RTVS bola a je dlhé roky lídrom v detskej tvorbe a túto svoju silnú pozíciu potvrdzuje aj aktuálnym rozšírením detského vysielania. Od 4. septembra budú víkendové rána na Jednotke patriť detskému pásmu Karavan.

Pásmo detských programov bude pomyselne rozdelené na dve časti. Skoršie ráno bude určené pre najmenších divákov vo veku 4 až 7 rokov, následne dostanú priestor programy pre staršie deti vo veku 8 až 12 rokov. „Súčasťou bude množstvo pôvodných i akvizičných programov, ktorými bude sprevádzať moderátor Martin Vanek," prezradil šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko. „Moderátorovi budú robiť spoločnosť, samozrejme, deti, ktoré prešli pomerne náročným kastingom. Spomedzi približne 500 detí z celého Slovenska sme vybrali 14 detí, ktoré sa v rozličnej pravidelnosti budú v jednotlivých reláciách objavovať."

Jednotka prichádza s viacerými novými pôvodnými detskými reláciami. V sobotu sa najmenší diváci môžu tešiť napríklad na krátku bábkohereckú rozprávku To sú veci aj na pohybové, náučné i logopedické relácie. Súčasťou víkendového detského pásma ostane aj obľúbená relácia Fidlibum. Starší detskí diváci si v sobotu môžu pozrieť Správy zo sveta, dozvedia sa o kultúrnom dianí v relácii Čo budeme robiť, zoznámia sa s najnovšími vedecko-technickými poznatkami v relácii Veda a technika. Spolu s Mariánom Čekovským sa stanú súčasťou Hudobného laboratória, budú si môcť zmerať sily v súťažnej show Duel Junior či spoznať profesie súvisiace s filmovou tvorbou v relácii Film Expres s Lukášom Frlajsom.

Nedeľa sa bude pre najmenších divákov niesť v znamení obľúbených Táraniniek a Zázračného ateliéru, detičky sa však počas rána dozvedia aj niečo o umení, o etikete, spoznajú knižné tipy a rozhýbu si telo. Staršie deti sa zabavia pri súťažnej relácií Poraď si, kde budú v tímoch súťažiť v praktických úlohách, v ktorých si budú cibriť svoju zručnosť, postreh, odvahu a dôvtip. Súčasťou nedeľného vysielania pre staršie deti bude aj hosť prítomný priamo v štúdiu, ktorého budú deti spovedať v jeho odbore, či už pôjde o športovca, herca, speváka, hudobníka, umelca a ďalších.

„Teším sa, že na obrazovky RTVS sa opäť dostane viac pôvodnej detskej tvorby a som rád, že môžem byť pri tom," povedal moderátor Martin Vanek, ktorý bude vstupmi jednotlivé relácie prepájať. „Práca s deťmi ma vždy bavila. Verím, že Karavan si na obrazovkách RTVS nájde svojho stabilného detského diváka, pretože to množstvo informácií, poznatkov a vedomostí bude určite stáť za to," dodáva.

Na Karavan a jeho pôvodné i akvizičné programy sa môžu detskí diváci tešiť každý víkend od 4. septembra od 7.00 do 10.00 h.