14. 1. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odročil hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej do utorka (14. 1.). Vtedy sa očakáva svedecká výpoveď Zoltána Andruskóa.
Záver prvého pojednávacieho dna patril poškodeným, ktorí začali vypovedať. V pondelok stihol súd vypočuť matku dieťaťa zavraždeného Petra Molnára Viktóriu Langerovú a sestru zavraždeného Silviu Molnárovú. Vypočúvanie poškodených bude pokračovať v utorok výsluchom rodičov Jána Kuciaka a matky Martiny Kušnírovej Zlatice.
Na pondelkovom verejnom zasadnutí bolo hlavné pojednávanie otvorené prednesením obžaloby prokurátorom. Vypovedali aj traja zo štyroch obžalovaných. Miroslav M. sa ku skutku priznal, tak ako aj v prípravnom konaní. Tomáš Sz. vinu naďalej odmieta a tvrdí, že prijali od Andruskóa objednávku na to, aby Kuciaka zbili a keď prišli k nemu domov, tak našiel Miroslav M. iba dve mŕtve telá.
Alena Zs. svoju vinu naďalej popiera. Priznala, že pozná Mariana K., ktorý je krstným otcom jej dcéry, taktiež potvrdila, že sa pozná s Andruskóom. Jeho výpoveď o tom, že si ho objednala na vraždu novinára, odmieta.
Marian K. odmietol ku skutku vypovedať, aj keď pôvodne hovoril, že tak urobí. Priznal sa iba k nedovolenému ozbrojovaniu, za ktoré bol obžalovaný. Išlo o náboje, ktoré sa našli pri domovej prehliadke v dome jeho exmanželky na bratislavskej Kolibe. Tie si podľa vlastných slov priniesol zo základnej vojenskej služby a zabudol ich zlikvidovať.
Ku samotnej vražde odmietol vypovedať s tým, že sa bude vyjadrovať k jednotlivým vykonaným dôkazom.
Andruskó bol iným senátom ŠTS odsúdený na 15 rokov odňatia slobody ako prvý z obvinených po tom, čo bola schválená dohoda o vine a treste. V kauze vraždy Kuciaka tak teraz vystupuje ako svedok.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z dôvodu pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.



Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry neprekvapil vývoj hlavného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ako poznamenal po skončení sa prvého dňa pojednávania, nastal jeden z očakávaných postupov.
"Obžalovaný Miroslav M. sa v plnej miere priznal k spáchaniu trestnej činnosti, ktorá mu je kladená za vinu, ostatní obžalovaní v zásade popreli, až na jedno vyhlásenie obžalovaného Mariana K.," zhodnotil. Ten v pondelok na súde vypovedať odmietol. Vyjadrovať sa po prvom pojednávacom dni nechcel ani jeho právny zástupca Marek Para.
Taktiku obhajoby obžalovaných prokurátor hodnotiť nechcel. "Je to ich taktika, môžem ju len rešpektovať," skonštatoval s tým, že to berie na vedomie. Obžalovaná z vraždy novinára Alena Zs. odmietla pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odpovedať na otázky, rovnako ako ďalší obžalovaný Tomáš Sz.
Senát ŠTS odročil hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej do utorka (14. 1.). Vtedy sa očakáva svedecká výpoveď Zoltána Andruskóa. Prokurátor nevedel v pondelok večer potvrdiť, či sa plán s vypočutím Andruskóa dodrží. "Je to však v pláne," doplnil. Pripomenul, že Andruskó má povinnosť vypovedať a ak by odmietol, musel by zdôvodniť prečo.
Advokát poškodených Daniel Lipšic po pondelkovom pojednávaní skonštatoval, že traja obžalovaní, ktorí popierajú svoju vinu, majú právo odmietnuť vypovedať. Podotkol však, že ak budú vypovedať v neskoršom štádiu hlavného pojednávania, budú môcť prispôsobovať svoje výpovede dovtedy vykonaným dôkazom a výpovediam.
Výpoveď Miroslava M. podľa Lipšica potvrdila slová už odsúdeného Zoltána Andruskóa. "Je to dôležitý obžalovaný, dôležitý dôkaz, ktorý zvierohodňuje priebeh skutkového deja, ako ho ustanovila obžaloba," povedal. Výpoveď Tomáša Sz. nepovažuje za prekvapivú, označil ju za účelovú a nevierohodnú.
To, že obžalovaná Alena Zs. odmietla vypovedať, mohlo byť podľa Lipšica podmienené aj tým, že jedna z otázok procesných strán by bola, kto jej hradí obhajobu. V tejto súvislosti poukázal aj na kauzu televíznych zmeniek a komunikáciu Mariana K. cez aplikáciu Threema. Lipšic tvrdí, že z nej vyplýva to, že Marian K. hradí náklady na obhajobu aj iným osobám, ktoré sú podozrivé z toho, že s nimi páchal trestnú činnosť.
Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová otvorila v pondelok pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na lavici obžalovaných sedia Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Posledný menovaný sa v pondelok k vražde priznal. Právoplatne odsúdený za vraždu novinára už bol Zoltán Andruskó, uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste.
Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).



Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) verí, že páchatelia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej budú spravodlivo potrestaní, rovnako ako páchatelia každého iného zločinu. Predseda vlády to uviedol na sociálnej sieti po skončení pondelkového pojednávania v kauze vraždy novinára.
Premiér zdôraznil potrebu ukázať, že spravodlivosť na Slovensku platí pre každého bez rozdielu. Zároveň sa poďakoval za prácu vyšetrovateľom, policajtom a prokurátorom. Dodal, že chce povzbudiť kompetentné orgány, aby rozhodovali spravodlivo v zmysle zákonov a Ústavy SR.
Pellegrini pripomenul, že vyšetrenie vraždy novinára bolo jednou z jeho priorít, keď nastupoval do funkcie. Na premiérskom poste nahradil Pellegrini predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Zmenu vlády si vyžiadala situácia po vražde novinára.
Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová otvorila v pondelok pojednávanie vo veci vraždy novinára a jeho snúbenice. Na lavici obžalovaných sedia Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Posledný menovaný sa v pondelok k vražde priznal. Právoplatne odsúdený za vraždu novinára už bol Zoltán Andruskó, uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste.
Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva.


Copyright © TASR 2019