnevu a vybrala sa do kina, informovala agentúra AFP.
"Také smiešne. Greta musí pracovať na svojom probléme zvládať hnev, a potom nech si zájde s kamarátkou na nejakú dobrú filmovú klasiku," napísal Trump na Twitteri a Thunbergovej odkázal, aby sa uvoľnila a oddychovala. Thunbergová si následne citáty z Trumpových odporúčaní vpísala do svojho profilu na Twitteri, kde sa opísala ako "tínedžerka pracujúca na zvládaní svojho problému s hnevom, ktorá v súčasnosti oddychuje a s kamarátkou pozerá dobrú filmovú klasiku".
Ako konštatovala agentúra AP, nie je to prvýkrát, čo Trump slovne zaútočil v prípade, že nebol za svoj vplyv ocenený on. Keď časopis Time za osobnosť roka v roku 2015 vyhlásil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, Trump ju obvinil z toho, že "ničí Nemecko". On sa vtedy v zozname Time umiestnil na druhom mieste.
Trump je tento týždeň už druhým svetovým lídrom, ktorý 16-ročnú aktivistku kritizoval. Po tom, ako Thunbergová vyjadrila svoje znepokojenie nad rastúcim násilím voči domorodému obyvateľstvu Brazílie, ktoré chráni amazonský prales pred nelegálnym výrubom, voči jej slovám v utorok ostro vystúpil brazílsky prezident Jair Bolsonaro.
Greta Thunbergová sa stala známou po tom, ako vlani denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene. Mladých ľudí na celom svete tým inšpirovala k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť".

Ukrajinská polícia zadržala niekoľko ľudí v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Pavla Šeremeta, ktorý zahynul pri výbuchu nálože v aute v roku 2016. Oznámil to vo štvrtok ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.
"Je to výsledok veľmi zložitej a vytrvalej práce skutočných profesionálov a dôležitý krok smerom k úplnému vyriešeniu tohto prípadu!" napísal Avakov na Facebooku s tým, že ďalšie podrobnosti budú neskôr zverejnené na tlačovej konferencii.
V Bielorusku novinár Pavel Šeremet, známy kritik bieloruského vedenia, zahynul 20. júla 2016 pri výbuchu nálože v aute v centre Kyjeva. K výbuchu došlo, keď bol Šeremet na ceste do práce, pripomína agentúra Reuters.
Vyšetrovatelia sa domnievajú, že Šeremetova vražda súvisí s jeho novinárskou činnosťou na Ukrajine a v ďalších krajinách.
Šeremet, ktorý mal 44 rokov, si pohneval predstaviteľov v rodnom Bielorusku i Rusku predtým, ako sa presťahoval na Ukrajinu, kde podľa vlastných slov čelil menším prekážkam pri nezávislej novinárskej práci.
Šeremet si v roku 2002 prevzal cenu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) za svoje reportáže o porušovaní ľudských práv v Bielorusku vrátane zmiznutí opozičných politikov a novinárov. Západní diplomati, OBSE a ľudskoprávni aktivisti vyzývali Ukrajinu, aby tento prípad vyriešila.
Ukrajinskou žurnalistickou sférou otriasla smrť Šeremeta 16 rokov po tom, ako sa obeťou brutálnej vraždy stal zakladateľ servera Ukrajinska pravda, investigatívny novinár gruzínskeho pôvodu Heorhij Gongadze, ktorého telo našli po únose bez hlavy v novembri 2000 v lese pri Kyjeve. Pre server Ukrainska Pravda pracoval aj Šeremet, pripomína agentúra AFP.

Copyright © TASR 2019