31. 3. 2020

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Twitter v nedeľu odstránil dva tvíty brazílského prezidenta Jaira Bolsonara, v ktorých spochybnil karanténne opatrenia zamerané na zastavenie šírenia koronavírusu. Oba príspevky porušili pravidlá sociálnej siete, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na Twitter.
V jednom zo zmazaných videí Bolsonaro vraví pouličnému predavačovi: "Počúvam od ľudí, že chcú pracovať. Vravel som od samého začiatku, že musíme byť opatrní, ľudia nad 65 rokov musia ostať doma."
Obchodník prezidentovi odpovedá: "Nemôžeme úplne zastaviť. Máme obavy, že pokiaľ nezomrieme na túto chorobu, tak zomrieme od hladu."
V druhom videu Bolsonaro vyzýva na návrat "do normálu" a spochybňuje karanténne opatrenia, ktoré podľa neho vážne poškodia ekonomiku krajiny na dlhé roky. "Brazília sa nesmie zastaviť, inak sa z nej stane ďalšia Venezuela," vyhlásil.
Podľa oficiálnych údajov sa v Brazílii už nakazilo koronavírusom 3904 ľudí, pričom 114 zomrelo.
"Pozrime sa na ten vírus reálnym pohľadom. To je proste život, všetci musíme jedného dňa zomrieť," uviedol Bolsonaro, ktorý opísal koronavírus ako "chrípku" a zasadzuje sa za znovuotvorenie škôl a obchodov. Dodal, že domáca izolácia je nutná len pre ľudí starších ako 60 rokov.


V aréne v holandskom Rotterdame, kde sa mala v máji konať pesničková súťaž Eurovízia, zriadia provizórnu nemocnicu na liečbu pacientov nakazených novým druhom koronavírusu. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.
Tohtoročný 65. ročník Eurovízie sa mal v rotterdamskej aréne Ahoy konať 12.-16. mája. Organizátori však už v polovici marca v dôsledku pandémie koronavírusu rozhodli o jeho zrušení.
Prevádzkovatelia arény na svojej webovej stránke v pondelok oznámili, že v komplexe aktuálne vytvárajú priestor pre 88 pacientov. Potenciálne by tam mohli postupne umiestniť až 650 lôžok.
V aréne Ahoy by mohli byť hospitalizovaní aj pacienti, ktorí nie sú nakazení koronavírusom, avšak pre ktorých nie je miesto v preplnených miestnych nemocniciach. V Rotterdame už za týmto účelom vytvorili viacero provizórnych nemocníc.
Pesničková súťaž Eurovízia sa konala nepretržite od roku 1956 a je jedným z najdlhšie vysielaných televíznych programov na svete. Pôvodným zámerom jej vzniku bolo prispieť k upevneniu vzťahov medzi jednotlivými krajinami Európy po druhej svetovej vojne.
V Holandsku doposiaľ zaznamenali 10.866 prípadov nákazy a 771 úmrtí; 250 ľudí sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo. 


Spoločnosť Facebook v pondelok oznámila, že podporí médiá globálne zasiahnuté pandémiou koronavírusu sumou 100 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.
"Spravodajské organizácie pracujú za mimoriadnych podmienok, aby informovali ľudí počas pandémie COVID-19," uviedla riaditeľka pre mediálnu spoluprácu firmy Campbell Brownová. Dodala, že "v čase, keď je žurnalistika potrebná viac ako inokedy, príjmy z reklamy klesajú pre vplyv vírusu na ekonomiku".
Celkovo 25 miliónov dolárov poskytne Facebook formou núdzového grantu miestnym americkým médiám a ďalších 75 miliónov dolárov investuje do reklamy u spravodajských organizácií po celom svete.
Facebook uviedol, že granty ponúkne "vydavateľom, ktorí to najviac potrebujú v najviac postihnutých krajinách".
Tento krok podľa AFP prichádza v období, keď rastú obavy zo škrtov a zatvorenia spravodajských organizácií, ktoré zasiahli obmedzenia a obrovský pokles zisku z reklamy v dôsledku krízy.
Spoločnosti Facebook a Google v posledných mesiacoch zintenzívnili úsilie na pomoc médiám po kritike, že ich dominantné postavenie v online reklame sťažuje médiám profitovať z digitálnych operácií.
Copyright © TASR 2020

Britská vláda v spolupráci s predstaviteľmi sociálnych sietí bojuje proti šíreniu nepravdivých informácií týkajúcich sa koronavírusu na internete. Britský minister kultúry Oliver Dowden vyhlásil, že je potrebné konať a "zastaviť šírenie klamstiev, ktoré by mohli stáť ľudí život".
Špeciálny tím odstraňuje falošné správy, pričom denne ich rieši minimálne desať. Zameriava sa na množstvo online problémov, ako napríklad na "expertov", ktorí zverejňujú nesprávne zdravotnícke informácie a zločincov špecializujúcich sa na phishing.
Minulý týždeň začala vláda posielať občanom správy, v ktorých ich žiadala, aby zostali doma. O niekoľko hodín neskôr sa začali šíriť rôzne falošné verzie tejto správy. V jednej písali, že nedodržanie vládnej výzvy potrestajú pokutou.
Vláda opäť spustila kampaň, v ktorej upozorňuje ľudí, aby si poriadne rozmysleli, čo zverejnia na internete. Konzervatívny poslanec Damian Collins vyhlásil, že situácia je nebezpečná, pretože sa "stále deje niečo nové a preto je jednoduchšie šíriť nepravdivé informácie". Zriadil tiež online službu, kde sa môžu ľudia podeliť o správy, ktoré dostali a týkajú sa koronavírusu.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.