2. 3. 2021

Prioritou vedenia RTVS je vytvárať prostredie pre nezávislú prácu redaktorov


Prioritou vedenia RTVS je vytvárať prostredie 
 

pre nezávislú prácu redaktorov


Prioritou vedenia RTVS je zabezpečiť prostredie, ktoré umožňuje redaktorom nezávislú prácu na spravodajských príspevkoch a zároveň napĺňať všetky záväzky vyplývajúce zo štatútu verejnoprávneho média. Telerozhlas to uviedol v súvislosti s legislatívnou iniciatívou predsedu Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽANO), navrhujúceho zriadiť v štruktúre RTVS nový orgán dohľadu – Etickú komisiu s právomocou posudzovať okrem sporných otázok programového obsahu aj rozhodnutia manažmentu, ktoré sa programu týkajú.
"K samotnému legislatívnemu návrhu, novelizujúcemu zákon o RTVS sa vedenie verejnoprávneho média v tejto chvíli nechce vyjadrovať. „Počkáme si na samotný legislatívny proces,“ uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.
Podľa návrhu, ktorý na rokovanie parlamentu predložil šéf mediálneho výboru, by mala od druhej polovice roka v štruktúrach RTVS pôsobiť novokreovaná etická komisia. Má prijímať stanoviská nielen k sporným aspektom programov RTVS, ale i k sporným rozhodnutiam manažmentu týkajúcich sa programového obsahu. V prípade zistení o porušení etických a právnych noriem novinárskej práce, vrátane zásahov do nezávislosti tvorby, bude tiež posudzovať, či generálny riaditeľ a Rada RTVS prijali dostatočné kroky na nápravu stavu. Väčšinu sedemčlennej komisie majú tvoriť ľudia, ktorí nepracujú, resp. nespolupracujú s RTVS.
"Hlavným cieľom novely je chrániť slobodu prejavu redaktorov a ďalších zamestnancov pred vonkajšími i vnútornými tlakmi, vytvárať im optimálne pracovné podmienky potrebné pre nezávislú žurnalistiku a tvorbu programov, a tiež posilniť dôveru verejnosti v zodpovedný prístup RTVS k otázkam dodržiavania profesijnej etiky,“ uvádza Čekovský v dôvodovej správe k predloženému návrhu. Netají, že návrh je i priamou reakciou na pretrvávajúcu situáciu v RTVS a odozvou na kauzy sporov medzi manažmentom RTVS a redaktormi v otázke nezávislosti a slobody tvorby.


Copyright © TASR 2021