10. 12. 2020


SLOVAK MEDIA NEWS 




Slováci tento rok najčastejšie vyhľadávali pojmy ako Edupage, koronavírus Slovensko či Bezkriedy (vzdelávací portál, pozn. TASR). Edupage - aplikácia na komunikáciu škôl a učiteľov so žiakmi či rodičmi dokonca predbehla vyhľadávanie aktuálnych informácií o novom koronavíruse na Slovensku. Informovala o tom spoločnosť Google.
Prvú päticu Slovákmi najčastejšie vyhľadávaných pojmov uzatvorili voľby v USA a výsledky volieb 2020. Slováci často vyhľadávali aj podľa kľúčových slov ministerstvo zdravotníctva, Joe Biden, Sociálna poisťovňa, Zoom či WocaBee.
"Témy vo vyhľadávaní bývajú každoročne veľmi pestré, avšak rok 2020 sa na Slovensku nezvyčajne, ale úplne pochopiteľne odvíja od tej jedinej – pandémie nového koronavírusu," okomentovala PR manažérka spoločnosti pre Česko a Slovensko Martina Joneková.
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) bol na čele dvoch rebríčkov. V kategórii Slováci a Slovenky hneď po ňom boli najčastejšie vyhľadávaní speváci Otto Weiter a Barbora Piešová, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) či partner prezidentky Zuzany Čaputovej Juraj Rizman. Nasledovali ich minister školstva Branislav Gröhling (SaS), minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), moderátorka Erika Judínyová, misska Daniela Kralevich a bývalý líder Progresívneho Slovenska Michal Truban. V rámci slovenskej politickej scény nasledovali za Matovičom opäť Kollár, Gröhling, Mikulec a Truban. Medzi zahraničnými osobnosťami sa v prvej štvorke nachádzali nový prezident USA Joe Biden, jeho predchodca a súper Donald Trump či speváci Drupi a Monika Bagárová.
Pri použití kľúčového výrazu 'kedy' Slovákov najviac zaujímal termín otvorenia škôl, zmeny času, otvorenia hraníc, Halloweenu či otvorenia kaderníctiev. Pri kľúčovom slove 'ako' Slováci najčastejšie hľadali návody na šitie rúška, na spôsob volieb, založenie kvásku, vyberanie kliešťa či prejavy nového koronavírusu.
V rámci vyhľadávaní receptov boli medzi Slovákmi tento rok najviac populárne tie na pizzu, chlieb, lazane, rožky či koložvársku kapustu. Medzi sladkými receptami zase tie na šišky, tiramisu, bábovku, vianočku či bublaninu.
V rámci udalostí Slováci najčastejšie vyhľadávali informácie o prezidentských voľbách v USA, ale aj o domácich parlamentných voľbách. Na tretej priečke bol slovenský lockdown a na štvrtej celoplošné testovanie. Päticu uzavrelo vyhľadávanie informácií o výbuchu v libanonskom Bejrúte.
Rebríček o filmoch vedie slovenský film Sviňa, nasleduje Wonder Woman, Obyčajná tvár, Aladin a 1917. K výrazu dovolenka Slováci v roku 2020 najčastejšie priraďovali krajiny ako Turecko, Egypt, Chorvátsko, Zanzibar a Sardínia.


                                                   

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyhlásil, že ochrana novinárov, sloboda médií a objektívna žurnalistika založená na faktoch sú v centre záujmov Slovenska a medzinárodného spoločenstva. Vyjadril sa tak na konferencii Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), ktorú zorganizovalo Holandsko na okraj virtuálnej Svetovej konferencie pre slobodu médií 2020.
TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.
"Slovensko si od roku 1989 zažilo veľa bolesti a čelilo mnohým výzvam. Ukázalo sa to, keď investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová zaplatili tú najvyššiu cenu. Ich prípad nám dokazuje, že zaručenie bezpečného prostredia pre novinárov je hodnota, ktorá nikdy nie je raz a navždy daná," vyhlásil Korčok.
Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že slobodné médiá prispievajú k posilňovaniu demokratickej spoločnosti a k prehlbovaniu občianskeho a demokratického povedomia občanov.
Ako ďalej uviedlo MZVEZ, Slovensko ako člen medzinárodnej Koalície pre slobodu médií aktívne podporuje ochranu novinárov, slobodu médií a na multilaterálnych fórach participuje na spoločných vyhláseniach koalície, ktoré presadzujú zvyšovanie slobody médií a odmietajú beztrestnosť za útoky voči novinárom.
Korčok vo svojom príhovore poukázal aj na ďalšie aktuálne výzvy, akými sú klamstvá, dezinformácie, polopravdy, hoaxy a nenávistné prejavy, ktorých šírenie ešte viac komplikuje prístup k objektívnym a pravdivým informáciám.
V časoch multimediálnych platforiem a sociálnych médií sa podľa MZVEZ musia všetci aktéri zodpovedať za svoje správanie. "Potrebné je nájsť taký model, ktorý na jednej strane zabezpečí slobodu pre novinárov a zároveň zabezpečí šírenie pravdivých informácií," doplnil rezort zahraničia.
"Slobodné média a žurnalistika založená na pravdivých faktoch slúžia ako záruka demokracie a naopak demokracia musí zaručiť podmienky pre slobodu médií a pravdivú žurnalistiku. Ak sa táto rovnováha poruší, autoritárstvo a klamstvo preváži," dodal Korčok.
V rámci podujatia vystúpila aj generálna riaditeľka UNESCO a ministri zahraničných vecí viac ako 40 krajín. Ministri schválili záverečný dokument, ktorým vyslali jasný signál zdôrazňujúci význam slobody médií, odsúdili násilie páchané na novinároch a prihlásili sa k záväzkom a aktivitám na pôde OSN a UNESCO a osobitne k záväzkom Akčného plánu OSN pre bezpečnosť novinárov.




Copyright © TASR 2020