29. 1. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Britská BBC zruší 450 pracovných miest v divízii spravodajstva. Prepúšťanie je súčasťou úsporného a modernizačného plánu, ktorého cieľom je adaptácia "na zmenu požiadaviek" verejnosti. BBC chce v rámci programu ušetriť 80 miliónov GBP (94,56 milióna eur).
"BBC čelí zmene spôsobu, akým nás publikum používa," uviedla šéfka divízie spravodajstva Fran Unsworthová. Dodala, že BBC musí zmeniť spravodajstvo, aby vyhovovalo nárokom nového desaťročia a aby sa pritom ušetrili peniaze. "Míňame príliš veľa zdrojov na tradičné lineárne vysielanie a málo na digitál," vysvetlila.
BBC uviedla, že zreorganizuje spravodajstvo podľa modelu založeného na témach, kde redaktori budú pridelení k témam a nie jednotlivým programom.



Ruská polícia v stredu zadržala piatich policajtov, ktorí sú v súvislosti s prípadom novinára Ivana Golunova podozriví zo zneužitia právomocí.
S odvolaním sa na hovorkyňu Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) o tom informovala agentúra Interfax.
Ivan Golunov je investigatívny novinár pracujúci pre spravodajský portál Meduza, ktorý odhaľuje korupciu v Rusku. Polícia ho zatkla 7. júna 2019.
Počas približne 30 minút, čo ho držali v aute pred jeho domom, mu urobili v byte domovú prehliadku, pri ktorej našli drogy. Golunov sa bránil, že o drogách nič nevie a že on sám ich neužíva. Vyslovil podozrenie, že drogy mu podhodili zasahujúci policajti.
Golunova následne obvinili z pokusu o predaj drog a hrozil mu trest 20 rokov väzenia.
Po bezprecedentných protestoch verejnosti, v ktorých sa angažovali aj novinárovi kolegovia a ďalší verejne známi ľudia, Golunova z väzby po niekoľkých dňoch prepustili a obvinenia voči nemu stiahli.
Ruský prezident Vladimir Putin následne v súvislosti s Golunovovou kauzou odvolal dvoch vysokopostavených funkcionárov polície.
Golunovov prípad vyvolal v Rusku aj celospoločenskú diskusiu o fungovaní policajných zložiek, a to aj pri zatýkaní podozrivých, najmä však opozičných aktivistov, ktorí tvrdia, že im policajti často podhodia drogy, aby ich následne obvinili z drogovej trestnej činnosti.
Ruskí vyšetrovatelia v stredu uviedli, že v prípade zadržaných ide o piatich bývalých príslušníkov jednotky na odhaľovanie drogovej trestnej činnosti pre oddelenie Moskva-západ. Interfax dodal, že bývalých policajtov vypočúvajú.
Golunov v reakcii pre Echo Moskvy vyjadril nádej, že expolicajtov, ktorí sú podozriví zo zneužitia právomocí, čaká spravodlivý súdny proces.



Copyright © TASR 2019