26. 3. 2006

Chichi-chacha

Miluj blížneho svojho
Druhá časť Chichi-chacha Tučný Berco
Prvý transport židovských občanov zo Slovenska do koncentračných táborov počas druhej svetovej vojny sa uskutočnil 25. marca 1942, keď zo železničnej stanice v Poprade odviezli 1000 slobodných dievčat a žien. V čase od marca do októbra 1942 bolo celkove zo Slovenska odtransportovaných 57 752 obyvateľov židovského pôvodu, z ktorých prežilo asi pol percenta. K výročiu prvého transportu židovských občanov sa už tradične konajú v Poprade spomienkové akcie, na organizovaní ktorých sa podieľa aj Slovenské národné múzeum - Múzeum židovskej kultúry v Bratislave (SNM - MŽK). Ako povedal riaditeľ MŽK Pavol Mešťan, v tomto roku sa pietna spomienka pri Pamätnej tabuli na železničnej stanici v Poprade uskutoční v nedeľu 26. marca o 15.00 h. Následne o 15.30 h bude v Tatranskej galérii v Poprade vernisáž výstavy fotografií Anny Ondrušekovej s názvom Izrael - krajina pre všetkých. Asi 45 fotografií priblíži návštevníkom Izrael z pohľadu autorky.
STV neodvysiela dokument Miluj blížneho svojho v nedeľu, ako to sľúbila, pri príležitosti výročia prvých deportácií židovského obyvateľstva. Už minulý rok v júli zaviazala Rada STV k Slovenskú televíziu k odvysielaniu dokumentu k 60. výročiu rokov od protižidovského pogromu v Topoľčanoch . Televízia odporúčania rady nerešpektovala. Načo ?
Je evidentné , že verejnoprávna televízia má problémy iného, zásadnejšieho charakteru. V piatok ráno sa do Prahy vybral prenosový voz STV, ktorý zabezpečil, aby sa Palo Habera priamo z vlastnej vily mohol prostredníctvom satelitu zúčastniť na prenose Slovensko hľadá SuperStar. Je jasné, že v STV stratili aj posledné zvyšky zdravého rozumu. V priamom prenose to na prenosák ani nevyzeralo...
Asi už je v Poprade, však ?
Netreba še šarpac!