16. 1. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Turecko si v stredu predvolalo egyptského chargé d'affaires v súvislosti s utorňajším policajným zásahom v sídle tureckej tlačovej agentúry Anadolu v egyptskom hlavnom meste Káhira, počas ktorého boli zadržaní štyria jej zamestnanci. Informovala o tom agentúra AFP.
Medzi zadržanými je aj jeden turecký občan. Kde sa zadržaní momentálne nachádzajú, nie je známe.
Egyptské bezpečnostné sily podľa agentúry AP počas zásahu vypli kameru v budove agentúry, odpojili internet a pracovníkom vzali pasy, mobilné telefóny a počítače. Právnik zastupujúci Anadolu nedostal od Egypta nijaké vysvetlenie.
"Je to prejav prenasledovania a zastrašovania tureckých médií, čo dôrazne odsudzujeme," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí. "Očakávame, že egyptskí predstavitelia okamžite prepustia zadržaných zamestnancov," dodalo ministerstvo.
"Tento nepriateľský krok, ktorý podnikli pučistickí egyptskí predstavitelia proti zamestnancom agentúry Anadolu, je znakom ich bezmocnosti," povedal hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.
K zásahu došlo v období napätých vzťahov medzi Tureckom a Egyptom, pripomína AP. Turecko, ktoré podporovalo zosnulého egyptského exprezidenta Muhammada Mursího, je kritikom súčasného prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Turecko a Egypt súperia aj v širšom regióne severnej Afriky, keď podporujú opačné strany konfliktu v Líbyi.



Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) ostro odsúdila utorňajší policajný zásah v sídle tureckej tlačovej agentúry Anadolu v egyptskom hlavnom meste Káhira, počas ktorého boli zadržaní štyria jej zamestnanci. TASR o tom informoval generálny tajomník EANA Alexandru Ion Giboi.
EANA stojí pri svojich členoch, agentúre Anadolu a jej novinároch, píše sa vo vyhlásení tejto organizácie. "My, Rada EANA, sme pevne oddaní základným hodnotám demokracie a slobodnú žurnalistiku chápeme ako základný kameň demokratických spoločností."
Podľa vyhlásenia aliancie je preto konanie namierené proti týmto hodnotám mimoriadne odsúditeľným postupom. Rada EANA sa domnieva, že "egyptské orgány by mali okamžite prepustiť zadržaných novinárov a informovať medzinárodnú verejnosť o právnych dôvodoch ich pôvodného zadržania", konštatuje oficiálne stanovisko.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.
 



Súd v tureckom hlavnom meste Ankara v stredu po takmer troch rokoch zrušil blokovanie internetovej encyklopédie Wikipédia. Informovala o tom agentúra AFP.
Turecko bolo jedinou krajinou na svete okrem Číny, ktorá úplne zablokovala prístup ku všetkým jazykovým verziám Wikipédie. Ten platil v Turecku od 29. apríla 2017.
Turecký ústavný súd už v decembri rozhodol, že zákaz prístupu na Wikipédiu zo strany tamojšej vlády je porušením slobody slova a nariadil okamžité zrušenie tohto zákazu.
Sudca v stredu svoje rozhodnutie zaslal tamojšiemu úradu pre informačné a komunikačné technológie, ktorý má podniknúť ďalšie kroky, napísala agentúra Anadolu.
Podľa Ankary viaceré heslá na Wikipédii obsahovali tvrdenia, že turecká vláda bola zapletená do ropného obchodu s džihádistickou organizáciou Islamský štát (IS), pričom Turecko obviňovali z podpory IS a ďalších teroristických skupín.
Po tom, ako Wikipédia odmietla tento obsah odstrániť — odvolávajúc sa na svoj odpor proti cenzúre —, Ankara vyhlásila, že Wikipédia je súčasťou kampane zameranej na pošpinenie dobrého mena krajiny.
Ľudskoprávne skupiny pravidelne kritizujú porušovanie slobody prejavu v Turecku počas vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Dochádza k tomu najmä od roku 2016, keď sa odohral neúspešný pokus o štátny prevrat, po ktorom nasledovali rozsiahle zásahy voči kritikom vlády.


Copyright © TASR 2019