2. 5. 2023

Za ľudí v parlamente navrhne zvýšiť ročný príspevok štátu na financovanie RTVS

Za ľudí v parlamente navrhne zvýšiť ročný 
 

príspevok štátu na financovanie RTVS


Strana Za ľudí v parlamente navrhne zvýšiť ročný príspevok štátu na financovanie RTVS z 0,15 na 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP). Chce tak zabezpečiť nezávislosť a objektívnosť telerozhlasu, ako aj podporiť slovenskú tvorbu. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala predsedníčka strany Veronika Remišová.
"Budeme navrhovať zvýšenie príspevku z 0,15 na 0,17 percenta HDP s cieľom zabezpečiť objektívne a nezávislé spravodajstvo pre občanov, ktoré bude slobodné od politických tlakov a zároveň bude zabezpečovať aj podporu kvalitnej domácej tvorby, najmä pre deti a mládež," povedala Remišová. Návrh by podľa jej slov podporil šéf opozičnej strany SaS Richard Sulík.
Podľa štátnej tajomníčky ministerstva kultúry Viery Leščákovej je dôležité podporovať domácu tvorbu pre deti obzvlášť v tejto dobe, pretože ich vedie k hodnotám a nepodporuje v agresivite. Dodala, že ďalším deficitom verejnoprávnej televízie je, že nemá žiadnu platformu.
V roku 2024 by mal mať RTVS výšku príjmu v hodnote 0,15 percenta z HDP, čo by malo byť 155 až 160 miliónov eur. Vláda legislatívu odobrila v apríli.

Zdroj: TASR