2. 5. 2023

Zomrel Valentin Judaškin

Zomrel Valentin Judaškin 
 Umro kreator Valentin Judaškin: Imao je veoma bliske veze sa Putinom -  Telegraf.rs
 

Vo veku 59 rokov zomrel v utorok ruský módny návrhár Valentin Judaškin, ktorý sa dlhé roky zúčastňoval na Parížskom týždni módy - až kým ho z neho nevylúčili pre to, že neodsúdil ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že Judaškin "významne prispel k rozvoju ruskej kultúry". Ruský prezident Vladimir Putin "vyjadruje hlbokú sústrasť", dodal Peskov.
Podľa ruských médií návrhár už niekoľko rokov bojoval s rakovinovým ochorením.
Judaškinova módna kolekcia "Fabergé", ktorej prvky odrážali slávne dekoratívne Fabergého vajíčka, spôsobila v roku 1991 v Paríži senzáciu. Odvtedy sa pravidelne zúčastňoval na Parížskom týždni módy s kolekciami niekedy inšpirovanými svojou vlasťou, ako napríklad "Balet" alebo "Katarína Veľká".
Judaškin sa stal známym v 80. rokoch, keď obliekal sovietsku prvú dámu Raisu Gorbačovovú. V roku 2008 sa podieľal na navrhovaní nových uniforiem pre ruskú armádu, uvádza AFP.
Francúzska módna federácia v marci 2022 zrušila Judaškinovu prehliadku za to, že neodsúdil ruskú vojnu proti Ukrajine.
Len pred niekoľkými dňami zomrel vo veku 85 rokov iný známy ruský módny návrhár - Viačeslav "Slava" Zajcev. Jeho kolekcie sa desaťročia predvádzali na prestížnych módnych prehliadkach po celom svete. Navrhoval kostýmy aj pre popové hviezdy, krasokorčuliarov i olympijské športové delegácie.



Zdroj: TASR