30. 4. 2023

Zomrel Slava Zajcev

Zomrel Slava Zajcev
 Tyden.cz | Ruský návrhář Slava Zajcev bojuje proti všední šedi v módě
 

Vo veku 85 rokov zomrel známy ruský módny návrhár Slava Zajcev. S odvolaním sa na vyhlásenie príbuzných o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.
Presná príčina jeho smrti nebola uvedená. Zajcev však v posledných rokoch trpel Parkinsonovou chorobou.
Podľa ruských médií ho v nedeľu popoludní previezli s krvácaním do žalúdka do nemocnice v mestečku Ščolkovo pri Moskve, kde o niekoľko hodín neskôr zomrel.
Viačeslav Zajcev je jedným z najznámejších ruských módnych návrhárov; počas pôsobenia v Sovietskom zväze ho západná tlač prezývala Červený Dior. Jeho kolekcie sa desaťročia predvádzali na prestížnych módnych prehliadkach po celom svete.
Zajcev navrhoval kostýmy aj pre sovietske a ruské popové hviezdy, krasokorčuliarov i olympijské športové delegácie. Vytváral i kostýmy pre divadelné hry v mnohých moskovských divadlách, muzikály či televízne filmy. V roku 1991 urobil návrhy nových uniforiem pre ruskú políciu.
Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) dodala, že v nultých rokoch 21. storočia Zajcev vytvoril kolekciu oblečenia pre bývalú manželku súčasného ruského prezidenta Ľudmilu Putinovú, ktorú si potom obliekla počas oficiálnej návštševy v Londýne.
Zajcev bol držiteľom viacerých sovietskych a ruských štátnych vyznamenaní i titulu Národný umelec Ruska.

Zdroj: TASR