26. 1. 2020

DGA AWARDS

DGA AWARDS

Americké Združenie filmových režisérov (DGA) v sobotu ocenilo ako najlepší film sezóny vojnový film 1917 britského tvorcu Sama Mendesa. Ceny DGA sa považujú za ukazovateľ šance na Oscaroch, ktoré udelí Akadémia filmových umení a vied v februári.

Mendesov film pojednávajúci o dvoch britských vojakoch na francúzsko-nemeckej fronte za 1. svetovej vojny už získal Zlatý glóbus, teda cenu zahraničných novinárov v Hollywoode, a na Oscara má desať nominácií.

Americkí režiséri Mendesa ocenili už pred 20 rokmi za film Americká krása. Terajšiu cenu päťdesiatštyriročný Brit venoval svojmu dedkovi, ktorého životný príbeh bol inšpiráciou dráme 1917. "odkazuje všetkým, ktorí chcú pochovávať film: nie tak rýchlo," povedal.

Vo svojej ďakovnej reči sa zmienil s úctou aj o ostatných nominovaných, medzi ktorými boli Martin Scorsese s filmom Irčan, Quentin Tarantino (Vtedy v Hollywoode), Pong Čung-ho (Parazit) a Taika Waititi (Králiček Jojo).

Mendes povedal, že je rád, že mal príležitosť sa s nimi lepšie zoznámiť. "Dozvedieť sa, ako hovorí a myslia ostatní režiséri, sa podobá situácii alkoholika. Zistíte, že všetci riešime rovnaké problémy. Bolo to naozaj inšpirujúca," vyhlásil Mendes.

Ceny DGA sa považujú za jeden z najspoľahlivejších ukazovateľov toho, kto získa Oscara. Až na sedem prípadov sa to v minulosti potvrdilo - naposledy to bolo vlani, kedy získal Oscara aj nositeľ ceny DGA Mexičan Alfonso Cuarón za snímku Roma.

© ČTK 2020 Copyright