4. 7. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Parlamant Kazachstanu schválil nový mediálny zákon , napriek kritike EU a USA.Prezident Nursultan Nazarbajev by mal podpísať zákon, aby vošiel do platnost. Nový zákon umožňuje väčšiu kontrolu novinárov zo strany štátu. Novinárske organizácie budú podliehať registrácii. OBSE už jasne naznačila , že zákon bude siahať na slobodu prejavu. Už teraz sú kazašské médiá pod veľkým tlakom zo strany štátu. Trh je ovládaný novinami a televíznymi stanicami, ktoré sú poplatné Nazarbajevovi. Kazašská vláda sa obraňuje, že nový zákon, ktorý je tvorený dodatkami, je určený na " zabezpečenie verejnej dôvery k médiám. " Zdroj :Reuters

Talianska vláda chce meniť mediálne zákony, tak ako ohlasovala. Minister komunikácií Paolo Gentiloni povedal, že v najbližších mesiacoch vláda navrhne obmedzenia v súťaži, predaji televíznych športových práv, navrhne termín pre switch-off analógovej televízie v rozmedzí od 2008 do 2010 ,2012 a načrtne budúcnosť štátnej televízie.Zmeny by sa nemali dotknúť iba Berlusconiho impéria , ale aj skupiny Telecom Italia, News Corp's satelitného providera pre Sky Italia aaj RCS Mediagroup, vlastníka Corriere della Sera.RAI sa má rozdeliť na tri samostatné spoločnosti- jednu komerčnú, jednu verejnú a jednu ako sieťový operátor. RAI bude štátnym holdingom. Zdroj : Reuters

Warner Bros. sa dohodol so spoločnosťou Guba na distribúcii hraných filmov a TV shows cez internet., Content je kódovaný vo Windows Media formáte, nebude sa však môcť prehrávať na iPodoch. Guba je hlavným konkurentom YouTube. Tony Bennett oslávi svoje 80 narodeniny 3. augusta vo veľkom štýle. Sony BMG mu pripraví vydanie albumu a televízia NBC špeciálny program Tony Bennett: An American Classic za účasti takých hviezd ako Elton John, Stevie Wonder, Diana Krall, k.d. lang, Michael Buble, John Legend, Juanes, Chris Botti , Pinchas Zukerman, Robert De Niro, Billy Crystal a Catherine Zeta-Jones. who was an Oscar winner for her role in "Chicago." The program has begun filming at the historic Los Angeles Theatre and will air in the fall in conjunction with the Sept. 26 release of Bennett's new album, "Duets -- An American Classic."Program bude produkovať oscarový Rob Marshall / Chicago / a prizval si oscarového architekta John Myhreho a oscarovú kostýmovú výtvarníčku Colleen Atwoodovú a oscarového kameramana Diona Beebeho and choreografa Johna DeLucu.

Podľa štúdie spoločnosti Heavy Reading sa v tomto roku má zvýšiť počet domácností, ktoré budú prijímať IPTV. Do konca roku 2006 bude pripojených ďalších 11 miliónov, do roku 2001 bude IPTV služby celosvetovo prijímať 86 miliónov domácností.Najväčší rozmach zažijú ázijské trhy.Heavy Reading predpokladá, že počet abonentov IPTV v roku 2011 dosiahne iba tam hranice 59 miliónov.Ďalších 27 miliónov domácností bude na IPTV pripojených v Amerike, Európe, Blízkom východe a Afrike.

