26. 1. 2020

Premios Goya

Premios Goya

Španielske filmové ceny Goya ovládol snímku Bolesť a sláva režiséra Pedra Almodóvara, ktorý v noci na dnes dostal sedem sošiek. Film, nominovaný aj na Oscara, získal okrem iného cenu Goya za najlepší film, réžiu, pôvodný scenár aj najlepšieho herca v hlavnej úlohe, ktorú na galavečere vo svojom rodnom meste Málaga prevzal Antonio Banderas. Päť cien dostalo dráma zo španielskej občianskej vojny Mientras Dure la guerra (Kým je vojna) režiséra Alejandra Amenábara.


"Veľa som sa toho od teba za 40 rokov naučil, nielen v umení, ale aj v živote," poďakoval Almodóvar pri preberaní ceny Banderasovi, ktorý práve vo filmoch tohto excentrického režiséra začínal kariéru. V najnovšej snímke stvárnil päťdesiatdeväť ročný Banderas starnúceho režiséra, ktorého vzorom bol Almodóvar. Banderas za túto rolu už vlani dostal cenu na festivale v Cannes či od Európskej filmovej akadémie a nedávno bol za ňu prvýkrát nominovaný aj na Oscara. Cenu Goya získal Banderas teraz druhýkrát, pred piatimi rokmi dostal túto cenu za prínos kinematografii.

Sedemdesiatročný Almodóvar dostal v sobotu cenu Goya za najlepšiu réžiu aj najlepší originálny scenár. Podľa miestnych médií je film Bolesť a sláva jeho doteraz najväčšia osobná spoveď v porovnaní s jeho predchádzajúcimi snímkami.

Cenu Goya pre najlepšiu herečku dostala v sobotu Belén Cuestaová za drámu La Trinchera Infinita (Nekonečný zákop), ktorá rozpráva o mužovi skrývajúci sa za frankistickej diktatúry tridsať rokov vo svojom dome pred represiami režimu. Film natočili traja baskickí režiséri Aitor Arregi, Jon Garan a Jose Mari Goenaga, ocenení vlani Striebornou mušľou na festivale v San Sebastiane.

Cenu Goya za najlepší európsky film si zo sobotňajšieho večera odnieslo dráma Bedári, ktoré natočil francúzsky režisér malijského pôvodu Ladja Ly a ktoré je tiež nominovaný na Oscara v kategórii zahraničný film.

Ako najlepší dokument ocenila španielska filmová akadémia snímku o huslistovi èiarové Malikianovi, ktorý s rodičmi ako malý utiekol z Libanonu pred vojnou. O utečencoch je aj krátky film nazvaný v preklade Náš život ako detských utečencov v Európe, ktorý bol ocenený v kategórii najlepší krátkometrážny dokument.

Slávnostného udeľovaní cien v Malage sa zúčastnil aj španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý dorazil ako len druhý predseda španielskej vlády v histórii týchto cien, udeľovaných od roku 1987. Naposledy sa galavečera zúčastnil v roku 2005 premiér José Luis Zapatero. Sanchezová prítomnosti využili niektorí, vrátane Alomodóvara, k výzvam vláde k väčšej podpore filmu.

Ceny Goya udeľuje Španielska akadémia umenia a kinematografie v troch desiatkach kategórií a jej laureáti dostávajú bronzovú bustu španielskeho maliara Francisca Goyu. Rekord drží sa 14 cenami dráma režiséra Amenábara Hlas mora (2004) o mužovi, ktorý roky pripútaný na lôžko bojoval za právo na eutanáziu. Laureátom ceny Goya je aj český herec Miroslav Táborský, ocenený v roku 1999 v kategórii herec-objav roka za úlohu vo filme Dievča tvojich snov.

Vlani získala cenu za najlepší film komédia Šampióni o basketbalovom tíme mentálne postihnutých ľudí, ktoré dostane na starosť tréner vyhodený od národnej reprezentácie, aby si takto "odpykal" trest za jazdu v opitosti.


Copyright © ČTK 2019