1. 1. 2021

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS



Jedným z najdôležitejších zákonov pre Ministerstvo kultúry SR (MK SR) v tomto roku bude zákon o umeleckých fondoch. Pre agentúru SITA to uviedol tlačový odbor rezortu. Vysvetlil, že v súčasnosti k nemu ministerstvo vedie odbornú diskusiu na úrovni dočasnej pracovnej skupiny. V budúcnosti chce ministerstvo pracovať aj na novom mediálnom zákone či novelách zákonov o verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Posledné zmienené majú zabezpečiť stabilné financovanie, rozvoj a lepšie služby RTVS. Na novele s cieľom stabilizovať RTVS v súčasnosti pracuje dočasná pracovná skupina, ktorá vznikla ešte v lete pri Rade vlády SR pre kultúru.

V súvislosti s reformou zákona o umeleckých fondoch MK SR spolu s Inštitútom kultúrnej politiky pripravili dotazník pre verejnosť. „Autori, interpreti a iní profesionáli pôsobiaci v rôznych oblastiach kultúrneho a kreatívneho priemyslu sa môžu vyjadriť k fungovaniu Literárneho fondu, Fondu výtvarných umení či Hudobného fondu,“ priblížil rezort. Doplnil, že získané údaje využijú najmä pri návrhu budúcej reformy umeleckých fondov. Záujemcovia ho môžu vyplniť do 15. januára 2021.

Ministerstvo tvrdí, že v súčasnosti intenzívne pracuje aj na novom mediálnom zákone, ktorý sľubovali aj jeho bývalé vedenia. Cieľom je garancia postavenia a ochrany novinárov pri výkone ich povolania bez ohľadu na typ média, pre ktoré pracujú. Podotklo, že novela má v sebe zahrnúť aj on-line médiá, ktoré v súčasnej legislatíve zahrnuté nie sú. „Urobíme všetko preto, aby Slovensko už nemuselo byť terčom kritiky Reportérov bez hraníc a iných rešpektovaných organizácii, a to za možnosť trestne stíhať novinárov za poškodzovanie mena a ohováranie (tzv. ‚defamation law‘), za čo hrozí až osemročné väzenie,“ objasnilo. Rezort v tejto téme úzko komunikuje s Ministerstvom spravodlivosti SR, keďže ide o trestné činy.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.