3. 9. 2021

Otvorený list generálnemu prokurátorovi Žilinkovi

Otvorený list generálnemu 

Zobraziť zdrojový obrázok

prokurátorovi Žilinkovi

 

Vážený pán generálny prokurátor Maroš Žilinka,

Generálna prokuratúra pod Vaším vedením zabránila novinárom Aktualít, Denníka SME a Denníka N, aby vám kládli otázky v mene verejnosti. Nie je nám jasné, podľa akého kritéria ste vylúčili novinárov troch významných spravodajských médií z informovania verejnosti. Argument o nedostatku priestoru je veľmi biedny a nemôžeme ho brať vážne.

Vieme, aké boli kritériá Vladimíra Mečiara, keď si vyberal novinárov hodných jeho odpovedí. Vieme, z akého dôvodu Robert Fico dlhé roky ignoroval otázky médií, ktoré ho kritizovali.

Mysleli si, že majú právo rozhodovať o tom, kto má právo na prístup k informáciám.

Mýlili sa, tak ako sa teraz mýlite aj Vy.

Je pre nás nepochopiteľné, že práve Generálna prokuratúra ignoruje tlačový zákon, ktorý pre novinárov slobodný prístup k informáciám zaručuje.

Ak ste slová o budovaní transparentnejšej prokuratúry mysleli úprimne, tak Váš postup voči našim médiám je ich pravým opakom.

Ohradzujeme sa proti takémuto postupu, nielen v mene našich médií, ale aj v mene tých novinárov, ktorí by mohli zostať pred bránami prokuratúry pri Vašej najbližšej tlačovej konferencii.

Vyzývame Vás, aby ste v podobnom selektívnom prístupe k novinárom nepokračovali a aby ste sa neskrývali pred otázkami kritických médií, ktoré sú pre demokraciu nenahraditeľné.

So znepokojením,

Beata Balogová, šéfredaktorka, Denník SME

Peter Bárdy, šéfredaktor, aktuality.sk

Matúš Kostolný, šéfredaktor, Denník N