2. 9. 2021

Politici odsudzujú, že generálna prokuratúra pozvala tlačovku len vybrané médiá

Politici odsudzujú, že generálna prokuratúra

 Žilinka pozval na tlačovku len vybrané médiá. Takéto niečo si ani Trnka  nedovolil, reaguje Dostál - Spravy.Pozri.sk

 pozvala na tlačovku len vybrané médiá

 

 

Generálna prokuratúra SR pozvala na tlačovú besedu, na ktorej generálny prokurátor Maroš Žilinka hovoril o zrušení obvinení, len vybrané médiá. Denník N uviedol, že ho spolu s portálom Aktuality na tlačovku nepustili. Poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Juraj Šeliga (Za ľudí) takýto krok vo svojich profiloch na sociálnej sieti kritizovali.

„Skúšam loviť v pamäti, ale takéto niečo si ani Dobroslav Trnka nedovolil, však?“ napísal Dostál. Podľa neho generálny prokurátor Maroš Žilinka, stojaci na čele inštitúcie, ktorej úlohou je ochrana práva, práve svojou tlačovou besedou, na ktorú odmietol vpustiť „novinárov z Denníka N, SME a Aktualít, bezočivo porušil tlačový zákon“.Poslanec Šeliga sa spýtal, či „sme na zasadnutí KSČ v roku 1973“. Podľa poslanca je to veľmi zlý signál pre verejnosť. „A pri všetkej úcte, prepáčte mi za prirovnanie – Čiznár nech bol, aký bol. Nikdy sa nezľakol nikoho… Nehovoriac o ustanoveniach tlačového zákona, ktorý platí pre štátne orgány,“ uviedol Šeliga.

Predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský (OĽaNO) považuje „selekciu novinárov, ktorú dnes zaviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka", za neprípustnú. „Rozhodnutie nepustiť na tlačovú konferenciu redaktorky Denníka N a Aktualít vnímam ako snahu vyhnúť sa konfrontácii s vlastnými rozhodnutiami. Nie je to prvý raz, čo sa generálny prokurátor skrýva alebo uteká pred nepríjemnými otázkami. Maroš Žilinka sa za pár mesiacov spreneveril prísľubu transparentnosti, ktorý si dával pri svojej kandidatúre na post generálneho prokurátora a aj na základe ktorého ho poslanci NR SR volili. To, čo však generálny prokurátor predvádza, nemá s transparentnosťou nič spoločné,“ uviedol Čekovský v stanovisku, ktoré zaslal Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Podľa predsedu mediálneho výboru parlamentu je rovnako dôležité upozorniť aj na možné porušenie tlačového zákona, podľa ktorého musia orgány verejnej moci pristupovať k novinárom na základe rovnosti. Čekovský aj preto žiada Žilinku, aby sa novinárkam ospravedlnil a prehodnotil svoj prístup k novinárom.

Generálna prokuratúra tento týždeň zrušila obvinenia voči bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, Ľubomírovi Arpášovi, Dane Arpášovej a tiež právnikovi Zoroslavovi K. Ten však zostáva vo väzbe pre inú kauzu.

Generálna prokuratúra SR (GP SR) v reakcii uviedla, že odmieta obvinenia, že by vybraným novinárom znemožnila klásť otázky k aktuálnej téme. „GP SR sa rozhodla, že poskytne stanovisko akreditovaným médiám tak, aby ho bolo možné vzhľadom na závažnosť témy čo najlepšie sprostredkovať širokej verejnosti. A to napriek aktuálnej epidemiologickej situácii, súvisiacim obmedzeniam a kapacitným možnostiam na GP SR,“ uviedol hovorca GP SR Dalibor Skladan. Priestor podľa neho dostali štyri celoštátne pôsobiace televízie a dve tlačové agentúry, pričom na požiadanie viacerých zástupcov printových aj online médií GP SR zabezpečila online prenos prostredníctvom Tlačovej agentúry Slovenskej republiky.

„Odmietame obvinenia, že by sme vybraným novinárom znemožnili klásť otázky k aktuálnej téme. Tlačový odbor GP SR vždy bezodkladne reaguje na otázky všetkých médií bez rozdielu. Dodávame, že obe úplné znenia predmetných uznesení sú v anonymizovanej forme pre potreby médií aj širokej verejnosti umiestnené na webovom sídle Generálnej prokuratúry SR,“ dodal Skladan.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.