29. 12. 2020

Výročná správa Reportéri bez hraníc

Výročná správa 
Reportéri bez hraníc 




V súvislosti s výkonom práce bolo v roku 2020 zabitých päťdesiat novinárov a pracovníkov médií, väčšina z nich v krajinách, kde nie je vojna. V utorok vo výročnej správe to uviedla organizácia na ochranu žurnalistov Reportéri bez hraníc (RSF), ktorú citovala tlačová agentúra AFP.
Údaj ukazuje, že reportéri vyšetrujúci organizovaný zločin, korupciu alebo environmentálne problémy sú terčom zločincov čoraz častejšie, dodala organizácia RSF.
Zdôraznila predovšetkým vraždy novinárov v Mexiku, Indii a Pakistane.
Až 83 percent novinárov a pracovníkov médií zabitých tento rok sa stalo "úmyselným terčom" práve pre svoju prácu - oproti 63 percentám v roku 2019, informovali RSF.
"Reportéri bez hraníc teraz už niekoľko rokov pozorujú, že investigatívni novinári sú naozaj v hľadáčiku štátov alebo kartelov," uviedla šéfka európskej pobočky RSF Pauline Adesová-Mévelová.
Mexiko je pre novinárov a pracovníkov médií najnebezpečnejšou krajinou, zabitých ich tam bolo osem. "Prepojenie medzi obchodníkmi s drogami a politikmi stále existuje a novinári, ktorí o tom alebo o súvisiacich záležitostiach informujú, sú naďalej terčami barbarských vrážd," uviedla organizácia vo výročnej správe.
Žiadna z vrážd v Mexiku ešte nebola potrestaná, dodala RSF, ktorá od roku 1995 zhromažďuje celoročné údaje o násilí proti novinárom po celom svete.
Päť žurnalistov bolo zabitých v Afganistane, ktorý sa zmieta vo vojne. Cielené útoky proti pracovníkom médií v posledných mesiacoch pribúdajú napriek prebiehajúcim mierovým rozhovorom medzi vládou a hnutím Taliban.
RSF takisto zdôraznili prípad iránskeho opozičného novinára Rúholláha Zama, ktorý viedol obľúbený kanál na sociálnej sieti, kde sa zhromažďovali odporcovia režimu, a ktorého v decembri popravili.
Jeho poprava "potvrdzuje povesť Iránu ako krajiny, ktorá za posledné polstoročie oficiálne zabila najviac novinárov," upozornila RSF.



                                    


Organizácia na ochranu žurnalistov Reportéri bez hraníc (RSF) v roku 2020 zaznamenala nárast v počte prejavov násilia voči novinárom najmä v súvislosti s protestmi v USA a vo Francúzsku. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.
Hovorkyňa RSF Pauline Adesová-Mévelová uviedla, že jej organizácia zaznamenala "rozvíjajúci" sa trend prejavov násilia voči pracovníkom médií, ktorí spravodajsky pokrývajú protesty. Týka sa to najmä Spojených štátov v súvislosti s protestmi po májovom zabití Afroameričana Georgea Floyda a zhromaždení v súvislosti so sporným novým zákonom o bezpečnosti vo Francúzsku.
V súvislosti s výkonom práce bolo v roku 2020 zabitých 50 novinárov a pracovníkov médií, väčšina z nich v krajinách, kde nie je vojna. Uviedla to v utorok RSF vo výročnej správe.
To je menej v porovnaní s rokom 2019, keď bolo zabitých 53 žurnalistov. RSF však dodávajú, že z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 pracovalo tento rok v teréne menej novinárov.
RSF v správe takisto vyjadrujú znepokojenie s opatreniami vlád v boji s pandémiou, ktoré spôsobili "výrazný nárast" v počte prípadov porušenia slobody tlače. RSF uvádzajú 387 uväznených novinárov, čo označuje za "historický počet". Štrnásť z nich bolo zatknutých v súvislosti s pokrývaním koronavírusovej krízy.
Čínsku občiansku novinárku Čang Čan odsúdili v pondelok na štyri roky väzenia za spravodajstvo z mesta Wu-chan počas prvotných fáz šírenia infekcie nového druhu koronavírusu, pripomína AFP. Wu-chan v stredočínskej provincii Chu-pej je považovaný za ohnisko koronavírusovej pandémie.
Čínske úrady podľa AFP doteraz potrestali ôsmich ľudí, ktorí upozorňovali na skutočnosti v spojitosti s koronavírusom.



Copyright © TASR 2020