31. 1. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Maďarský súd zrušil rozhodnutie protimonopolného úradu, ktorý povolil vznik neziskovej Nadácie stredoeurópskej tlače a médií (KESMA). Informoval o tom v stredu spravodajský server Napi.hu.
Maďarská ľudskoprávna organizácia Spoločnosť za občianske slobody (TASZ) uviedla, že predmetným súdnym rozhodnutým stráca jednu z právnych podmienok svojho fungovania bezprecedentná koncentrácia provládnych médií.
Maďarská vláda v decembri 2018 zaradila koncentráciu provládnych pravicových médií do nadácie KESMA medzi záležitosti národného strategického záujmu. To spôsobilo, že sa k tejto fúzii nemohol vyjadriť protimonopolný úrad GVH a ani mediálna rada, ktorá je nezávislým regulačným orgánom.
Protimonopolný úrad s odvolaním sa na svoje obmedzené kompetencie v tomto prípade celý proces uzavrel s tým, že neexistujú dôvody, pre ktoré by bolo potrebné pred takouto fúziou vykonať previerku. Súd vo svojom verdikte uviedol, že úrad takýmto spôsobom konať nemohol.
Súdny spor inicioval regionálny spravodajský server Szabad Pécs, ktorého na súde zastupovala spoločnosť TASZ.
Vládne informačné centrum KTK v reakcii na predmetný súdny verdikt uviedlo, že ide len o formálny nedostatok v rozhodnutí protimonopolného úradu, ktorý už bol korigovaný a GVH už vo veci vydal nové rozhodnutie. KTK fúziu predvlani zdôvodnilo záchranou a snahou o dlhodobé zachovanie kultúry tlačených médií a župných verejných fór, označilo za verejný záujem.
Maďarskí mediálni experti na blogu Mérték.átlátszó.hu. v decembri 2018 uviedli, že koncentrácia pravicových médií blízkych vláde porušuje vo viacerých bodoch mediálny zákon.
"Najväčšou mediálnou spoločnosťou v Maďarsku je odteraz nezisková nadácia, čo je nielen nezvyčajné, ale je to priam výsmechom trhu," uviedli autori článku na blogu. Argumentáciu vlády okolo koncentrácie je podľa nich úplne zbytočné skúmať, pretože neexistuje žiadny verejný či národný záujem, neexistuje stratégia, a už vôbec nie obavy o zánik trhu s printovými médiami, ale je za tým iba "politická nenásytnosť".


Americká spoločnosť Facebook v poslednom kvartáli 2019 dosiahla hranicu 2,5 miliardy používateľov a pokračuje v raste. Rastú však aj jej náklady a firma potrebuje čoraz viac zamestnancov.
Tržby medziročne vzrástli o 25 % na 21 miliárd USD (19,09 miliardy eur) a zisk o 7 % na 7,35 miliardy USD. Rast zisku bol o niečo nižší, než akcionári očakávali. Dôvodom bolo zvýšenie nákladov o tretinu na 12,2 miliardy USD. Facebook investuje do infraštruktúry a najíma nových zamestnancov, ktorí mažú obsahy. Akcie spoločnosti pred otvorením burzy vo štvrtok klesli o viac než 7 %.
Facebook v 4. kvartáli vykázal priemerný výnos na používateľa 41,41 USD, takmer výlučne vďaka reklame. To predstavuje výrazné zvýšenie oproti 34,55 USD za predchádzajúci štvrťrok. V Európe dosahoval priemerný výnos na používateľa len 13,21 USD.
Počet používateľov, ktorí sú aktívni minimálne raz mesačne, dosiahol 2,5 miliardy, čiže o 50 miliónov viac než v 3. kvartáli. V poslednom štvrťroku 2019 sa denne pripojilo na Facebook 1,66 miliardy používateľov. Spolu s ostatnými aplikáciami, ako sú Instagram či WhatsApp, dosiahol počet používateľov 2,89 miliardy mesačne.
(1 EUR = 1,1001 USD)

Copyright © TASR 2020


Prevádzkovateľ Televízie Barrandov dostal od českej Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV) pokutu 250.000 korún za reportáž v relácii Moje správy o údajných nehospodárnosť v Národnom divadle.
Príspevok nebol vyvážený a neposkytol divadlu priestor na vyjadrenie, uviedla rada v tlačovej správe. 
Príspevok "Národné divadlo na výlete" obsahoval tvrdenia ohľadom fungovania a nehospodárnej činnosti Národného divadla, ktorá bola podľa rady predkladaná ako fakty. Divadlo pritom nedostalo priestor sa k týmto domnelým faktom vyjadriť a celý prípad bol prezentovaný jednostranne, uviedla rada.
Televíziu Barrandov vysiela spoločnosť Barrandov Televizní Studio, ktorú ovláda mediálny podnikateľ Jaromír Soukup. V minulom roku dostala televízia od rady kvôli nevyváženosti najmenej tri pokuty


Copyright© ČTK 2020