6. 5. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Warner Bros Discovery to tap popular movie franchises, posts loss | Reuters


Americký mediálny koncern Warner Bros. Discovery (WBD) zaznamenal v 1. kvartáli zmiešané výsledky. Jeho streamingová divízia sa síce dostala prvýkrát do zisku, ale celková strata bola podstatne vyššia, než sa očakávalo. Akcie WBD sa v predburzovom obchodovaní výrazne oslabili.
Koncern zaznamenal za tri mesiace od januára do marca čistú stratu 1,07 miliardy USD (966,23 milióna eur) po strate 299 miliónov USD za v rovnakom období pred rokom (na proforma kombinovanej báze). Strata na akciu dosiahla 44 centov, pričom analytici počítali so stratou len 5 centov. Strata v poslednom kvartáli 2022 predstavovala 2,1 miliardy USD a v 3. štvrťroku 2,3 miliardy USD.
Tržby dosiahli 10,7 miliardy USD, čo bolo v súlade s prognózami analytikov. DTC segment (Direct-to-Consumer, ktorý zahŕňa napríklad HBO a Discovery+) zvýšila počet predplatiteľov o 1,6 milióna na 97,6 milióna, pričom analytici prognózovali len +911.000. Segment prekvapivo zaznamenal zisk 50 miliónov USD, čo v medziročnom porovnaní znamená zlepšenie o 704 miliónov USD.
Free cash flow bol v uplynulom kvartáli negatívny (-930 miliónov USD). Dôvodom boli splátky úrokov a platby za práva na športové prenosy.
Akcie WBD v predburzovom obchodovaní padli o viac než 6 %.

 

           Rusko: Nezávislú režisérku vzal súd do väzby na dva mesiace

Súd v Moskve v piatok vzal do väzby nezávislú divadelnú režisérku Žeňu (Jevgeniju) Berkovičovú. Vo väzbe na základe obvinenia zo schvaľovania terorizmu bude dva mesiace, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).
Trestné stíhanie Berkovičovej sa začalo v súvislosti s jej divadelnou hrou Finist, jasný sokol, v ktorej autori udania našli prvky svedčiace o schvaľovaní terorizmu.
V Lotyšsku sídliaci ruský spravodajský web Meduza ešte vo štvrtok podľa agentúry AP uviedol, že spomínaná divadelná hra je o ženách, ktoré "sa rozhodli virtuálne vydať za predstaviteľov radikálneho islamu a odísť s nimi žiť do Sýrie".
Na rozdiel od ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) — obdoby amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) —, ktorý sa stotožnil s obsahom udania na Berkovičovú, divadelní kritici zastávajú názor, že toto predstavenie tlmočí protivojnové stanovisko a — naopak — "odhaľuje mechanizmy terorizmu".
Okrem Berkovičovej vo štvrtok v Moskve zadržali aj dramaturgičku Svetlanu Petrijčukovú, ktorá sa podieľala na tvorbe hry Finist, jasný sokol. V jej prípade sa o možnom vzatí do väzby rozhodne neskôr.
Súd v piatok na pojednávaní podľa RFE/RL nevyhovel žiadosti Berkovičovej obhajcu, ktorý navrhol predĺžiť v jej prípade vyšetrovaciu väzbu na 72 hodín, aby bolo možné zhromaždiť ďalšie doklady týkajúce sa najmä dvoch detí, ktoré si režisérka osvojila a stará sa o ne ako samoživiteľka.
Divadelná hra Finist, jasný sokol mala premiéru v roku 2021 a vlani získala prestížne ruské divadelné ocenenie Zlatá maska v dvoch kategóriách — dramatická tvorba a kostýmy.
Žeňa Berkovičová je považovaná za žiačku oceňovaného ruského divadelného a filmového režiséra Kirilla Serebrennikova, ktorého v roku 2020 v Rusku uznali za vinného zo sprenevery v moskovskom avantgardnom divadle Gogoľovo centrum. Jeho stúpenci tvrdia, že obvinenie bolo pomstou za to, že kritizoval autoritárstvo a homofóbiu počas vlády prezidenta Vladimira Putina.
Serebrennikov momentálne žije a tvorí v zahraničí, kam odcestoval krátko po tom, ako Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine.
Od invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Putin sprísnil tresty a rozšíril okruh ľudí stíhaných za explicitnú kritiku vládnej politiky aj o iné formy prejavov nesúhlasu a o aktivity, ktoré ruské vedenie považuje za podporu terorizmu. V dôsledku toho boli pokutované, uväznené alebo utiekli z Ruska stovky, ak nie tisíce občanov, pripomína AP.

 

Copyright  © TASR 2023