29. 1. 2020

Nová polemická diskusia na obrazovkách RTVS

Nová polemická diskusia na 
obrazovkách RTVS


Polemická, kritická, férová a bez predsudkov, taká bude nová relácia Do kríža, ktorú RTVS odštartuje v stredu 29. januára na Dvojke. Každú stredu o 22:25 budú dvaja moderátori diskutovať s dvomi hosťami s rozdielnymi pohľadmi na závažné spoločenské, kultúrne, politické a náboženské témy.
Názov Do kríža nesymbolizuje len dvoch hostí s odlišnými postojmi, ale aj to, že pozície moderátorov, témy a otázky vychádzajú z konzervatívneho a kresťanského hľadiska. Takýmto spôsobom je vystavaná aj scéna v štúdiu. Podľa témy sa pred divákov pozvú čo najvýznamnejší hostia s opačnými názormi, ktorí budú zároveň reagovať na argumenty druhej strany. Pôjde primárne o diskutérov zo Slovenska, ale aj z okolitých či iných európskych krajín. „Debata ostane v akademicky poctivej, kultivovanej, racionálnej a argumentačnej rovine s rešpektom a úctou voči oponentom a opačným názorom s cieľom hľadania pravdy,“ priblížil dramaturg Juraj Šúst s tým, že zámerom RTVS je priniesť reláciu, ktorá bude programovo vychádzať z konzervatívnych východísk.
Najbližšiu stredu 29. januára sa v štúdiu stretnú Rastislav Káčer, bývalý veľvyslanec v USA a v Maďarsku a Roman Joch, riaditeľ Občianskeho inštitútu v Prahe a vysokoškolský pedagóg, ktorí sa budú vyjadrovať k téme: Brexit: demokracia proti liberalizmu?
Do moderátorských kresiel, rovnako do kríža, každú stredu na Dvojke zasadnú Jaroslav Daniška a Štefan Chrappa.
Ako vysvetlil Jaroslav Daniška, liberalizmus, ktorý slávil po roku 1989 veľký historický triumf, čelí v posledných rokoch rôznym reakciám na celosvetovej úrovni. „Som presvedčený, že o globálnych témach treba hovoriť aj inak ako o nich hovoria mainstreamoví liberálni intelektuáli, respektíve ich videnie vystaviť polemike a kritike. A s rovnako otvorenou mysľou treba hovoriť aj o vývoji na Slovensku. Je k tomu jediná cesta - priama a férová diskusia, nech sa konfrontujú tí najlepší, budeme ich preto pozývať do štúdia a vystavíme ich krížovej polemike“.
Podľa Štefana Chrappu je pravda ako pred tisícročiami rozbité zrkadlo. „A každý človek si odniesol niekoľko črepín pravdy, ktoré má ambíciu povýšiť na dogmu. Takýto prístup však spoločnosť rozdeľuje. V tejto relácii vidím potenciál prikladať k sebe tieto parciálne pravdy a pokúšať sa hľadať pravdu v celistvosti.“
Jaroslav Daniška je konzervatívny novinár, je šéfredaktorom katolíckej revue Impulz a píše pre denník Postoj.sk. Na Rádiu Slovensko má reláciu K2 venovanú kultúrnym osobnostiam, ktoré nie sú celebritami a na Rádiu Devín spolu so Štefanom Chrappom a Jurajom Šústom reláciu Reflektor. Píše o politike, kultúre a náboženstve, študoval v Trnave, Prahe a Varšave.
Štefan Chrappa vystupuje pod umeleckým menom Pišta Vandal. Je spisovateľ, publicista, hudobník a moderátor. Už desať rokov pracuje ako redaktor náboženského vysielania v Rádiu Slovensko a Rádiu Devín. Moderoval niekoľko relácií vysielaných na televíznej Jednotke a Dvojke. Rovnako napísal scenáre a moderoval dokumentárny cyklus RTVS Božie domy s Vandalom. Je frontmanom skupín ČAD a Vandali.