28. 12. 2020

Zomrel Ladislav Mrkvička

 Zomrel Ladislav Mrkvička


Vo veku 81 rokov zomrel v nedeľu český herec Ladislav Mrkvička. V pondelok o tom informovalo na svojej webovej stránke pražské Národné divadlo (ND).

TASR prináša profil Ladislava Mrkvičku, dlhoročného člena Činohry Národného divadla.

Ladislav Mrkvička sa narodil 2. februára 1939 v Prahe, kde ukončil základnú školu i gymnázium. Herectvo vyštudoval na pražskej divadelnej fakulte DAMU (1962).
Jeho prvým pôsobiskom sa stalo ostravské Divadlo Petra Bezruča, v ktorom pôsobil v rokoch 1967-67. Pred príchodom do pražského Divadla Na zábradlí v roku 1977 hrával v hradeckom Divadle VÚ a v libenskom divadle S.K. Neumanna.
Kolegovia prezívali Ladislava Mrkvičku "malý veľký muž" alebo tiež "Mrkvajs". Nebol príliš vysoký, ale jeho výkony v divadle i pred kamerou boli mimoriadne.
Členom Činohry Národného divadla sa stal v roku 1991. Na doskách prvej scény, na ktorej začínal postavou Jacqua v Shakespearovej komédii Ako sa vám páči a pôsobil na nej až do roku 2016, stvárnil množstvo charakterných aj komických postáv. Zahral si napríklad Fabrizia v Goldoniho Mirandoline, Ivolgina v dramatizácii Dostojevského Idiota, grófa Riversa v Shakespearovej tragédii Richard III., d'Artagnana v Rostandovom Cyranovi z Bergeracu, lekára Dorna v Čechovovej Čajke alebo Karpa v Ostrovského Lese.
Ladislav Mrkvička má na svojom konte aj desiatky filmových a televíznych úloh. Vo filme sa po prvý raz objavil v roku 1953 v detskej úlohe v dráme režiséra Jiřího Sequensa Olověný chléb. Režiséri ho obsadzovali už po nástupe na DAMU.
V 70. a 80. rokoch patril medzi najvyhľadávanejších hercov - účinkoval v mnohých filmoch a televíznych inscenáciách i seriáloch ako napríklad vo filmoch Romeo, Julie a tma (režisér Jiří Weiss, 1959), Hotel pro cizince (r. Antonín Máša, 1966), ...a pozdravuji vlaštovky (r. Jaromil Jireš, 1972), v dráme Staříci (r. Martin Dušek a Ondřej Provazník, 2019), v seriáloch Tridsať prípadov majora Zemana (1974-1979), Panoptikum města pražského (1988), Dobrodružství kriminalistiky (1989-1993) či Chaloupka na vršku (2008-2013).
Spolupracoval taktiež s dabingom a poslucháči poznajú jeho kultivovaný hlas dôverne aj z rozhlasu. Daboval napríklad Dustina Hoffmana alebo Jeana Paula Belmonda.
V roku 2012 získal Ladislav Mrkvička Cenu Františka Filipovského za pôsobenie v dabingu a vlani mu udelili cenu Thálie za celoživotné dielo.