3. 9. 2021

Žilinku sa chcú na výbore pýtať na nevpustenie novinárov na tlačovú besedu

 Žilinku sa chcú na výbore pýtať na nevpustenie

Zobraziť zdrojový obrázok

 novinárov na tlačovú besedu

Generálny prokurátor Maroš Žilinka by mal na Výbore Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá vysvetľovať, prečo na štvrtkovú (2. 9.) tlačovú konferenciu nevpustil vybraných novinárov. Požiadala o to SaS, predseda výboru Kristián Čekovský (OĽANO) informoval, že výbor bude v utorok (7. 9.).
"Požiadal som predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského, aby na najbližšie zasadanie výboru pozval aj generálneho prokurátora. Dôvodom je jeho neprijateľný postoj k niektorým novinárom, ktorých nepustil na verejnú tlačovú besedu," uviedol člen výboru Roman Foltin (SaS). Tvrdí, že Žilinka mohol porušiť tlačový zákon. Ide tiež podľa neho o zlý signál nielen k verejnosti, ale aj k nezávislým médiám. "Toto sa už viac nemôže zopakovať. Verím, že Maroš Žilinka sa na výbore okrem vysvetlenia celej udalosti aj ospravedlní dotknutým novinárom," dodal Foltin.
Čekovský súhlasí s tým, aby sa správaním generálneho prokurátora smerom k novinárom zaoberal výbor pre kultúru a médiá. Zvolal preto mimoriadny výbor na utorok.
Na štvrtkovú tlačovú konferenciu GP SR neboli vpustení novinári z redakcií Denník N, SME a Aktuality. Žilinka to vysvetlil kapacitou miestnosti, v ktorej sa konferencia konala. Šéfredaktori spomínaných médií poslali otvorený list generálnemu prokurátorovi. Odmietli selektívny prístup k novinárom. Považujú za nepochopiteľné, že GP ignoruje tlačový zákon, ktorý zaručuje pre novinárov slobodný prístup k informáciám.

 

Zdroj: TASR