3. 3. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v utorok oznámila, že podala trestné oznámenie na saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána pre "zločiny proti ľudskosti" v súvislosti s prípadom vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom agentúra AFP.
Trestné oznámenie podali RSF ešte v pondelok na Spolkovom ústavnom súde v nemeckom Karlsruhe - a okrem princa aj na jeho blízkeho spolupracovníka a troch vysokopostavených štátnych predstaviteľov.
Okrem Chášukdžího prípadu sa trestné podanie týka aj 34 prípadov väznenia novinárov v Saudskej Arábii, píšu RSF na svojej webovej stránke.
Organizácia tak apeluje na nemeckú prokuratúru, aby otvorila vyšetrovanie porušovania ľudských práv v Saudskej Arábii. Nemecko si podľa vlastných slov vybrala pre to, že tamojšie zákony prokuratúru oprávňujú vyšetrovať prípady porušovania medzinárodného práva v zahraničí a nemecké súdy už v minulosti preukázali snahu o odsúdenie medzinárodných zločincov, približujú Novinári bez hraníc.
Tento oznam prichádza len krátko po tom, čo USA koncom februára zverejnili čiastočne zrevidovanú správu tajných služieb, podľa ktorej vraždu novinára Chášukdžího schválil tamojší korunný princ Muhammad bin Salmán.
Chášukdžího zavraždilo 2. októbra 2018 na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule špeciálne komando z Rijádu.
Novinár v ten deň vošiel do priestorov konzulátu, aby si vyzdvihol dokumenty potrebné na sobáš. Vonku ho čakala snúbenica. Z konzulátu však nikdy nevyšiel a neskôr vyšlo najavo, že jeho telo bolo rozštvrtené. Stále nie sú žiadne stopy po jeho tele.



Facebook začne od mája zverejňovať spravodajský obsah od partnerských nemeckých médií. Informovala o tom agentúra DPA.
"V nasledujúcich troch rokoch investujeme do mediálneho priemyslu na celom svete približne miliardu dolárov," povedal na pondelkovej on-line tlačovej konferencii riaditeľ oddelenia Facebooku pre partnerstvo s médiami v Európe Jesper Doub.
Súčasťou týchto snáh bude aj spustenie projektu Facebook News v Nemecku. Na základe partnerských dohôd budú jednotlivé médiá odmeňované aj za prelinkovaný obsah, ktorý nebude tvorený výhradne pre Facebook.
"Je dôležité, že samotný obsah neskončí na Facebooku, ale že k nemu pridáme aj odkazy na ponuky od jednotlivých vydavateľov," zdôraznil Doub. Zdôraznil, že má ísť o dlhodobý projekt, pričom môže potrvať aj niekoľko rokov, kým sa dostane na požadovanú úroveň.
Na tento formát spolupráce zatiaľ spomedzi nemeckých médií prisľúbili spravodajský magazín Der Spiegel, Funke Media Group a hamburský vydavateľský dom Gruner + Jahr, ktorý patrí do skupiny Bertelsmann.
Facebook News už rok funguje v Spojených štátoch a nedávno bol zavedený aj v Británii.



Na šesť mesiacov väzenia odsúdili v utorok v Bielorusku novinárku pre obvinenia zo zverejnenia lekárskych záznamov aktivistu Ramana Bandarenku, ktorý zomrel vo väzbe na následky poškodenia mozgu a ďalšie zranenia z bitky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vyšetrovatelia tvrdia, že Bandarenka vykazoval známky intoxikácie - požitia alkoholu. Novinárka nezávislého spravodajského webu TUT.by Kaciaryna Barisevičová naopak informovala, že v tele obete nebol zistený žiaden alkohol.
Lekár Arciom Sarokin, obvinený z poskytnutia lekárskych záznamov Barisevičovej, dostal podmienečný trest.
K incidentu s Bandarenkom došlo 11. novembra 2020, keď ho neidentifikované osoby uniesli z dvora bytového domu, kde býval, na neznáme miesto. Bandarenka vyšiel na dvor, aby neznámym osobám zabránil v ničení úprav vo dvore, ktoré si urobili obyvatelia bytového domu ako prejav podpory bieloruskej opozície.
Neskôr po predpokladanom únose 31-ročného Bandarenku priviezli do jednej z minských nemocníc s ťažkými zraneniami. Lekári mu diagnostikovali poranenie hlavy, mozgový edém a mnohopočetné modriny. Napriek urgentnej operácii mladík zomrel.
Bandarenkov aktivizmus bol súčasťou snáh časti bieloruských občanov postaviť sa proti falšovaniu výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa v Bielorusku konali v auguste minulého roku a za ktorých víťaza bol vyhlásený Alexandr Lukašenko.
Úrady tvrdili, že zverejnenie informácií o Bandarenkovi predstavuje hrozbu pre verejnú bezpečnosť, pripomína Reuters.



Ozbrojenci v meste Džalálábád na východe Afganistanu v utorok zastrelili tri pracovníčky médií, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na televíznu stanicu, pre ktorú tieto ženy pracovali.
Riaditeľ televíznej stanice Enikass TV povedal, že ženy prišli o život počas dvoch samostatných útokov, keď sa pešo vracali domov z kancelárie. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ neprihlásila žiadna z ozbrojených skupín.
Šéf polície v provincii Nangarhár povedal, že úrady po streľbe vzali do väzby jedného ozbrojeného podozrivého a po ďalších pátrajú.
Zadržaná osoba sa podľa šéfa polície k útoku priznala. "Ide o príslušníka afganského militantného hnutia Taliban," povedal policajný šéf. Hovorca Talibanu však neskôr spojitosť svojho hnutia s útokmi poprel.
V posledných mesiacoch v Afganistane narástol počet útokov, ktorých cieľmi sú aj vládni zamestnanci, aktivisti a novinári, pripomína AFP.
Novinári sú v poslednom období takisto cieľmi politických vrážd, ktoré v Afganistane spôsobujú paniku, píše AFP. Mnohí ľudia sa musia ukrývať a niektorí dokonca krajinu opustili.
Celonárodný nárast počtu bombových útokov, cieleného zabíjania a násilia prichádza v čase prebiehajúcich mierových rozhovorov v Katare medzi Talibanom a afganskou vládou. Mesiace trvajúce rozhovory však momentálne viaznu.


 

Copyright © TASR 2021




Rast americkej softvérovej firmy Zoom Video Communications v závere vlaňajška, čiže v jej účtovnom štvrtom kvartáli, sa spomalil. Nastolilo to otázku, či obrovská popularita vedeokonferencií sa po opadnutí pandémie nevytratí po tom, ako sa viac ľudí vráti do škôl či úradov. Hoci rast firmy bol naďalej silný, zvýšenie počtu predplatiteľov bolo významne menšie ako v predošlých troch štvrťrokoch.
Známky spomalenia rastu sa však prejavili v inak pôsobivej správe o kvartálnych výsledkoch firmy. Spoločnosť Zoom dosiahla tržby 882 miliónov dolárov, čo bol viac ako štvornásobný rast oproti rovnakému obdobiu pred rokom. Firma vykázala zisk 260 miliónov dolárov, pričom v rovnakom období pred rokom bol v sume 15 miliónov dolárov. Finančná riaditeľka Kelly Steckelbergová vyjadrila presvedčenie, že videokonferencie zostanú kľúčovým komunikačným nástrojom pre väčšinu ľudí, ktorí sa ich uchopili počas pandémie.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.