2. 3. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán by mal byť "bezodkladne potrestaný" za vraždu novinára Džamála Chášukdžího. Vyhlásila to v pondelok Chášukdžího snúbenica Hatice Cengizová, píše agentúra AFP.
Cengizovej vyhlásenie prišlo po tom, ako Spojené štáty v piatok zverejnili správu amerických tajných služieb, podľa ktorej brutálnu vraždu saudskoarabského novinára Chášukdžího schválil práve tamojší korunný princ.
"Je nevyhnutné, aby korunný princ, ktorý nariadil brutálnu vraždu bezúhonnej a nevinnej osoby, bol bezodkladne potrestaný," napísala Cengizová vo vyhlásení zverejnenom na svojom twitterovom účte.
Podľa nej je to nevyhnutné nielen pre spravodlivé riešenie samotného prípadu Džamála Chášukdžího, ale aj preto, aby sa zabránilo opakovaniu podobných zločinov v budúcnosti.
Dodala, že po zverejnení správy amerických tajných služieb už pre saudskoarabského "korunného princa neexistuje politická legitimita".
Saudská Arábia však správu, podľa ktorej vraždu novinára schválil princ, už krátko po jej zverejnení rázne odmietla. Podľa nej "obsahovala nepresné informácie a závery".
Chášukdžího zavraždilo 2. októbra 2018 na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule špeciálne komando z Rijádu.
Novinár v ten deň vošiel do priestorov konzulátu, aby si vyzdvihol dokumenty potrebné na sobáš. Vonku ho čakala snúbenica. Z konzulátu však nikdy nevyšiel a neskôr vyšlo najavo, že tam bol zavraždený a jeho telo bolo rozštvrtené. Telesné pozostatky zavraždeného sa dodnes nenašli.
Chášukdží bol pôvodne blízky saudskoarabskému kráľovskému dvoru, no potom sa stal kritikom tamojšieho režimu. Žil v dobrovoľnom exile v Spojených štátoch a písal pre denník The Washington Post, pričom často kritizoval režim saudskoarabskej monarchie.




Ruský regulačný úrad v pondelok obvinil Twitter z porušenia ruských zákonov a uviedol, že táto sociálna sieť nevyhovela niektorým jeho požiadavkám na odstránenie zakázaného obsahu. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.
Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií (Roskomnadzor) uviedla, že Twitter neodstránil od roku 2017 celkovo 2862 príspevkov obsahujúcich materiál spojený so samovraždami, pornografiou či drogami.
Za opakované nevyhovenie požiadavkam na odstránenie obsahu, ktorý je v Rusku zakázaný, hrozia internetovým spoločnostiam vysoké finančné pokuty.
Platformu Twitter intenzívne využíva ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj a jeho spolupracovníci na zverejňovanie príspevkov kritických voči Kremľu a organizovanie protestov, poznamenáva v tejto súvislosti Reuters.
V spojitosti s januárovými masovými protestmi v Rusku za prepustenie väzneného Navaľného Roskomnadzor avizoval pokuty pre viaceré spoločnosti vrátane Twitteru Facebooku či Instagramu.
Pokuty im boli udelené za to, že nevymazali "nelegálne výzvy" na účasť na úradmi nepovolených verejných zhromaždeniach. Roskomnadzor tiež hrozil pokutami a zablokovaním prístupu za "nadsadené" odhady počtu demonštrantov.
Od februára v Rusku začal platiť zákon, ktorý zaväzuje sociálne siete vyhľadávať a blokovať informácie o úradmi nepovolených zhromaždeniach. Táto novela zákona ukladá sociálnym sieťam povinnosť monitorovať a blokovať informácie, ktoré sú v rozpore s ruskými zákonmi. Táto povinnosť platí pre siete, ktoré majú denne viac ako 500.000 používateľov z Ruska.
Okrem toho v januári začal v Rusku platiť aj zákon, podľa ktorého sociálnym sieťam hrozia vysoké pokuty - od niekoľko stotisíc do niekoľko miliónov rubľov - za to, ak odmietnu vymazať informácie zakázané v Rusku.

Copyright © TASR 2021





 

Od včera je možné podávať prihlášky do súťaže o jednu z najvýznamnejších novinárskych cien na svete – cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku. Táto cena sa pod záštitou Európskej komisie udeľuje novinárom z celého sveta za ich odvážne spravodajstvo a príbehy o ľuďoch a planéte, ktoré poukazujú na niektoré z najväčších výziev dneška a upozorňujú na inšpirujúce spôsoby ich riešenia. Cenou Lorenza Nataliho za žurnalistiku sa už takmer tri desaťročia oceňujú kvalitné a odvážne správy o pálčivých otázkach, ako sú boj proti nerovnosti a chudobe, podpora udržateľného rozvoja ale aj ochrana životného prostredia, či ľudských práv. Prihlásiť sa môžete online do 19. apríla 2021. Víťazov z každej kategórie vyberá veľká porota zložená z uznávaných novinárov a odborníkov na medzinárodný rozvoj z celého sveta a odmení ich sumou 10 000 eur.



Kto sa môže prihlásiť?

Ak ste novinár alebo novinárka, môžete sa prihlásiť v jednej z týchto troch kategórií:

· Hlavná cena: za príspevok uverejnený v médiu so sídlom v jednej z partnerských krajín Európskej únie;

· Európska cena: za príspevok uverejnený v médiu so sídlom v členskom štáte Európskej únie;

· Cena pre najlepšieho začínajúceho novinára: za príspevok od novinára mladšieho ako 30 rokov uverejnený v médiu so sídlom v členskom štáte Európskej únie alebo v niektorej z jej partnerských krajín.


Podrobnosti:

Tlačová správa

Podmienky Ceny Lorenza Nataliho za žurnalistiku 2021

Webové sídlo Ceny Lorenza Nataliho za žurnalistiku