Austrálsky premiér John Howard sa dnes pridal k stále rastúcej skupine ľudí, ktorí požadujú zrušenie populárnej televíznej reality show Big Brother potom, čo už dvoch súťažiacich vylúčili za obscénne sexuálne správanie. Ministerský predseda vyhlásil, že jeho postoj nie je vládny zásah, no televíznu spoločnosť Network Ten vyzval, aby program zrušila v záujme zachovania dobrého vkusu. "Obchodná spoločnosť ma vždy presviedča, aby som nechal veci na samoreguláciu. Teraz má Channel 10 jedinečnú príležitosť na trochu samoregulácie a zrušenie tohto hlúpeho programu," povedal Howard. Súťaž Big Brother, pri ktorej sa skupina dovtedy neznámych ľudí uzavrie do vily a stratí kontakt s okolitým svetom, začala v Austrálii už svoj šiesty ročník. Produkcia programu sa dostala do ostrej kritiky potom, čo si minulý rok jeden zo súťažiacich vytiahol penis z nohavíc, keď dával svojej spolubývajúcej masáž krku. Žena o tom netušila a tieto zábery sa objavili až v nočnom zostrihu. Najnovší incident sa na televízne obrazovky nedostal, no fanúšikovia si ho mohli vychutnať prostredníctvom internetu. Pri ňom si jeden z obyvateľov vily sadol na posteli na svoju spolubývajúcu, kým druhý súťažiaci sa škriabal v rozkroku priamo pred jej tvárou. Polícia potom nariadila vyšetriť správanie oboch mužov ako trestný čin. Ministerka komunikácie Helen Coonan vyhlásila, že vládny úrad pre médiá celý incident vyšetrí aj sám. Spoločnosť Network Ten sa však súťaž z obrazoviek nechystá stiahnuť. Televízna stanica tiež poprela, že by umelo zvyšovala svoju sledovanosť publikovaním indiskrétností. V nedeľnom nočnom vysielaní sa súťažiaca Camilla Halliwell so slzami v očiach vyjadrila, že je jej ľúto, že oboch mužov pre incident z vily vyhodili, pretože, ako vyhlásila, iba sa zabávali. "Incident sme nikdy neodvysielali, nikdy nebol a nikdy nebude súčasťou televízneho vysielania. Nebudeme ho nijako propagovať," vyhlásila hovorkyňa televíznej spoločnosti.

V priebehu niekoľkých dní zanikne pôvodný názov televízie French International News Network. Televízna rada sa totiž rozhodla zdynamizovať jej názov a čoskoro ju prekrstia na France 24. Televízia France 24, alebo zjednodušene F24 bude od decembra vysielať nielen vo francúzštine, ale aj anglickom jazyku. Všetci veria, že rozkolíše a oslabí silné pozície britskej BBC a americkej CNN. Televízia F24 vznikla ako hybrid a rovnaký podiel v nej má štátna spoločnosť France Televisions a komerčná spoločnosť TF1. Vysielanie sa bude uskutočňovať prostredníctvom satelitov po celej Európe, Afrike a Blízkom východe a možno až v Severnej Amerike. Autori projektu sa však vyjadrili, že chcú expandovať aj do Ázie a Južnej Ameriky. Podobná televízia s názvom Vesti-24 vznikla prednedávnom v Rusku. Arabská al-Džazíra chce spustiť anglickú verziu vysielania v priebehu niekoľkých mesiacov.

Hviezda zo seriálu Sex v meste Kristin Davis sa stala najkrajšou ženou sveta. Brunetka, ktorú si diváci môžu pamätať ako seriálovú Charlotte York, tak porazila hviezdy, ktoré anketu vyhrávali až doposiaľ. Na druhom mieste v ankete britského časopisu Eve sa umiestnila manželka Michaela Douglasa, herečka Catherine Zeta-Jones, tretia skončila černošská hviezda Halle Berry. Prvú päťku najkrajších žien sveta uzavrela čerstvá novomanželka Nicole Kidman a oscarová Charlize Theron. Na šiestom mieste sa umiestnila Kate Beckinsale, na siedmom hviezda z Titanicu Kate Winslet a ôsma skončila mladučká Eva Longoria. Kráska zo seriálu Priatelia Jennifer Aniston obsadila deviatu priečku. Bývalá manželka Brada Pitta tak prekvapivo porazila jeho súčasnú partnerku Angelinu Jolie, ktorá bodovala na desiatom mieste. Kristin, ktorá tento rok oslávila 41. narodeniny, tvrdí, že čo sa týka krásy, drží sa rád svojej mamy.

Herečka Gillian Andersonová poprela správy o tom, že by si zahrala v ďalšom filmovom pokračovaní sci-fi seriálu Akty X. Herečka s plamennými vlasmi, ktorá hrala v prvom filmovom spracovaní po boku Davida Duchovného v roku 1998, trvá na tom, že nemá absolútne v úmysle znovu stvárniť rolu zvláštnej agentky FBI Scullyovej. Keď sa jej bulvárni novinári pýtali, či sa znovu pred kamery postaví spolu s Duchovným, prchko zareagovala: "Bože, nie!" Podľa internetového serveru femalefirst.co.uk Andersonová prešla zmenou viacerých postojov. Tridsaťsedemročná hviezda, ktorá sa nedávno rozišla so svojím manželom, finančným konzultantom Julianom Ozanneom, bola ešte pred dvoma rokmi projektom nadšená. "Vyzerá to sľubne. Bude to trhák," vravela v tom čase.