3. 4. 2020

Zomrel Zdeno Sychra

Zomrel Zdeno Sychra

V piatok zomrel v Bratislave spevák Zdeněk Sychra, známy aj pod umeleckým menom Zdeno Sychra. Dožil sa 84 rokov. Agentúru SITA o umelcovom úmrtí informoval redaktor publicistiky Slovenského rozhlasu RTVS Martin Jurčo.
Zdeněk Sychra sa narodil 12. marca 1936 v Holasiciach na Morave. Bol pôvodne automechanikom. V rokoch 1954 - 1956 študoval na Konzervatóriu v Brne spev, no štúdium nedokončil. Počas vojenskej služby v Martine účinkoval v tamojšom Armádnom divadle a potom sa usadil v Bratislave. Hoci bola jeho rodným jazykom čeština, spieval po slovensky.
Na prelome 50. a 60. rokov hral Sychra s rôznymi profesionálnymi súbormi v nočných podnikoch, neskôr vystupoval s Orchestrom Juraja Velčovského. V roku 1965 prijal angažmán v kabaretnom divadle Tatra revue, kam sa dostal na odporúčanie skladateľa Pavla Zelenaya, a pôsobil tam až do jej zániku v roku 1970. Predstavil sa aj vo viacerých revuálnych programoch scény Revue Bratislava, ktorú v rokoch 1970 - 1972 viedol v priestoroch Tatry Jozef Pokorný, spieval s Dychovou hudbou bratislavskej posádky, Zlatou krídlovkou a mnohými ďalšími telesami, a účinkoval aj na festivale Takú mi zahraj v Trenčianskych Tepliciach. Od roku 1973 pôsobil na bratislavskej Novej scéne. V 90. rokoch, keď vystupoval ako sólový umelec, sa popularizoval svojou najúspešnejšou skladbou Pod Akropolou v televíznej relácii Repete. Blízky mu bol dusíkovský repertoár, s ktorým celé roky koncertoval samostatne i v spoločných programoch s ďalšími spevákmi. V rokoch 2010 - 2018 bol stálym hosťom Art Music Orchestra v spomienkovom zájazdovom programe Pocta Eve Kostolányiovej.
Zdeno Sychra má v archíve Slovenského rozhlasu 257 nahrávok z rokov 1961 – 2017. V roku 2003 vyšiel vo Vydavateľstve Pyramída výber 21 jeho známych piesní.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.