2. 3. 2021

Literárny fond ocení novinárov, návrhy prijíma do konca marca

 Literárny fond ocení novinárov, 


návrhy prijíma do konca marca



 

 

Výnimočnú novinársku tvorbu ocení aj tento rok Literárny fond (LF). Návrhy na Výročnú cenu fondu za novinársku tvorbu v roku 2020 je možné posielať do stredy 31. marca. Cena sa udeľuje občanovi Slovenskej republiky za pozoruhodné spravodajské a publicistické dielo uverejnené v predchádzajúcom roku. V tlačovej správe o tom informovala námestníčka riaditeľa LF Eva Kenížová.

Ako ďalej priblížila, cena sa udeľuje v kategórii publicistika: tlač, internetové médiá, rozhlas, televízia. Tiež kategórii spravodajstvo: tlač, internetové médiá, rozhlas, televízia a spravodajské agentúry. Ocenenie sa zároveň udeľuje v kategórii novinárska fotografia.

Okrem autorov sa môžu zapojiť aj katedry žurnalistiky a masmediálnej komunikácie, šéfredaktori a členovia výboru sekcie, ktorí môžu zaslať návrhy. K príspevkom v podkategóriách rozhlas a televízia je potrebné doplniť aj stručnú anotáciu. Rozhovory z tlačových agentúr budú zaradené v kategórii publicistika a v kategórii spravodajstvo medzi tlač a internetové médiá. K súťažným prácam predloženým v jazyku národnostných menšín je potrebné priložiť preklad príspevku do slovenského jazyka.

„Porota vylúči zo súťaže nekompletné prihlášky, práce, ktorých autor nesprávne určil kategóriu, prípadne prihlásil viac ako tri príspevky. Práce prihlásené do súbehu sa nevracajú,“ upozornila Kenížová.

Cena za novinársku tvorbu pozostáva z diplomu a finančnej odmeny vo výške tisíc eur. V každej kategórii udelí výbor sekcie dve prémie do výšky 500 eur. Od roku 2016 výbor sekcie udeľuje aj mimoriadnu cenu, ktorý pozostáva z diplomu a finančnej odmeny vo výške 750 eur. Návrhy je potrebné poslať do 31. marca na adresu Literárny fond, Grösslingová 55, 815 40 Bratislava 1.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.